Laura Deanová mě už zase nechala

Laura Deanová mě už zase nechala https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464316/bmid_laura-deanova-me-uz-zase-nechala-cTy-464316.png 4 135 30

Freddy chodí se svou dívkou snů a nejpopulárnější holkou ve škole. Laura je sebevědomá, okouzlující a krásná. Ale jako přítelkyně za moc nestojí. Freddy se trápí jejich opakovanými rozchody a zároveň přes opojení láskou nevidí, jak jí Laura ubližuje. Sama kvůli tomu zanedbává nejlepší kamarádku Doodle, která by přitom potřebovala podporu přátel jako nikdy dřív. Civilní příběh ze střední školy, ve kterém hrdinové hledají vlastní životní cestu a sebevědomí, už jsme viděli mockrát, jenže tady si to autorky uvědomují. Také díky opojnému vizuálu na pomezí evropského přístupu a japonské mangy se komiks stal senzací a přesáhl žánrové škatulky i věková doporučení. Ve Spojených státech vyhrál hlavní komiksové ceny Will Eisner Award, Harvey a Ignatz a dočkal se ocenění na Mezinárodním veletrhu dětské knihy v Boloni.... celý text

Literatura světová Pro ženy Dívčí romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Laura Dean Keeps Breaking Up with Me , 2019


více info...

Přidat komentář

Knihotyna
14.06.2023 3 z 5

Komiksový příběh jedné mladé slečny - Fredy, se kterou se rozešla přítelkyně. Už zase. Jenže obě vědí, že se k sobě zase vrátí, až se Lauře bude chtít. Ale je tohle vztah, který někam vede? A má Fredy taky čas na něco jiného, než na to, aby čekala až se Laura ozve? Co její přátele?

Komiks je sladěný do černo-růžových tónů. Ilustrace jsou vyvedené, zvládnout vyprávět příběh a přenést emoce.

Příběh jako takový je zasazen do středoškolského prostředí. Každý z nás možná někdy potkal či ve svém životě měl takovou Lauru - oblíbená, krásná, stačí písknout a člověk přijde. Ale neztrácí tím sám sebe? A je tohle ještě vůbec vztah? Je to láska či pouhá setrvalost? A co se stane, když jednou člověk řekne ne?

Linda007
11.06.2023 3 z 5

Přišlo mi trochu přehnaný, že kolem sebe nemá nikoho s klasickou rodinou. Jinak příběh nebyl špatný.


Veve721
31.05.2023 3 z 5

Vizuální stránka dílka je v tomto případě to první, co čtenáři padne do oka. Jemné černé linie a růžový coloring působí jedinečně, melancholicky, až skoro lyricky. V tomto případě byly výhody komiksového média vytěženy na maximum a obrázky dokáží vyprávět svůj příběh i bez dialogových bublin. Autorky skvěle zachytily emoce, které sálají z každého, byť jen letmého pohledu hlavní hrdinky.

I přesto však dílko hodnotím jako průměr, protože když se zaměřím na dějovou linku, charakterové vlastnosti či na dialogy samotné, nenacházím nic výjimečného. V pozadí dokonalé grafiky nacházíme příběh nešťastně zamilované puberťačky, se kterou její přítelkyně zametá. Toť vše. Můžeme se tvářit, že jde o drama s filozofickým přesahem, které řeší témata jako homosexualitu, rasismus, těhotenství mladistvých a formování osobnosti, přesto se nemůžu zbavit dojmu, jako by příběh jen klouzal po povrchu a nedokázal se zakousnout hlouběji. Vše bylo jaksi heslovité, nerozvinuté, zkratkovité a jednoduše nemělo hloubku.

Ráda jsem si knížku přečetla, každá stránka byla úžasným vizuálním zážitkem, přesto nešlo o příběh, ke kterému bych se potřebovala znovu vracet. Nezanechal ve mě žádné silné pocity. Hezké dílko, ale jaksi plytké.

