Hory zpívají

Hory zpívají https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516476/bmid_hory-zpivaji-6461ff9151203.jpg 5 283 74

Rodinná sága o lidské vytrvalosti, křehkosti rodinných pout a odhodlání. Cesta matky, která pro své děti obětuje vše, a spletitá cesta vnučky vyrovnávající se se zděděnou rodinnou zátěží. Kniha Hory zpívají je příběhem několika generací rodiny Tranovy mapujícím téměř celé jedno století vietnamských dějin – od francouzské koloniální nadvlády přes nástup osvobozeneckého levicového hnutí Viet Minh, rozdělení země na severní a jižní část, válku ve Vietnamu až po současnost. Pohnuté dějiny země sledujeme očima houževnaté Dieu Lan a její vnučky Huong. Dieu Lan, narozená v roce 1920, přichází v životě téměř o vše, co měla – o otce, manžela, bratra i nejstaršího syna. Během pozemkové reformy je její rodině zabaven veškerý majetek a ona musí s šesti dětmi uprchnout z rodinné farmy, aby si zachránila holý život. Turbulentní historické změny i nedostatek ale snáší s hrdostí a laskavostí. V 70. letech v Hanoji obchoduje na černém trhu, aby zajistila důstojnější životní podmínky svým blízkým i celé komunitě. Její vnučka Huong začíná dospívat právě ve chvíli, kdy se její příbuzní vydávají bojovat do konfliktu, který rozdělí celou její milovanou zemi i rodinu. Válka ve Vietnamu totiž nebyla pouze mezinárodním ideologickým střetem, ale i občanskou válkou mezi příbuznými.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Mountains Sing , 2020


více info...

Přidat komentář

Jaehyun
24.04.2024 4 z 5

Nebylo to špatné, ale...

Osobně se mi nelíbilo to střídání pohledů a časů, občas to bylo docela matoucí. Ocenila bych, kdyby byla třeba půlka knihy z pohledu babičky Diu Lan a pak z pohledu její vnučky.

Druhá věc, co se mi moc nelíbila, bylo to množství informací. Podle mě to nešlo moc do hloubky a neměla jsem tak možnost se vcítit ani do jedné z postav nebo tu knihu nějak víc prožívat. V tomhle mi třeba přišla skvělá kniha Pachinko a nejspíš jsem čekala něco podobného.

Konec mě oslovil asi nejvíc. I tak bych ale knihu doporučila.

Tída
08.04.2024 5 z 5

Velmi zajímavý vhled do vietnamské historie, který mě přiměje si o tomto tématu načíst víc. Vyprávění z pohledu dvou žen různých generací (babička x vnučka) příběhu dodává na čtivosti. Jsem zvědavá, co nám autorka nabídne v druhé knize.


Vivetkav
02.04.2024 4 z 5

Tak to byla knížka.. krásně napsané a i když to byla fixce, tak byla zachycena doba války, hladomoru a majetkové reformy.. příšerné zacházení s lidmi, ale nádherné vystižení lidské soudržnosti.. co dokázali pro sebe udělat..to myšlení oddanost úcta .. neuvěřitelné.. věci o kterých se v učebnicích nepsalo.. v některých věcech byla doba podobná jako v Československu .. krásné byly vietnamské přísloví ty jsou nám v mnohém také podobné .. a i když je nám těžko, je dobré nezapomenout zpívat ..

LucaM.
28.03.2024 5 z 5

Po přečtení Hory zpívají si opět říkám, že jsem vděčná, kdy a kde žiju, protože to, co popisuje tato rodinná sága o životě ve Vietnamu v minulém století bych opravdu zažít nechtěla. Hrůzy války, strach, hladomor, boj s komunismem. Brrr, je to příběh plný drsných životních situací, boj o holý život nejen hlavní hrdinky, ale i jejích malých dětí, zároveň představuje obrovskou lásku k rodině i jejich předkům.
Pro mě hodně poučné, protože jsem dosud žádnou knihu od vietnamské autorky nečetla a o Vietnamu nic moc nevěděla.
Ze začátku jsem měla trochu zmatek ve vietnamských jménech, ale zorientovala jsem se a příběh hltala.
Dvě časové linky, dvě hlavní hrdinky, vnučka a babička a jejich strastiplný život ve Vietnamu.

