Fobie

Fobie https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383236/bmid_fobie-8AN-383236.jpg 4 327 108

Prosinec v londýnské čtvrti Forest Hill Sarah Bridgewaterová procitne uprostřed noci. Manžel se nečekaně vrátil ze služební cesty. Jenže když vejde do kuchyně, nečeká tam na ni Stephen. Neznámý muž však má na sobě Stephenův oblek, přinesl jeho kufr a přijel jeho autem. Navíc neochvějně tvrdí, že je její manžel, a zdá se, že o Sarah ví úplně všechno. Začíná zákeřná psychologická hra, jež využívá hluboce zakořeněnou smrtelnou fobii.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Phobia , 2013


více info...

Přidat komentář

m2056
31.03.2024 5 z 5

Tohle je zatím nejlepší kniha od autora příběh se dobře čte závěr trochu rozpačitý ale jinak příběh dobře baví a je zajímavý.

anája
24.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Velice napínavá kniha. Četla se sama. Jen jsem nějak nepochopila ten konec. Proč se někdo mstí Markovi a nedořešení daru hodinek.


Aaaannnn
07.02.2024 5 z 5

Tohle mě bavilo, líbilo se mi to. Od začátku jsem si sice myslela, že to nebude nějaký úplný zlý člověk, o to vic jsem byla zvědavá co, jak a hlavně proč to dělá. Pěkné, pět hvězdiček.

mapet85
05.02.2024 4 z 5

Predstavte si, že sa manžel nečakane vráti zo služobnej cesty a idete ho do kuchyne privítať. Na vaše zdesenie tam ale na vás čaká úplne cudzí muž. Šok je o to väčší, že tento neznámy vás presviedča, že je váš manžel Stephen. Navyše má na sebe jeho oblek, v ruke kufrík, prišiel aj jeho autom a vie o vás takmer všetko.

Presne toto sa udeje hlavnej postave Sarah Bridgewaterovej. Kto je tento človek a prečo sa vydáva za jej manžela? Sarah bojujúcej s fóbiou takýto zážitok nepridá a snaží sa vypátrať o čo tomuto cudzincovi ide a prečo s ňou hrá takúto zvrátenú hru. Odohráva sa to všetko len v jej hlave, alebo sa to deje naozaj a jej manžel je nezvestný?

Začiatok trileru bol veľmi sľubný, kniha je písaná z pohľadu viacerých postáv, ponúka teda viac dejových línií, ktoré sú napínavé, prekvapivé a mňa osobne vývin príbehu niekoľko krát zmiatol. Aj keď neskôr kniha miestami trošku strácala na dynamike, páčilo sa mi, že nejde len o klasický triler, ale ponúka aj určité posolstvo a autor do knihy inteligentne vsunul zaujímavé myšlienky súvisiace s bojom so strachom, či fóbiami. Čo sa týka záveru, prekvapilo ma najmä celkové rozuzlenie prípadu a premýšľam do akej miery je reálne takéto konanie.

Som rád, že som spoznal nového nemeckého autora, pretože nielen Sebastian Fitzek píše výborne.

„Narodili jsme se proto, abychom jednoho dne zemřeli, a velmi často k tomu dojde dřív, než bychom doufali.“

„... strach je mnohovrstvá, radikální emoce. Je zákeřný a každý z nás má vlastního démona, který ho trápí.“

„Strach má svůj domov,... Tady nahoře. A současně je to jediné místo, kde se s ním můžeme utkat. Máme omezený čas a bylo by zbytečné ztrácet ho tím, že se budeme pořád bát.“

„... lidský život se skládá především z fobií. Nejvíce ze všeho se lidí obávají toho, že odejdou a nic po nich nezbude. Že zmizí ze světa a nijak nepřispějí k jeho zlepšení.“

