Gloria

Gloria https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471555/bmid_gloria-14V-471555.jpg 5 139 30

Příběh o vlaštovce Glorii, kterou neviditelná touha táhne z jihu do zimy na sever, kde se její osud protne s osudem osamělého řidiče dodávky a mladého uprchlíka, snad nejvíc ze všeho připomíná Wildeovy nebo některé Andersonovy pohádky. Právě v nich často kdosi nepatrný, nebo i bezejmenný změní chod velkých dějin a příběhů. Na rozdíl od princů a králů jsou hrdiny této pohádky ti nejobyčejnější a nejopuštěnější lidé. Kulisami jsou jim místa kolem silnic, benzinky, betonové plácky a předměstí. Přesto si k nim, navzdory mnoha překážkám, proráží cestu naděje.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Baobab
Originální název:

Quelqu'un m'attend derrière la neige , 2019


více info...

Přidat komentář

Kaduri
včera 5 z 5

Krátky, dojemný vianočný príbeh.
Autor na pár stránkach rieši závažné témy ako migrácia, pocity osamelosti, odcudzenia.
Používa krásny literárny jazyk. Útly príbeh zdobia vydarené ilustrácie.
Moc odporúčam aj autorovu rozsiahlejšiu knihu Vango.

"Vlaštovky Vánoce neslaví. Když přichází zima, už se koupají ve vlhkém vzduchu nad africkými pralesy. Vykreslují ve vzduchu osmičky. Stoupají do velké výšky a potom se vrhají střemhlav dolů, na několik vteřin se obracejí zády k zemi a zlehka se dotýkají špiček stromů, rozrážejí clonu listí a květů nad lesy."

SalemJohn
15.01.2024 5 z 5

Začnem netradične. Baobab vydal malý literárny klenot. Malý však iba rozsahom. Obsahovo i prevedením je to skvost. Všetky recenzie už tu napísané to vyjadrili dostatočne trefne a názorovo jednotne. Čo je fajn, lebo naozaj ide o krásne čítanie - čítanie ku káve – čítanie ku káve, najlepšie na Štedrý deň, alebo hociktorý večer počas Vianoc. Vtedy sa posolstvo a čaro knihy prejaví o to silnejšie. Mnohí si tak budeme mať možnosť uvedomiť, že nie všetci prežívajú sviatky rovnako a úplne ideálne. A práve aj toto tu dokazuje tá viacvýznamovosť slova Gloria ! Od obyčajného nápisu na plechovke, cez meno lastovičky, až po to známe Gloria nad Belehemom.. Hlboké a krásne !


Mosofa
30.10.2023 5 z 5

Bylo to snové, milé. A to je asi vše. Není to nijak objevné, je to lehce přemoudřelé, ale čte se dobře.

hodna.postacka
26.09.2023 5 z 5

Tolik krásy v tak krátkém textu.

tulipi
23.09.2023

Úžasné, kolik síly a hloubky je v sobě schopen skrýt tak krátký text/příběh...

Verouš23
04.07.2023 5 z 5

Je to tak prosté a zároveň ten příběh tolik toho říká... V každé větě....

Ristridin
22.03.2023 5 z 5

Velmi krátké a velmi krásné. Na několika listech jsou rozvinuta témata dnešní doby (nebudu spoilovat u takové krátké knížečky) a navíc přidána myšlenka, že každým (dobrým) skutkem rozjíždíme vlnu dalších skutků a ovlivňujeme tím svou nebo něčí budoucnost. Stačí jenom nebýt úplně nevšímavý a nečinný. Vše pak vždy nějak dopadne - třeba i souhrou náhod.

Boboking
13.03.2023 4 z 5

Melancholická "jednohubka" o nevyzpytatelnosti života. Tak trochu připomíná Mořskou modlitbu od Hosseiniho.

Makii
03.03.2023 5 z 5

Přečtete to za pár minut, ale nikdy nezapomenete. Nádherná věc, velmi mě to dojalo.

CdC
24.02.2023 4 z 5

Velmi útlá knížečka, spíš povídka než novela. Sice se dal děj poněkud předvídat, ale to mi nevadilo. Asi nejvíc na mě zapůsobilo, jak znenadání zmizel jeden vypravěčský hlas - takový efekt jako bomba do nosu. Na velmi malém prostoru toho je spousta, což není vůbec nic jednoduchého. Nejspíš zalovím i v další autorově tvorbě.