hanka0630
21.03.2024 5 z 5

Drsný příběh ze země s drsnou historií. I přesto je v něm spousta lásky, naděje a moudrosti. Určitě doporučuji.

annettka1098
21.03.2024 3 z 5

V knize jsem se dozvěděla hodně o historii a kultuře Vietnamu, čímž mě obohatila. V příběhu mi ale chyběla emocionální hloubka. Autorka se hodně věnovala popisu událostí, kterých není málo. Celou dobu jsem ale měla pocit, že příběh jen klouže po povrchu a nedokázala jsem se do babičky Diue Lan ani její vnučky Huong dostatečně vcítit. Díky pravidelnému střidání vyprávění babičky a vnučky se kniha dobře četla, ale i to mě občas mátlo. Zajímalo mě například, jak život babičky šel dál, jak se poprala s tragickou událostí, ovšem následovala kapitola vnučky, která zpracovávala úplně jinou dobu a tak tragický moment vzal za své.

Své nejspíš odvedlo i mé vysoké očekávání, kdy jsem od knihy čekala silnou emocionální centrifugu, jako nabízí například Šikmý kostel. Pravdou ovšem zůstává, že kultura Vietnamu je jiná, jsou více ukáznění, méně excentričtí a rodinna vždy drží pospolu.

Přesto bych knihu doporučila, protože poznání vietnamské kultury a historii bylo opravdu přínosné.

aktijnov
14.03.2024 5 z 5

Zvláštní příběh z neznámého prostředí. Příběh o síle rodinných vazeb, o lásce, touze být se svými blízkými, o válce, která rozděluje rodiny.

p. Rochesterová
05.03.2024 5 z 5

Krásná, dojemná, drsná a něžná rodinná sága.. síla lidského ducha, příroda, moudrá přísloví..v budoucnu se k téhle knize určitě ještě vrátím

monushka
02.03.2024 5 z 5

O vietnamské kultuře a historii jsem neměla sebemenší znalost. Hory zpívají jsou emotivním příběhem, v němž se střídají dvě časová období. Kniha se mi moc líbila.

Klímuška
20.02.2024 5 z 5

Když jde Huong s babičkou do školy, začnou sirény oznamovat útok amerických bombardérů. Obě běží Hanojí a snaží se najít úkryt. Už několik let zuří válka ve Vietnamu. Bomby ničí města a Huong doufá, že se z války vrátí její rodiče a strýčci. Ještě štěstí, že má malá dívka po boku svou babičku Dieu Lan. Ženu, co celý život bojuje s nepřízní osudu, neuvěřitelně silnou, co se pokaždé snaží vstát ze dna.
A právě během jejich společných chvil vypráví své vnučce o osudu jejich rodiny.

Tak tohle bylo opravdu velmi silné čtení. Po pravdě o dějinách Vietnamu moc nevím, jen že tam byla válka.
Dieu Lan se narodila v roce 1920, její země byla francouzkou kolonií a za svůj život přišla o mnoho svých blízkých. Autorka nás provede dobou velkého hladomoru a pozemkovou reformou, kdy rodina Dieu Lan přijde o veškerý majetek a musí si holý život zachránit se šesti dětmi na krku. Sousedé vedle nichž žijete celý život najednou pozvednou zbraně a chtějí váš majetek. I váš život.
Není ani možné vcítit se do role matky, která se pro záchranu dětí uchýlí k bolestným krokům.
Právě Dieu Lan musí člověk obdivovat, co pro svoje děti udělala.
Huong kolikrát babičku nechápe
a občas jí vyčte co za války dělá. Ale je jen hloupá holka, která až věkem vše pochopí.
Konec války přináší mnoho bolesti, radost, ale i spoustu démonů. Domů se vrací zlomení lidé.
Autorka bravurně popisuje veškeré okamžiky. Kniha vás vtáhne a vy cítíte tu bolest, ty hrůzy. Někdy jsem knihu musela i odložit a rozdejchat některé situace.
Zkrátka nenechte se odradit počtem stránek ani množstvím jmen. Na začátku je moc hezky udělaný rodokmen. Tenhle příběh z dalekého Vietnamu stojí za přečtení.

