Říše v ohrožení

Říše v ohrožení https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22184/rise-v-ohrozeni-22184.jpg 4 59 8

Farseer série

< 4. díl >

2. kniha cyklu Farseer; Sv. 2 Čtvrtá část fantasy cyklu Farseer vypráví o zhoubné válce Království s ostrovany. Předchozí svazek - Vahadlo osudu. V tomto díle rozsáhlé fantasy série plné kouzel a zla, hrdinství a proradnosti, ale především dobrodružství se opět ocitáme v našem Království. Násilné barbarské útoky banditů, kteří za sebou nechávají jen vypálené vesnice a dementní oběti, ohrožují klidný život Království. A mladý hrdina Fitz? Prožívá svou velkou lásku k prosté dívce Molly.... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Royal assassin , 1996


více info...

Přidat komentář

alimoon
15.02.2023 5 z 5

Děj je v podstatě totožný s knihou předchozí, moc se nezměnilo, stále stejné intriky, Fitz řeší stále stejná dilemata... Nicméně díl se četl velmi dobře, spisovatelka prostě věděla, co dělá, a jak udržet čtenářovu pozornost a nervy napnuté.

Luigi1
31.08.2021 4 z 5

Tento díl se četl dobře,ale nedosahoval úrovně díla předešlého.


Gordonlord
18.03.2021 5 z 5

Samostatný díl sám o sobě by si podle mého skromného soudu úplně maximální hodnocení snad ani nezasloužil, ale k mému nadšení určitě přispěl "build-up" úžasného děje, plného zajímavých, výrazných postav, zvratů, neustálé kanonády zajímavých událostí, kdy nonstop hltám co bude dál a nemohu se odtrhnout od čtení stejně, jako rozběsněný buldok od své kosti. Všechno stále jen eskaluje ve své kvalitě a v tomhle bodě ony ctnosti pro čtenáře dosahují až orgasmického vrcholu.

Samozřejmě krom výborně napsaných postav, kdy má každá z nich v ději své jasné, důležité a opodstatněné místo, k tomu pomáhá i velmi rychlý spisovatelský styl, nezdržující se zbytečnými popisy nesmyslů a zprošťuje tak knihu byť jen jediného slova vaty.

Ve většině - vlastně téměř v každé fantasy knize . mám pár oblíbených postav a vždy se těším na pasáže, ve kterých vystupují, přičemž se snažím pokud možno rychle se prokousat kapitolami, kde nevystupují, abych už byl u toho, co mne zajímá. U série Farseer tohle neplatí - mojí oblíbenou postavou, u které úplně trnu co bude dál a jejíž osud mě maximálně zajímá, je bez přehánění úplně každá z oněch snad třiceti, co zde vystupují !

Tohle je fakt bravurní práce vypravěčského génia - nejen udržet čtenářovu pozornost na 100% celého rozsahu knihy, ale rovněž po celou tuto dobu vzbuzovat neuvěřitelný pocit napětí, nutící hltat každý řádek !

Navíc zde máme i prvek, který jsem si oblíbil v Sandersonově Archivu Bouřné záře - a tím je šašek, který mluví v hádankách, evidentně ví mnohem více, než ostatní a jehož původ a pohnutky jsou zahaleny výborně vystavěným hávem obskurního a tajemného mystéria. Řekl bych téměř s jistotou, že zde Sanderson pro svůj vlastní majstrštych načerpal inspiraci.

Takže i přesto, že se zde téměř nebojuje - a přes tak nabušený děj to nevadí, protože si toho člověk nemá šanci ani všimnout - je to prvotřídní fantasy. Sice postavená na dvorských intrikách, ale jak už jsem v jednom předchozím komentáři u téhle série zmínil, naprosto dokonale vystavěná.

Je super přečíst si zase fantasy, kde žeru s neuvěřitelnou chutí každé písmenko. Navíc, když má ještě jako bonus nádherně malovanou obálku v klasickém klišé stylu naivních 80. a 90. let, a v tomtéž, stylu vede i atmosféru vyprávění. Tyhle prvky totiž bezmezně zbožňuji, takže další super bonus do už tak prvotřídního balíčku radostného čtenářského zážitku, který budu doporučovat kudy chodím.

karelk
27.01.2020 4 z 5

Knížka a příběh se mi (stále) líbí. Je pravda, že tento díl nebyl nijak extra napínavý, ale nebyl ani špatný.

Trochu mám pocit, že význam některých situací a dialogů se ztrácí v překladu, nebo možná už v originálu...

broskev28
15.08.2019 4 z 5

Tenhle díl byl pro mě zatím nejméně zajímavý - připadalo mi, že se nijak nehýbá z místa. Fitz Chivalry se konečně přestal litovat a čekat, že někdo ponese odpovědnost za své (zlo)činy. Mění se - k horšímu - jeho vztah k učiteli Chadovi i ke králi, naopak je stále pevněji připoután k následníku Veritymu. Snaží se pomoci i jeho osamělé budoucí královně Kettricken, která se, na rozdíl od svého manžela, jeho bratra i jejich otce, při nájezdech rudých lodí opravdu zachová jako královna.
Nově se objevuje loďstvo, které následník Verity s pomocí věna své ženy buduje především na obranu proti rudým lodím. Stavba lodí, verbování posádek a jejich výcvik jakož i první bojové zkušenosti, to vše je zajímavá nová odnož příběhu. Ale i sem zasahují nekalé praktiky někoho, kdo nemá zájem na jednotě Šesti vévodství a úmyslně narušuje jejich pracně budovaný obranný systém.
Fitz stále nedokáže používat Umění tak, jako například Verity, ale snaží se v tom zdokonalit a být následníku krále alespoň nápomocen. Sám se svým životem rozhodně není spokojen, ale sblíží se s kamarádkou z dětství, Molly, která se po smrti svého otce octne v roli komorné na královském hradě. Jenže kdokoli je bastardovi blízký, ocitá se v ohrožení života, takže svou náklonnost oba tají. Navíc, vzhledem k Fitzovým závazkům, Molly nemá velkou naději na smysluplný vztah.
A aby toho nebylo málo, vykovaní se začínají stahovat ke královskému sídlu, takže Fitz má další práci.
Když to takhle sepíšu, tak vlastně nemám pocit, že by se toho v tomhle díle stalo málo. Takže hurá na pětku!

Knihomlok2015
16.10.2018 4 z 5

Právě jsem zavřela čtvrtý díl a začínám si uvědomovat, že těch stránek je opravdu hodně (za mnou i přede mnou:-) a ještě ke všemu se na nich zatím nic moc neděje.
Ale zároveň s tím mi hlavou běží jen jediné - nevyškrtnula bych ani slovíčko, ani jedno mi totiž nepřipadá zbytečné.

Sahalea
21.03.2016 3 z 5

Nakonec jsem to dočetla, časem se ze série stává něco jako telenovela

Klarv
28.12.2011 4 z 5

Nevím čím to je.. :) ale od těchlech knížek se nemůžu odtrhnout.. :)

Autorovy další knížky

Margaret Lindholm
americká, 1952
2018  76%Dračí strážce
2000  82%Krev a jed
2015  63%Nebezpečné ženy
2012  75%Magická loď
2019  89%Dračí domov

Kniha Říše v ohrožení je v

Přečtených103x
Doporučených4x
Knihotéce56x
Chystám se číst10x
Chci si koupit10x
dalších seznamech2x