Centurion

Centurion https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175286/bmid_centurion-175286.jpg 5 237 33

Orel série

< 8. díl >

Římští legionáři rozhodují o osudu dvou říší. Nad Římskou říší visí v prvním století našeho letopočtu nová hrozba. Její dávní nepřátelé Parthové s ní soupeří o kontrolu nad Palmýrou, formálně neutrálním pouštním královstvím, jehož panovnickou rodinou zmítají otevřené sváry. Řím proto do konfliktní oblasti vysílá vojsko pod zkušeným vedením centurionů Macrona a Catona. Jejich úkolem je chránit palmýrského krále a hranice jeho země a potlačit vzpouru jednoho z králových synů, který mimo jiné spoléhá na své spojence - Parthy. Jakmile se Parthové dozvědí o příchodu římské armády, okamžitě začnou povolávat do zbraně vlastní muže. Macronova kohorta se musí postavit nepřátelům hluboko ve zrádné pouštní krajině. Pokud chce zachránit Palmýru před pádem do parthských rukou, čeká ji urputný boj proti ohromné přesile. Zápas o trvalý mír a budoucnost říše, při němž Macro a Cato ještě nikdy nečelili tolika překážkám, dál pokračuje.... celý text

Přidat komentář

Rihatama
07.09.2023 4 z 5

Centurioni Macro a Cato prochází dalším vývojem. Macro stárne a Cato dělá kariéru. Za chvíli to bude nejspíš Cato, kdo bude Macronovi velet, a ne naopak. Přitom jsou to však pořád ti staří známí. Cato coby směsice superlativních kvalit a ač stále mlád, tady již dosáhl funkce zastupujícího prefekta. Macron pak zůstává tím bojovným, nezkorumpovaným, přitom řádně obroublým pilířem, o který se lze za každé situace opřít. O tomhle ale tyto klasické dobrodružné příběhy přece jsou. I když Scarrow nenabízí pouze černobílé postavy, což jej činí věrohodnějším více než méně. Nadto volí historické momenty, které si lze dohledat a jejichž existenci si lze ověřit. Postavy pak už žijí svým životem a stojí na autorově fantazii, někdy docela divoké. Centurion by se možná měl jmenovat Prefekt, ale jinak mě Macro ani Cato nezklamali. Souboje Palmýřanů s vyzývatelskými Parthy a římskými legionáři byly zajímavé a dobrodružné a páreček centurionů je opět v plném nasazení za Římskou říši a její državy. Příjemná, odpočinková literatura.

Mystifica
24.06.2023 4 z 5

Souhlasím s předchozím hodnocením. Rychle to ubihalo a opět velmi zajímavá historická kulisa. Po přečtení posledních 3 dílu mám hned chuť se vypravit na blízký východ a vidět všechny zmiňované památky


cziss
22.03.2023 5 z 5

Lepší a akčnější než předchozí díl. Líbilo se mi, že tentokrát bylo méně politiky a že také došlo i na nějaké milostné dobrodružství.

Bakana
15.02.2023 3 z 5

Každý další díl mě baví míň a míň.
Už mi leze na nervy, jak je Cato chytrý a bezchybný. Kdepak by asi byla římská legie bez něho!? A Macro, ten prostý čestný správňák…
No asi si dám od Scarrowa na delší čas pokoj, nemám ráda dokonalé lidi ani v reále.

Filatov
21.09.2022 3 z 5

Hodně průměrný díl. Příběh byl moc jednoduchý a ani s bitvami si Scarrow moc práce nedal. Atmosféra obléhané citadely se dala vybarvit o dost lépe a ta Catova romantická linka byla také docela zbytečná.

Martina291086
11.07.2022 4 z 5

Za mě tentokrát trochu nudnější díl... Ke konci už jsem se těšila, až otočím poslední list. Pořád je to sice čtivé, ale časté přesouvání armády na jedno nebo druhé místo mě trochu unavovalo. Plusově ale hodnotím lokaci - Palmýra a okolí se tak často v historických románech neobjevuje.

