České tajemno

České tajemno https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419885/mid_ceske-tajemno-kxH-419885.jpg 4 45 13

„Do vzdálených končin světa jsem se vydával lovit záhady sám. Tajemství Evropy jsme odhalovali dva. České tajemno dostalo celý televizní štáb. Česko je zemí záhadám zaslíbenou. Přímo na dosah ruky se skrývají četná tajemství, nejen s ryze domácím původem. Některá z nich se dotýkají největších mysterií naší planety. Překvapilo mě, že i na místech, která jsem již dobře znal, jsme najednou objevili něco výjimečného a až sžíravě tajemného.“ Je v Čechách ukrytý nejzáhadnější okultní objekt světa? Kde spočívá Bič Boží? Jaké poselství zašifrovali templáři do unikátních maleb kostela sv. Jana Křtitele v Jindřichově Hradci? Jak blízko jsme rozluštění Voynichova rukopisu? Kde se nacházela tajná laboratoř císaře Rudolfa II? Co můžeme říct o autorovi Ďáblovy bible? Jaká tajemství skrývají útroby Žuráňské mohyly? Bylo tajemné světlo v Miličíně jen ojedinělým zjevením, nebo k podobným úkazům došlo i jinde? Arnošt Vašíček nabízí čtenářům možné odpovědi na tyto a další vzrušující otázky. V jednotlivých kapitolách se s pomocí týmu vynikajících vědců z nejrůznějších oborů a s nasazením moderní techniky snaží přijít na kloub nejpozoruhodnějším záhadám naší vlasti. Nevysvětlitelné se tak ocitá ve zcela jiném světle nových objevů a souvislostí.... celý text

Přidat komentář

Zodiaq
28.12.2022 3 z 5

Zajímavé teorie k zamyšlení. Místy to do sebe zapadá takovým způsobem, že je to až na zbláznění

Han-nah
24.10.2022 4 z 5

Pravidelně čtu časopis "Tajemno", tak mě zaujala i tato kniha. Bydlím kousek od Štandlu, pan Jaromír Polášek pravidelně s lidmi, kterí mají zájem o historii našeho města , provádí komentované prohlídky k různým tématům. Za mého mládí se pod Štandl chodila smažit vaječina a teď jsem se dověděla, že tu možná má hrob hunský Král Atila. A takových záhad je v naší krásné zemi velice mnoho. Záhady a tajemno budou pořád mezi námi.


bábuška
01.09.2021 5 z 5

Některá témata jsem četla i od jiných autorů, ale o jiných jsem četla až v této knize, bohužel dost zkratkovitě, jako by autor nevěděl, nebo nevědět směl. Ale i tak jsem s knihou spokojená a ta pátá hvězdička je dána proto, že mám pana Vašíčka ráda.

Sisssi
15.03.2021

Takhle to dopadá, když člověk skáče od jednoho tématu ke druhému, aniž by se hlouběji ponořil alespoň do jednoho. ZJistil by, že ty unikátní a jedinečné a nikde jinde se neopakující zvláštnosti jsou třeba celkem běžné, že spousta závěrů je založená na chybné úvaze,... Pro mě je záhadou, proč někdo plýtvá svým drahým časem na vytváření podobných knih? No není to škoda a nevyužitý potenciál?

Kulhajs
17.01.2021 4 z 5

Hezky zpracovaná knížka s množstvím obrázků a fotek a spousta záhadných míst, událostí a osobností z našeho území. Čte se skvěle jako vždy, autorovy hypotézy k daným informacím znějí celkem logicky a zajímavě, jen se mi tentokrát zdálo, že v místech, kde si autor pouze pokládá spekulativní otázky, zachází i dál, než by nastřelil Daniken nebo Tsoukalos, ale možná to souvisí s propojením knihy a TV seriálu.

Dandulka
20.09.2020 5 z 5

Krásní obrázková encyklopedie. Viděla jsem i seriál ČT, ale pro mě je kniha vždy na prvním místě. Moc jsem se na tuhle knížku těšila a nezklamala mě, z čehož mám velkou radost. Jen snad stálo za to, rozvést tu pasáž s magistrem Kelleym. Mimo jiné proklel město Most, že zajde v ohni a dýmu. Splnilo se, starý Most již dávno neexistuje, musel ustoupit těžbě hnědého uhlí. Dnes je magistr Kelley patronem města Mostu. To jen tak na okraj.
Kniha sama opravdu stojí za přečtení. Doporučuji všem milovníkům záhad a tajemna.

Magrata15
13.08.2020 4 z 5

Už jsem přečetla spoustu knížek o záhadách ze světa, proto jsem ráda, že existuje také kniha záhad z Čech.
Pan Vašíček píše zajímavě a podle jeho logických vysvětlení mě napadá, že na tom asi něco může být.
Ale u některých hypotéz si říkám, jak na tohle ti vědci přišli a jestli je třeba hledat tak složité vysvětlení, jestli pravda není mnohem prostší?