Rodaw
11.02.2024 5 z 5

HORY ZPÍVAJÍ
Hodnocení Knihánkova: 4,5 hvězd

Za svůj život jsem nepřečetla moc knih z asijského prostředí - musím a chci to napravit! Hory zpívají byla opravdu úžasná knížka, určitě si ji (doufám) během života ještě jednou přečtu. Po dočtení jsem ji okamžitě "vnutila" mé babičce a ta z ní byla také nadšená:). Miluju rodinné ságy a tahle byla fakt skvělá. Jako obrovské plus vnímám skvělé přiblížení historie Vietnamu (nevěděla jsem skoro nic!). Knížka byla i hodně drsná, smutná... a fakt moc krásně napsaná. Takže za mě velké doporučení a těším se na další čtivo od paní autorky a celkově z tohoto prostředí :).

Nessie72
10.02.2024 5 z 5

Jsem přesvědčena, ze tohle by měli učitelé češtiny na středních školách využívat, jako nabídku povinné četby. Už vzhledem k naší vietnamské menšině. Často se stále bohužel setkáváme s tou odpornou nadřazeností, se kterou se Češi k Vietnamcům chovají. Pokud by se historie Vietnamu, třeba pravě touto formou dostala do širšího povědomí, zcela jistě by to, alespoň některým, ukázalo, jak silný a zároveň pokorný, životaschopný a statečný je Vietnam a jeho lidé.

mag097
09.02.2024 4 z 5

Pokud z historie Vietnamu znáte jenom válku ve Vietnamu a chtěli byste vědět víc, tak vám můžu knížku určitě doporučit. Jedná se o klasickou rodinou ságu, kdy se za pomoci osudů členů jedné rodiny seznamujeme s vietnamskou historií. Byla jsem v šoku, co všechno se tam vlastně za minulé století stihlo stát a jaký dopad to mělo na obyčejné obyvatele.

Bylo to drsné, zničující, téměř bez vyhlídky na světlejší zítřky. Přestože je ale knížka jedna velká depka, čekala jsem, že mě zasáhne o kapku víc. Je to vynikající kniha, jenom jsem měla trochu problém najít si cestu k hlavním hrdinkám a nějak se s nimi napojit na stejnou vlnu. Možná mi to stěžovala spousta asijských jmen, které jsem měla problém si zapamatovat, nebo mezi námi zkrátka nepanovala ta správná chemie.

Velmi cením rodokmen na začátku knihy, dost mi ulehčí čtení, hlavně že začátku...kdyby tam nebyl, asi bych si ho začala psát sama.

Knížka je to ale výborná a obohacují, o Vietnamu jsem se dozvěděla mraky informací a potřebuji toho teď číst o asijské historií víc, takže přijímám tipy!

Pokud se i vy chcete dozvědělat, nebo máte rádi knížky z trochu netradičního prostředí, Hory zpívají by vás neměly minout.

artep1605
07.02.2024 5 z 5

"Kdybych si mohla něco přát, nechtěla bych nic zvláštního, jen obyčejný den, kdy bychom jen vařili, jedli, povídali si a smáli se. Přemítala jsem, kolik lidí na světě právě prožívá takový obyčejný den a netuší, jak je ten den výjimečný a posvátný."

Díky této knize si zase o něco víc vážím toho, co mám. Rozhodně doporučuji k přečtení. I když je čtení místy syrové a drsné, rozhodně to není jen temná a pochmurná kniha. Naopak. Přes mnohá utrpení a prožité bolesti je stále cítit lásku, víru a naději.

A ještě jedna myšlenka:
"Nezáleží na tom, jak dlouho či krátce žijeme. Záleží na tom, kolik světla dokážeme dát těm, které milujeme, a kolika lidí se dotkneme svým soucitem."

