Divoká labuť a jiné příběhy

Divoká labuť a jiné příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297485/bmid_divoka-labut-a-jine-pribehy-QzV-297485.jpg 4 128 39

Otrávené jablko a opičí tlapa, která umí měnit osud; dívka, jejíž nezvykle dlouhé vlasy způsobí katastrofu; muž, který má jednu lidskou ruku a jedno labutí křídlo; domek hluboko v lesích, postavený z bonbonů a perníku, vanilkové polevy a svařeného cukru. V knize Divoká labuť a jiné příběhy mění Michael Cunningham postavy a předměty z dalekých, předalekých zemí – mytické postavy našeho dětství a náš tehdejší zdroj neskonalého úžasu – v nečekaně objevné příběhy. Spatříte okamžiky, na něž naše pohádky zapomněly nebo je záměrně zatajily. Roky, které následovaly po zlomení kouzla, fascinující okamžik nečekaně uskutečněného zázraku, osud prince jen zpola vyléčeného z prokletí. Zvíře stojí před vámi ve frontě v samoobsluze, kupuje si cigarety a sušené klobásky a hltavě se usmívá na pokladní. Znetvořený mužík se sklonem k provádění drobných kouzlíček se nezastaví před ničím, jen aby si opatřil dítě. Nevychovaný, líný Jack raději bydlí v suterénním pokojíku v domě své matky, než aby si našel práci, dokud jednoho dne nevymění krávu za hrst kouzelných fazolí. Nádherné ilustrace Yuko Shimitzu doprovázejí pohádky našeho dětství, které jeden z největších vypravěčů své generace přetvořil v příběhy svrchovaně temné, zvrácené a pravdivé.... celý text

Literatura světová Fantasy Pohádky
Vydáno: , Baronet
Originální název:

A Wild Swan and Other Tales , 2015


více info...

Přidat komentář

MartinaCh27
31.10.2023 4 z 5

Je to fascinující kniha, která nám známé pohádky z dětství představuje v novém, temném světle. Autor tyto klasické pohádky obrací naruby a ukazuje nám jejich stinné stránky, které jsme možná dříve neviděli.

Každý příběh v knize je jakýmsi zrcadlem, které nám odhaluje okamžiky a osudy postav, které jsme předtím nepoznali. Převádí nás do světa, kde se klasické pohádky mění v temné a záhadné příběhy plné neskutečných událostí. Cunningham nám ukazuje, jak pohádky mohou být zkresleny a transformovány, aby nám ukázaly nové perspektivy na známé příběhy.

Ilustrace od Yuko Shimizu doplňují tuto knihu a dodávají jí další rozměr. Celkově je knihou, která vás donutí přemýšlet o známých pohádkách a pohledu na ně z jiného úhlu. Je to četba pro ty, kteří mají rádi zvrácené a temné příběhy, které nás donutí přehodnotit náš pohled na klasické pohádky.

Terezka05
12.04.2023 4 z 5

Pohádkové příběhy, vyobrazený do reálnějšího světa. Mě se tento nápad líbí.


Guepp
01.08.2022

Po pár povídkách jsem to vzdala.
Nápad se mi líbil.
Nezačetla jsem se.
Pochválit musím ale ilustrace!

MOu598
29.01.2022 5 z 5

Na pozadí pohádkového příběhu autor rozvádí některé lidské vlastnosti, postoje, sny. Pěkné.

Irsaf
14.11.2021 1 z 5

Za mě tohle rozhodně nee…
Četla jsem knihu s klubem ČBDB a spíš to byla ztráta času…

mulderka
19.05.2021 4 z 5

Tak tohle je masakr. Hlavně proboha nevěřte kecům, že jde o pohádky. Kdeže princové a princezny. Pouze obyčejní lidé žijící v současnosti své obyčejné, většinou nepříliš šťastné životy. A že se octnou uprostřed zápletky klasického příběhu, jim moc nepřidá. Nene, tady se na happy endy nehraje. V kruté realitě 21. století jsou fantasy příběhy vláčeny šedivým bahnem bezútěšnosti, které občas zbarví rudá krev.
Kdo touží po depresi, nechť čte. Komu se líbí "jiný úhel pohledu", nechť čte. Kdo je s otevřenou myslí ochoten připustit, že ano, takhle by to mohlo vypadat, kdyby se to opravdu stalo, nechť čte. Nebude nás takových moc.
Určitě tuhle knížku ale nedávejte do rukou dětem. Nemusí přijít o iluze zrovna takovýmto způsobem.

LaCucaracha
11.08.2020 3 z 5

Je chyba očekávat pohádky, byť v upravené verzi. Autor spíš vzal náměty některých pohádek a přetvořil je do "takřka" současných a "takřka" realistických příběhů. Naprostá většina oplývá neutěšenou atmosférou, prostě takový sociální marast. Některé ani nejsou příběhy, jen prostý výjev ze života. Trochu jsem se obávala, že mi bude chybět znalost některých cizích pohádek, ale nakonec tomu tak nebylo – jednak povrchní povědomí o nich člověk přece jen má a jednak jejich děj se dá i z těchto textů dost dobře rozeznat. Jediná povídka, kterou jsem si musela dohledat a dovzdělat se, byla Opičí pracka. Mně osobně se nejvíc líbily ty příběhy, které byly opravdu uceleným příběhem a stavěly věrně na předloze, jen to pojaly z jiného úhlu pohledu. A tak nejpovedenější pro mě byly Opičí pracka, Mužíček a Zvířata.

hellena1523
30.12.2019 4 z 5

Divoká labuť a jiné příběhy nabízí senzačně vypointované příběhy, které autor převlékl do současnějšího, velmi slušivého, skvěle padnoucího kabátku.
Asi dvě povídky mi nesedly stylem vyprávění, ale jinak to byla bomba!