AlčaH
09.05.2023 4 z 5

"Laura Deanová mě už zase nechala" je opravdu zajímavý komiks. Nejprve mě okouzlil svojí grafickou stránkou - protože ta estetika, to bylo tedy opravdu něco. Čistý styl autorky mi seděl a barevné schéma černá/růžová pro mě fungovalo až překvapivě dobře.

Co se týče příběhu, tak ten se věnuje toxickému vztahu dvou holek - Freddy a Laury. Zatímco Freddy do vztahu dává všechno, co může, Laura si s ní vlastně jen hraje a hřeší na to, že je do ní její přítelkyně blázen a všechno jí odpustí. Kniha podle mě dobře ukazuje, jak může takový toxický vztah ovlivňovat celý náš život - Freddy se trápí, kašle na kamarády, prchavé okamžiky střídají okamžiky totálního zoufalství, kdy si není schopna přiznat, že by bylo lepší se posunout dál a stále se snaží napravovat nenapravitelné...

Je jasné, že kvůli formátu se autorky do tématu nedokázaly ponořit úplně do hloubky. V knize je přítomná určitá zkratkovitost, která mi trochu vadila, a bránila tomu, aby se mě kniha hluboce dotkla. Mrzelo mě třeba i to, že jsme neměli možnost více poznat další postavy, které byly samy o sobě hodně zajímavé. (Tak třeba příště, v další knize). :)

Rozhodně ale musím knize přiznat, že dokázala zajímavě otevřít několik celkem těžkých témat a naservírovala prostřednictvím myšlenek samotné Freddy spoustu podnětů k přemýšlení. Věřím, že knihu ocení hlavně mladší čtenáři, pro které je určena, a třeba díky ní získají i trochu jiný pohled na vztahy, které si v životě budují.

Komaeda
07.03.2023 3 z 5

Netušila jeem, že je to o vztahu dvou holek, ani z obrázku ani z anotace. Proto jsem čekala něco jiného, ale bylo to docela dobré

Sorrow
20.10.2022 3 z 5

Tenhle komiks mě na první dobrou zaujal nápaditou kresbou. Rovné linie, spojení klasického evropského stylu s japonskou mangou a jednoduchý růžovočernobílý coloring se mi přesně trefují do vkusu. Samotná příběhová linka je nekomplikovaná a předvídatelná, oceňuji nicméně, že je stokrát omleté téma z hetero prostředí převedeno LGBT+ směrem, za celkem inovativní pak považuji to, že si jsou aktéři svého toxického chování vědomi, jen jej nejsou schopni (alespoň ze začátku) změnit. Přestože i mně (skoro třicátnici ) se kniha líbila, doporučila bych ji spíše dospívajícím, kterým bude celkově bližší.

Štěpinambura
02.10.2022 3 z 5

Kniha mi přišla ze začátku zmatená. Ani ilustrace mě příliš neuchvátili, nakonec to ale byl docela dobrý příběh. S Freddy jsem soucítila.

Davidin
20.08.2022 4 z 5

Grafická stránka tohoto Díla je spektakulární. Čistá, nápaditá a vlastně jediným důvodem, proč jsem si chtěl komiks přečíst. Tvoření něčeho tak úžasného asi muselo té paní ilustrátorce Valero-O'Connelové zabrat notnou dávku času...Přednesené téma toxického vztahu mne nijak nezajímalo, ALE... i když je v tomto případě poukazováno na konkrétní případ, během četby se mi určité aspekty toxického chování vybavovaly i v mém případě vůči jiným a jako připomínka, něčeho tak zásadního, se novela také vyplatí přečíst.

Lka
24.07.2022 3 z 5

Komiksový příběh o vztahu lesbiček, kdy jedna dává do vztahu víc než druhá. Jak to asi může dopadnout?
Příběh mě ze začátku moc nebavil, ale pak se to rozjelo.