broskev28
05.02.2024 3 z 5

Hory zpívají dokumentují na životních osudech jedné široké rodiny složitou vietnamskou historii 20.století. Snad ve všech částech světa probíhal konflikt mezi kapitalistickou a socialistickou ideologií krvavě a nesmiřitelně, ovšem v zemích mimo Evropu byl mnohem urputnější a docházelo k větším ztrátám na životech; život jednotlivce nic neznamenal a vzhledem k životnímu stylu a k technické vyspělosti té které země bylo snazší krvavý „třídní boj“ utajit. Ve státech jihovýchodní Asie se navíc často rozhořely válečné konflikty – Vietnam a Korea jsou typickými příklady rozdělených válčících zemí.
Vylíčit tuhle krutou a nesmyslnou dobu v románu není jednoduché a většinou, zvlášť pokud je vyprávění lineární a styl veskrze popisný, utrpí i čtivost knihy – čtenář dostává „pouhý“ výčet událostí, kterým se může postupně cítit zahlcen, tím spíš, že literární forma je jednoduchá a nenáročná.
Takže já jsem sice získala spoustu informací o Vietnamu té doby, ale jinak mě kniha příliš neoslovila. Lisa See a její příběhy z čínských čajovníkových plantáží (Čajová dívka) nebo z korejských sopečných ostrovů (Ostrov žen moře) mě i čtenářky v naší knihovně opravdu nadchly, tak jsem zvědavá, nakolik je zaujme tento vietnamský příběh.

Mindy
04.02.2024 5 z 5

Každá země má svou historii a téměř v každé proběhla válka. Vietnam není výjimkou.
Dieu Lan vypravuje své vnučce Huong, co zažila ona a její rodina během druhé světové války a v období po jejím skončení (hladomor, pozemková reforma).
A Huong nám přibližuje vietnamskou válku v 70. letech 20. století. Nu. Vietnamci si tedy zažili své, ať už s Francouzi, Japonci, Američany i se sebou samými.
Je to smutné čtení a já jsem zas o něco chytřejší.
A děkuji za rodokmen na začátku knihy, protože zorientování se v tom množství vietnamských jmen mi občas dalo zabrat.

ladyfromskye
27.01.2024 4 z 5

Takové knížky já můžu. Dějiny velkého světa versus dějiny malého člověka. Navíc kamarád žije již několik let v této zemi, tak občas ráda zabrouzdám i do jejích vod. V tomto případě se mi to opravdu hodně vyplatilo.
Pravda skutečně je taková, že ta země je nám natolik vzdálená, i přes početnou komunitu jejích lidí u nás, že o jejích dějinách a vlastně i o jejích lidech toho opravdu moc nevíme. Autorka sama přiznává, že se touto knihou snažila tuto mezeru zaplnit a já myslím, že se jí to povedlo. Soudím tak nejen ze svých dojmů z knihy, ale i z dojmů ostatních hodnotících. Já osobně i po půl roce od chvíle, co jsem knihu dočetla, stále marně hledám odpověď na jednu z mnoha otázek, které na mě při čtení vyskakovaly.
A i když jsem našla pár drobností, kvůli kterým jsem nakonec neudělila hodnocení nejvyšší, Hory zpívají jsou pro mě rozhodně jednou z knih, kterou by si měl přečíst každý.

Ivanule
25.01.2024 5 z 5

Tato kniha se mi opravdu moc a moc líbila, spisovatelka ji napsala naprosto dokonale!!!!Nemůžu jí nic vytknout, vehnala mi slzy do očí,tento rok už druhá kniha

Linda007
24.01.2024 5 z 5

Hezké, ale spíše čtení pro ženy.

markej
22.01.2024 4 z 5

Rodinná sága o jedné vietnamské rodině, jíž se citelně dotkla jak druhá světová válka, tak následný hladomor a takzvaná pozemková reforma, během níž upevňují své postavení komunisté, stejně jako v sedmdesátých letech vietnamská válka, ve které proti sobě bojoval Severní a Jižní Vietnam, a tím pádem proti sobě nejednou stáli i členové jedné rodiny.

Příběh vypráví jednak vnučka Huong, jednak její babička Dieu Lan, vzniká tedy plastický román, jenž přináší občas i kruté obrázky toho, co se všechno může dít během historických dramatických událostí. Nejeden člen rodiny byl dokonce zavražděn. Hrůzy vyvažuje pevná rodinná soudržnost a schopnost neskutečně milovat i odpouštět, protože rodina je pro Vietnamce vším.

Kniha je psána barvitým jazykem, popisy hrůz střídají metaforické obrazy přírody či pocitů postav, ty se mi líbily obzvlášť.

Jelikož mnozí knížku chválili, měla jsem opravdu velká očekávání. Ta se víceméně naplnila, jen mi připadalo, že závěr byl trochu uspěchaný, čili úplně nejvyšší hodnocení nedám, nicméně určitě se připojuju k nadšencům a knihu doporučuju...

Hodnocení: 4,5 * z 5 *