BarBarBar
23.02.2023 5 z 5

Dlouho jsem nečetla něco tak krátkého a přitom tak silného! Už když mu Ferddy na konci svléká kabát, mi to došlo, a spustily se slzy. Děkuji za takovou krásu, smutnou a přitom šťastnou!

markej
10.02.2023 4 z 5

Gloria je příběh vlaštovky, která svým činem zachrání život člověka, nebo vlastně rovnou lidí. Je zajímavé, jak autor na malém prostoru dokáže zmínit několik závažných témat, která nás v Evropě v současné době trápí či trápila – problém ekonomické krize, nezaměstnanosti, globálního oteplování či přílivu imigrantů. Gloria připomíná pohádky Hanse Christiana Andersena či Oscara Wildea.

Sansli
16.12.2022 5 z 5

Tenhle příběh je opravdu kraťoučký, ale páni... na něco takového se jen tak nenarazí. Neskutečně nádherný příběh o vlaštovce Glorii, kterou žene neurčitá síla postavit se proti zvyku a místo na jih se vydat vstříc nelítostnému severu. Proč a kvůli čemu se odhodlá k takovému kroku se dozvíme až na konci příběhu.
A že to je opravdu neobyčejný konec - dokázal mě překvapit, zaskočit, dojmout, pohladit a donutit mě k zamyšlení. Něco tak opravdového a hlubokého jsem už dlouho nečetla.

MartinaP
28.10.2022 5 z 5

Velká nádhera. Tak útloučká knížka a tak silný příběh. Je jako malý zářivý drahokam.

Pett
11.10.2022 5 z 5

Okouzlující půvabnost s bolestně osudovým přesahem... nejvíc miluju tu ryzí lidskost, kterou pokaždé dokáže tento mistr slova otisknout do svých čarokrásných vyprávěnek... v případě Glorie tomu opět není jinak... vzhlížím k nebi s nekonečným poděkováním za tak intenzivní ťukanec na komoru srdeční... aneb... jsme vždy právě tam, kde být máme a kde je nás právě třeba... ať už kvůli nám samotným nebo těm druhým.

adoli
31.07.2022 5 z 5

Kraťoučká kniha, která pouze na pár stránkách malým množstvím slov dokáže vystihnout velkou hloubku. Je to kniha trošku syrová a velmi opravdová. A dojemná...

Josh
31.03.2022 5 z 5

Jak lépe zakončit "měsíc knihy"? Krása! Knihy mne mohou dojmout, ne rozbrečet, vylekat, ne vyděsit… ale aby mne zaskočily, vtáhly, vyžádaly si pláč a pak radost v duši a teplo v srdci to už musí být Kniha. Tato je se super-velkým K, kouzlo laskavost lidskost - jen pár superlativ, která k ní patří. TdeF a DdeVigan a J.Giono patří mezi Francouze, jejichž knihy nepřehlédnu a A.S-Exupéry na ně nemá.

Půjčená kniha se brzy ocitne na čestném místě v domácí knihovně! A co u vás?

Zuzvil
28.02.2022 5 z 5

Ne více než čtyřicet stran stačí tomuto autorovi k tomu, aby čtenáře do příběhu vtáhl a vyvolal v něm směs emocí. Velmi příjemné jsou i doprovodné ilustrace, které vytváří a zachycují atmosféru příběhu. Na začátku máte pocit, že přesně víte, kam řádky budou směřovat, ale konec vás ještě více překvapí a dožene vás k myšlenkám, že život je opravdu velmi nevyzpytatelný a rozmanitý zároveň. Knížku jsem určitě nečetla naposledy a můžu ji upřímně doporučit ostatním.

hannina
24.01.2022 5 z 5

Krásné.....

kamibe
26.12.2021 5 z 5

Moc ráda jsem si přečetla další příběh od tohoto autora, ke kterému jsem přilnula pro jeho příjemný vyprávěcí styl. Toto bylo krátké, milé, smutné a celý příběh nutí člověka zamýšlet se nad mnohými otázkami života. Zajímavé byly pro mne i ilustrace přesahující z dvojstrany ještě na další stránku.