Karolin77
29.06.2022 2 z 5

Knížka není špatná,ale mě to bohužel vůbec nesedlo.
Děj mě nijak nezaujal a ani postavy jsem si nijak zvlášť neoblíbila.
Přišlo mi to takové nijaké,nic moc :|
Bohužel za mě doporučit nemohu.
2,4*/5*

knihomolkaMist
28.05.2022 3 z 5

Jako... asi to nebylo vyloženě špatné, ale já se prostě nedokázala dostat do děje :D Taková rychlá nenáročná jednohubka :)

keny
25.05.2022 4 z 5

Dospívání, vztahy, lásky, rozchody, trápení...všichni jsme to v nějaké míře zažili. Udělat ten rozhodný krok stojí mnoho sil, ale pak ta úleva....

martinakraus
18.01.2022 5 z 5

Lauru Dean jsem si chtěla přečíst už před tím, než mi napsala kamarádka, že potřebuje znát můj názor na ni. Tím se kniha posunula na žebříčku mého seznamu čtení na "ASAP" pozici :D
Jelikož jde o komiks, grafickou novelu, začnu kresbou. Tu jsem si teda absolutně zamilovala. Líbí se mi taky použití barev, práce s kontrastem i samotný její styl
Příběh. Wow. Jako žádný epický fantasy, mezisvětový sci-fi ani ohromující thriller to není, takže nečekejte šílený zvraty a zápletky. Je to náhled do toxického pseudovztahu dvou holek a o tom, jak to jedna z nich snáší.
Podle mě to celou situaci a pocity absolutně perfektně vystihlo.
S kamarádkou jsme o tom pak vedly dlouhou debatu a myslím, že jsme se shodly na tom, že pokud si člověk něčím podobným prošel, bude mít hlavní hrdince a příběhu obecně blíž, než člověk, co se tomu (díky bohu) vyhnul.
Ale pořád si myslím, že stojí za to si Lauru Dean přečíst a udělat si obrázek sám, nicméně velké doporučení :)

dagmar7365
20.12.2021 5 z 5

Jsou příběhy, které byly již mnohokrát zpracované a vlastně nemohou přinést nic nového. Komiks Laura Deanová...je jedním z nich. Téma toxických vztahů, kdy člověk ničí sám sebe, trpí okolí...nic nového. Ale zpracování do podoby komiksu ho nesmírně povýšilo. Komiks se mi líbil víc než Jedno obyčejné léto. Grafické zpracování i množství textu bylo vyváženo přesně tak, aby mohlo dát vyniknout právě těm detailům, které mají být vidět. Komiksová forma příběh uchránila nadbytečné vatě, ke které snadno sklouznou romány.
Přiznávám, že malinko jsem se v úvodu ztrácela v dějových linkách a postavách, ale to bylo jen drobné klopýtání v úvodu. Jinak výborné!

vlaju
01.12.2021 5 z 5

Naprosto skvělé zpracování rozchodu, které dojme i ty, kteří mají za sebou rozchodů už mnoho. V komiksu jsou krásně vysvětlené ty pravé hodnoty, jako je přátelství a především sebeláska. Navíc parádně nakreslené se všemi detaily. Chystám se určitě ještě knihu pořádně prostudovat.

MonaR0se
18.11.2021 2 z 5

Toxické vzťahy v knihách ma bavia, pokiaľ sa zbytočne neromantizujú (ehm, After...). A komiks Laura Deanová mě už zase nechala, ktorý je o toxickom vzťahu dvoch dievčat, tento vzťah neromantizuje.

Laura je dominantná a manipulatívna, robí si čo chce a kedy chce a správa sa tak, ako jej to v danej chvíli vyhovuje. Príbeh ale sledujeme z pohľadu tej druhej. Tej, ktorá sa vždy nechá zmanipulovať, tej, ktorá sa vždy podriadi, tej, ktorá kvôli svojej zaslepenosti zanedbává tých, ktorí sú jej najbližší a ktorí potrebujú jej pomoc a podporu.

Na celom príbehu sa mi páčilo najviac to, aký je skutočný. Je napísaný až surovo realisticky, autorka nič neromantizuje, nič neprikrášľuje, je to jednoducho príbeh, ktorý sa môže stať každému. Komiks obsahuje aj nádherné kresby ladené do ružova, čo je doslova pastva pre oči. Ale...