Zdendula
18.10.2019 4 z 5

Autora mám ráda a dostala jsem přesně, co jsem čekala - zajímavě současně převyprávěné pohádky. Knížku mají aktuálně v Levných knihách za 19 Kč, což si nezaslouží a už jen kvůli hororové Opičí pracce stojí za to.

Měňavka
12.10.2019 1 z 5

Bohužel nenadchla.

Sabča92
12.10.2019 3 z 5

Toto bylo mé první setkání s autorem.. Povídky v této knize jsou z velké většiny převyprávěné pohádky současnosti. Jednotlivé povídky jsem se snažila číst samostatně, jelikož mě z některých mrazilo. Miluji klasické pohádky, takže představa některých pozměněných osudů z nich mi nebyla zcela proti srsti.
Oceňuji nápad a zpracování ale za mě dost průměr. Jsem zvědavá, co řeknu na další autorovy knihy.

NiNo
09.10.2019 2 z 5

Z celé - naštěstí - krátké knihy se mi líbily celkem dvě pohádky. Zbytek mi připadal zbytečný, příliš přitažený za vlasy nebo vyloženě vynucený. Škoda.

Zdenkas522
05.10.2019 3 z 5

Kniha povídek některé horší, některé lepší. Za mne průměr. Dalo se to číst.

Šárka_D
14.07.2019 3 z 5

Moderně zpracované pohádky, to už tu bylo tolikrát, a řekla bych, že jiným autorům se to povedlo i o něco lépe, než Cunninghamovi. Sbírka obsahuje pár lepších povídek (Opičí pracka nebo ta na motiv Cínového vojáčka), jinak spíše průměr.

jaroiva
28.06.2019 2 z 5

Jako u všech povídkových knih... některá pohádka je lepší, jiná horší. Pro mě těch druhých bylo víc.
Překřtila jsem knížku omylem na Divnou labuť, ale na konci musím říct, že ten omyl byl trefný. Opravdu se mi líbila Opičí pracka, ale zbytek pro mě není k zapamatování.

InaPražáková
02.03.2019 3 z 5

Mám ráda pohádky a mám ráda všemožné parafráze, komické, satirické i vážné. Možná jsem tudíž měla moc vysoká očekávání. Nicméně tahle sbírka je nedotažená, takové improvizované vyprávění třeba u táboráku nebo v hospodě, kde se společnost zasměje a za chvíli už si nikdo nepamatuje, o čem se to mluvilo. Přesadit pohádky, významově bohaté a dost variabilní, aby mohly odkazovat skoro na cokoliv, do moderní doby, proč ne. Jenže odlišit se, vystavět zápletku jen na rozdílech ve věcech materiálních nebo na laciném pomrkávání "takovou zvrhlost jste nečekali, co?", to je málo, strašně málo.
Líp fungují příběhy skoro nezměněné, jen rozvinuté nebo dořečené, tam se autorova hodně viditelná snaha o zábavný popis psychologických traumat může opřít o funkční kostru původního příběhu. Mužíček je v tom ohledu asi nejlepší a jediný, který opravdu přidává něco smysluplného navíc. Druhá potěšující povídka jsou Zvířata, kde se zdařila (a jenom tam, bohužel) vynikající, mrazivá pointa. Naopak je hodně povídek nudných, zapomenutelných, výplňových. Vlastně se mi víc líbily nádherné ilustrace a celkově krásná úprava knihy než texty samotné.

DK197
11.02.2019 3 z 5

Nebylo to špatné... Někdy jsem se pobavila, někdy uznala kývala hlavou... ale pohádky to nebyly. Spíš povídky na motiv pohádek, více - či méně - zdařilé. Oceňuji nápad jako celek i jednotlivé příběhy... :-)

Ale vrtá mi hlavou, jaký komplex autor má, když tam minimálně dvakrát propašuje rodičovskou touhu šukat se svým dítětem? To není ani vtipné a DOUFÁM, že ani obecně "pravdivé", jak příběhy uvádí anotace...

Navíc nemůžu překousnout ten zvláštně skličující pocit, co ve mně čtení vyvolalo. Možná pravdivé, ale sakra depresivní... 50 %

mau
20.11.2018 4 z 5

Když jsem dočetla, chtěla jsem hned začít znovu, ale nakonec jsem se rozhodla, že ji nechám nějaký čas odležet. Příště to bude myslím plný počet *. U některých pohádek se mi tajil dech. Velmi lidské.

marhoul
21.10.2018 5 z 5

Pohádkové variace podle Cunninghama, i zajímavé ilustrace japonské výtvarnice se mi nesmírně líbily. Tak zvláštní...

V28
08.03.2018 4 z 5

Příjemná jednohubka na večer a tak trochu jiné pohádky. Lepší i horší, ale bavil jsem se.