„Lidi si pořád stěžují na maličkosti. Nikdy nejsou spokojení. Honí se za penězi a nikdy nemají dost. Žárlivě sledují jestli jejich sousedé nebo kolegové nejsou náhodou o trochu úspěšnější. Vůbec netuší, co je v životě skutečně důležité. Každý jednotlivý den je dar, ale to chápou jen málokteří. Šlapou si po štěstí, protože nevědí, co štěstí je.“

„Jediné, čeho se člověk musí bát, je jeho vlastní strach.“

TerkinKnižnySve
07.11.2023 1 z 5

Wulf Dorn - Fobie

Pocet stran: 120/312

Sú knihy, ktoré i keď su totálne capiny dočítam až do konca lebo ma niečim zaujmu (možno hluposťou deja) a sú knihy od ktorých očakávam niečo viac a sklamu ma tým, že to niečo v nich nie je.

Každopádne ďakujem Adka Klčová za možnosť zapojiť sa

Štafeta č. 95

Antonacia:
Prosinec v londýnské čtvrti Forest Hill
Sarah Bridgewaterová procitne uprostřed noci. Manžel se nečekaně vrátil ze služební cesty. Jenže když vejde do kuchyně, nečeká tam na ni Stephen. Neznámý muž však má na sobě Stephenův oblek, přinesl jeho kufr a přijel jeho autem. Navíc neochvějně tvrdí, že je její manžel, a zdá se, že o Sarah ví úplně všechno.
Začíná zákeřná psychologická hra, jež využívá hluboce zakořeněnou smrtelnou fobii.

#kniznastafeta #kniznarecenzia

Ancezz
06.08.2023 4 z 5

Detektivky čtu velmi málo a tahle mi doma ležela víc než rok. Musím říct, že mě teď mrzí, že jsem ji nečetla dřív. Příběh je sice krátký, ale přeci jenom jsem se na konci dočkala překvapení. Chtělo by to pokračování, protože jsem pořad čekala, na rozklíčování i vedlejších dějových linií. I tak za mě skvělá detektivka s poselstvím mezi řádky.

Tamirai
14.04.2023 4 z 5

Mňa príbeh bavil a knihy od Dorna mám rada.

TheDoll
30.03.2023 4 z 5

Příběh si mě získal hned na začátku čtení. Knížku jsem četla před spaním a párkrát jsem si nebyla jistá, jestli to byla dobrá volba. Vše se vyvinulo jinak, než jsem na začátku čekala. Ale to nevadí. Akorát samotný konec byl trochu předvídatelný a zároveň trochu přehnaný. Svého náhodného výběru v knihovně nelituji.

Anniee
20.03.2023 3 z 5

Tak abych nebyla hned od začátku negativní - tahle kniha má obrovskej přesah v podobě pitvání strachů a fóbií. No ale za mě je to tak všechno.
Na Wulfa Dorna jsem se na mnohá doporučení chystala už dlouho. A bylo to teda zklamání. Zápletka originální snad jen v zaměření se na ony fóbie, jinak propraná už tolikrát, že ani nezaujme. Příběh byl čtivý, ale vlastně mě ani nezajímalo co se postavám stane nebo jak to celé dopadne. Žádná z hlavních postav mi nepřirostla k srdci a napětí se taky nekonalo. Achjo.

wlado
21.02.2023 4 z 5

Výborný popis deja a postáv. Zaujímavá zápletka, určite odporúčam.

literarniposuk
04.07.2022 5 z 5

Já tohohle autora tak strašně zbožňuju a nemám ráda zároveň. Nemám ho ráda, z toho důvodu, že tak málo píše. Protože, co kniha, to skvost. Tohle není výjimkou a nutně potřebuji další autory píšící v tomto stylu (tzv říkám wulfovky) a především další knihy. Tohle je absolutní klenot.

monishek
14.05.2022 4 z 5

(SPOILER) Napínavý příběh, který se velmi dobře četl. Akorát ten závěr mi úplně nesedl, proto nedám plny počet hvězdiček. Ty dopisy nebyl můj šálek kávy a asi jsem očekávala ještě větší wow. Třeba kdyby Stephen byl ten neznámý řidič (Tanja), tak by me to více dostalo, než takové klišé, jako je nevěra. Nicméně příběh stoji za přečtení.

workos
13.02.2022 4 z 5

Začátek byl slabší, ale konec to vše vynahradil.