Podobne, ako pri autorkinom prvom komikse (Jedno obyčejný léto) to akosi nebolo ono. Je to zvláštne, pretože si uvedomujem, že autorka má naozaj výnimočný dar surovo a realisticky vykresliť tínedžerov a strasti dospievania, no vo mne jej opisy jednoducho nedokážu vyvolať žiadne emócie. A to už je čo povedať, pretože ja revem aj keď sa niekomu pokazí bicykel.

Skrátka, autorkine komiksy vo mne vyvolávajú asi toľko emócií, ako keď čítam telefónny zoznam (a aj pri ňom by som bola určite rozcítenejšia). Dosť ma to mrzí, pretože oba jej komiksy sú vizuálne úplne dokonalé. Spracovávajú vážne témy ako je dospievanie, sexuálna orientácia, dôležitosť priateľstva, rodinné a milostné vzťahy či dokonca potrat. A to sú presne tie témy, vďaka ktorým tak milujem young adult literatúru. Nuž, knihy od Mariko Tamaki asi nebudú pre mňa (aj keď fakt netuším, s čím konkrétne mám taký veľký problém), každopádne verím, že si komiks nájde kopu nadšených fanúšikov.

Berulidemknihy
17.11.2021 4 z 5

Graficky knize nemám, co vytknout. Velmi se mi líbila celková tlumená barevnost, někdy jsem se však, abych řekla pravdu, ztrácela.
Příběh jako takový už tak zářný nebyl. Děj občas pokulhával a následně přicházely ,,nenápadné" zvraty. I tak si mě kniha něčím získala. Možná svou celkovou nevinností. Věřím, že si najde publikum:)
Velmi mi ale vadilo, cpaní LGBT komunity všude. Ano, kniha je o dvou lesbách, však nechápu, proč jsem v knize nenašla jediný heterosexuální pár. Prosím, neberte mě jako nějakou homofobní osobu. Sama se řadím do této komunity.. Hlava mi ale nebere to, že by kolem nebyl heterosexuální pár, kterému by to vydrželo...

ecila13
01.11.2021 4 z 5

Grafika 100%
Děj 60%

Zuzvil
25.10.2021 3 z 5

3,5* Graficky se mi knížka moc líbila, přišlo mi to propracované a velmi dobře zpracované. Co se týče příběhu samotného tak ten mi přišel slabší, předvídatelný, velmi "jednoduchý", dá-li se to tak říct. Ústřední linkou je vztah, vlastně dost toxický vztah dvou dívek a navazující linkou je přátelství jedné z nich s další dívkou. K přečtení určitě můžu doporučit cílovce, což je 15+ dle mého uvážení :-)

sgjoli
09.10.2021 4 z 5

"Lauru Deanovou" jsem původně neměla v plánu si pořizovat ani číst, ale na Světě knihy jsem nakonec podlehla a knihu si koupila. A dnes jsem po dočtení ráda, že se mi tento příběh dostal do rukou. Komiks se zabývá nelehkým tématem toxického vztahu a jak je takový vztah náročný pro tu druhou stranu, která tu toxicitu nezpůsobuje. Autorka na příkladu hlavních hrdinek ukazuje, co to s člověkem dělá a jaká je to zátěž v takovém vztahu-nevztahu fungovat. Nabízí zároveň možné řešení.
Pro mladé lidi, kterým je kniha určena především, to dle mého může být poukazem na to, že takové vztahy bohužel existují a že i to je bohužel někdy součástí lidského života. Ale že i takovýto těžký vztah se dá nějak řešit.
Zároveň se tu řeší i důležitost přátelství a jak důležité to je tu být pro své přátele, dodržovat sliby, postavit se jeden za druhého, pomoci si...
Grafická stránka knihy je krásná. Jednak kresby samotné se mi moc líbily, ale i ta škála barev se mi zdála příjemná na pohled. Ilustrátorka volila minimalistické pojetí v počtu užitých barev (bílá, černá, šedá, pastelově růžová), takže to na sebe zbytečně nestrhávalo pozornost.
Celkově to tak dohromady dává velmi příjemný počin, který je ve svém žánru podle mého dost nadprůměrný.