Allla9
09.07.2020 4 z 5

Zajímavě rozpracované a podané.

Terva
09.07.2020 4 z 5

Česko je zemí záhadám zaslíbeno.
Přímo na dosah ruky se skrývají
četná tajemství, nejen s ryze domácím původem.
Některá z nich se dotýkají
největších mysterií naší planety.

Mám pana Arnošta Vašíčka rád, nicméně mu přisuzuji jakýsi strach nebo nemohoucnost, rozvinout své teorie do tvrdších rozměrů. Tím myslím, že například v této knize najdeme spousty teorií, leč bohužel lidí jiných, teorie, které pan Vašíček převzal, otisknul a trochu okomentoval. Přidal i své teorie, ale jsou tak slabé, že vesměs jsou podobné, těm již vyřčeným „přísedícich“ pozorovatelů.

Citát: Není tu proto, aby se na něj lidé dívali, nýbrž aby ho uctívali.

Mám pocit, že mistrovi není moc dovoleno přehánět svou fantazii, tak jako to dokáže třeba Erich von Däniken. Pan Vašíček je bohužel držen společností, která se zove Česká televize. Pochopte, že takový orgán, který přežil komunismus i Sametovou revoluci, nemůže mezi lidi vypouštět teorie o krutých a hamižných mimozemšťanech, kteří se možná jednou i vrátí na naší planetu. A tak se mistr Vašíček musí držet při zemi. A to tak hluboko, že v této knize dokonce i některé mimozemské teorie vyvrátil až popřel.

Malá ochutnávka:
Existuje-li nějaké místo prodchnuté skrz naskrz tajemstvím, je to nepochybně Praha. Město mágů, alchymistů a zasvěcenců. Podivuhodné sídlo, o němž se vypráví, že spočívá na hranici dvou realit a je skutečným prahem, vstupní bránou do jiné dimenze.

Navíc je cítit, jak je spisovatel hnán vidinou zakopaných pokladů na našem území. Je zde hned několik takových příkladů, leč žádný z nich není dokázán ani nalezen – jedná se tudíž jen o zbožná přání? Kladem v této knize je značná část, (vlastně skoro celá kniha) která se zaobírá Českým územím a tak tu najdeme i dost námětů na pěkný výlet a možná i pátrání na vlastní pěst.

Citát: Rozluštění je možná mnohem jednodušší, než bychom čekali.

To, co se mi nejvíce na knize líbilo jsou všechny úvahy na téma Praha a její založení. Tady jsou některé teorie pro mě i nové a mnohé z nich až mrazivé. Například úvaha o vzniku Prahy a bratrstvu Sat Bhai. Když se nad tím čtenář zamyslí, mohla by to být i pravda. Jak píše i sám pan Vašíček: Ilahábád, dnešní Prayagray, je jedno z nejposvátnějších měst celé Indie a až do 19. století neslo název Prayága. Nic však není dokázáno a vše asi zůstane zastřeno hlubokou temnou minulostí.

Citát: Všimni si mě a odhal, proč jsem asi tady!

MirrorIsis
26.03.2020 5 z 5

Knihy tohoto autora nikdy nezklamou...

jiri77
27.02.2020 5 z 5

Hodně zajímavé a tajemné čtení. Hodně mě bavily kapitoly -Ztracený hrob Attily ,a Madony a létající talíře. Zajímavé bylo povídání i o výzdobě kostela sv. Jana Křtitele v Jindřichově Hradci a hradu Zvíkova. Celkově mě to hodně bavilo a zanechalo hodně otázek ,jak to může být.

Endy17
03.01.2020 4 z 5

Hodně hypotéz, spousta otázek a jen málo odpovědí - autor nevytváří senzační spekulace, spíš jen naznačuje. Nehraje si na českého Dänikena, přestože seznamuje čtenáře s mnohdy neuvěřitelnými skutečnostmi, které si přímo říkají o skandální odhalení.

cori
15.12.2019 3 z 5

Kniha obsahuje patnáct kapitol věnovaných různým českým záhadám a propojuje je s obdobnými jevy nebo informacemi ze zahraničí. Nechybí zde Voynichův rukopis, Codex Gigas, UFO nad Českem, homunkulové, ztracený hrob krále Attily, Madony a létající talíře, věštění budoucnosti, templáři a jejich poklady, alchymisté John Dee a Edward Kelly.
Autor vytváří zajímavé hypotézy, hledá analogie v zahraničí u šamanů a na konci každé kapitoly klade další a další otázky bez odpovědí.
Nejvíc mě asi zaujala podivná výmalba kostela sv. Jana Křtitele v Jindřichově Hradci, která prý skrývá zašifrovanou zprávu od templářů. Stejně tak i fresky v hradní kapli na Zvíkově prý odkazují k ukrytému svatému grálu.