Knihomolka97
22.11.2021 3 z 5

Za mě také průměr. Chybělo mi víc napětí a bylo tam mnoho částí, které mě nudily.

eva3992
19.08.2021 3 z 5

Příběh Sarah, která se jednou v noci probudí, protože slyšela, jak se nečekaně vrátil domů její manžel. Když ho však uvidí, je to cizí člověk. Ale má na sobě manželovo oblečení, má jeho klíče, jeho auto. Její skutečný manžel beze stopy zmizí. Kdo je ten záhadný muž a co se stalo s pravým manželem Sarah?

Psychothriller, který Vám pěkně zamotá hlavu a pohraje si s Vašimi strachy a nočními můrami. Kniha, od které jsem neměla žádná očekávání, ale nemohu říci, že bych byla nadšená.

Někdy mě čtení zcela pohltilo, bylo to napínavé, akční, zajímavé. Ale bohužel, někdy mi to přišlo překombinované a až moc nereálné. Konec byl dost zvláštní.

Navíc, když jsem knihu vzala po čtrnácti dnech do ruky, tak jsem měla velký problém si vzpomenout, o čem to vlastně bylo.

Takže za mě průměr - nenadchne, neurazí.

Gemma88
31.07.2021 4 z 5

Od začátku napínavý příběh, takže se četla rychle. Donutí člověka k zamyšlení nad svým životem, "soukromím", i nad životy jiných lidí, který někdy nedopadne tak jak si přejeme a mnohokrát nás poznačí nejenom zevnitř, ale i zvenku.

Ophelie
20.06.2021 4 z 5

Čtivý psychologický thriller, od Dorna tomu snad ani nemůže být jinak. Mimo jiné si člověk po přečtení uvědomí, jak moc bere spoustu dobrých věcí jako samozřejmost. Začneme si všeho vážit, až když to ztratíme. Opět vydařené dílo plné napětí a zajímavého konce.

mystar
09.06.2021 4 z 5

Opet povedeny mrazivy thriller. Tolik napeti, zvratu a podnetu k zamysleni, super. Napinave cteni, u ktereho se clovek i chvilema boji. Konec parada. Jen skoda, ze jsem se nedozvedela, jak to bylo se sympatickym psychiatrem Markem. Kniha se mi libila a stoji za precteni. Vrham se na dalsi dil, plna ocekavani.

Mngwa
05.06.2021 5 z 5

Naprosto úžasný thriller. Napínavý, nejednoznačný (je hlavní padouch vlastně opravdu padouch?), originální ... a možná vás i trochu donutí popřemýšlet i nad sebou, svým životem a svými vlastními fobiemi. Alespoň u mě to tak bylo.

Monni
03.06.2021 4 z 5

Kniha mě ihned vtáhla a skvěle se četla. Samozřejmě jsem četla i lepší a napínavější, ale rozhodně přečtení nelituji a stojí za to. Dlouho sem přemýšlela, zda ji vůbec budu číst, ale nakonec jsem za to ráda.

Štítky knihy

Londýn psychiatrie krimi psychologické thrillery

Autorovy další knížky

Wulf Dorn
německá, 1969
2015  83%Spouštěč
2014  85%Temné šílenství
2013  84%Mrazivé ticho
2018  80%Fobie

Kniha Fobie je v

Právě čtených2x
Přečtených397x
Čtenářské výzvě32x
Doporučených22x
Knihotéce282x
Chystám se číst187x
Chci si koupit42x
dalších seznamech3x