marra82
30.03.2022

Ajaj, Cato prožívá další lásku. jmenuje se Julia, vídají se za stříbřitého svitu Měsíce a Cato svojí starostivost o ní projevuje větou- "Jsi v pořádku?" ..což není o moc lepší, než když touhle frází častovával Macrona..
(..bitevní vřava, uprostřed ní se plazí centurion Macro, vleče poraněnou nohu, dlaní ruky si přidržuje vnitřnosti v otevřeném břiše, z čela mu trčí hořící šíp, načež k němu zprava přibíhá centurion Cato, mozek celé legie, tvůrce válečné strategie, zbroj lehce poprášenou jak za rohem zakopl o kopí, a zvolá ke svému druhovi-
"Jsi v pořádku?"
Macro k němu zvedne hlavu, zašklebí se a prohodí-
"Měls vidět toho druhýho..."
Jojo.. ale první díly, kdy ještě autor tvořil postavy, a věnoval jim péči, jsou fajn :)

toni-az
02.02.2022 3 z 5

Mno, za mě zatím nejslabší díl, je vidět, že už autorovi dochází nápady. Popravdě zde již nebylo nic nového oproti minulým dílům, navíc ty pouštní epizody mě oproti Británii a moři nějak neberou. Chvíli to vypadalo, že z toho bude detektivka, což by mohl být zajímavý prvek, ale bohužel, nestalo se tak.

Na můj vkus moc politikaření, když ne to, tak pořád stejné bojůvky, které zpočátku bavily, ale teď už moc ne. Aspoň že to oživuje ta romantika, i když být toho víc, tak taky asi začne nudit.

NIcméně napsáno klasicky dobře, že s Catonem a Macronem člověk žije, takže nějaké špatné hodnocení tomu dávat nechci. Prostě takový (slabší) průměr.

K audiobooku - načteno klasicky parádně, i když tentokrát mi přišlo, že pan Holý je obzvláště velký dyslektik. Občas tam hodí slovo, které má úplně opačný význam (Plížil se tmou co nejnápadněji... - podle mě to mělo být co nejnenápadněji, apod.)

tlllk
03.05.2021 4 z 5

Už som sa poučil , a dal si väčší rozostup medzi jednotlivými dielmi. Keďže ich mám pred sebou ďalších desiat, už sa trochu míňajú účinku všetky scénky kde obaja bojujú o život, na druhej strane si vychutnávam práve to že doboro nakope zadky tým zlým ...

Gordonlord
27.10.2020 3 z 5

Ve své podstatě je to už po osmé zase to samé. Cato a Macron jdou opět na další misi a na další tažení. Co by se mohlo zdát jako mnohokrát jedním autorem ožvýkané a vyčerpané téma, je zde už zase podané s chutí. Příběh se neloudá, má všechny dobré ingredience, ať už základní, vcelku nekomplikovanou, ale pořád dobře fungující zápletku a nebo stále stejnou, ale opět stále dobře fungující chemii mezi oběma hlavními hrdiny, kteří jsou tak dobře napsaní, že neomrzí ani v sebeprůměrnějším příběhu a dokonce zde tentokrát nechybí ani romantická linka, která je sice docela fádní a neoriginální, ale přesto zajímavě podaná.

Jediné momenty, kde mi mozek automaticky vypínal, byly veškeré bojové scény. Možná i proto, že je to pořád jen samé "přeskupit vojsko sem" a "poslat kopiníky tam", nebo i proto, že jedinými losy v osudí smrtelné bitevní hrozby jsou oba hlavní hrdinové, o kterých prostě se železnou jistotou víme, že se jim nic stát nemůže. Takže potřebné napětí se nejen nedostavuje, ale dokonce jsem měl problém násilím se donutit dávat na akční pasáže pozor. Vůbec mě nezajímaly, protože o nic vlastně nešlo. Ale takhle je to v každém díle.

Suma sumárum - pro mě zase solidní nadprůměr historického akčního románu, kterému nechybí klasická zápletka, tah na bránu a hlavně drobné charakterové a detailní ingredience, které tomu dávají šmrnc a chuť, která to celé vytahuje nad hladinu průměru. Samozřejmě se už těším na další díl a čekám, že i po deváté to bude podobně dobré jako již osmkrát předtím.

boxas
13.10.2020 4 z 5

Pro mne po předchozích dílech určité zklamání. Sice pořád dobré, ale...
Moc bojů, málo dalšího děje, takže trochu jednotvárné čtení.

soupik2012
09.08.2020 5 z 5

Jsem moc ráda, že po slabší knize Orel v písku, se pan Scarrow, vrátil na svojí původní nadstandardní úroveň. V této knize, tak jak jsem si již zvykla v celé sérii, sledujeme hned od samotného začátku nesmírně napínavý příběh. Cata mám moc ráda, protože je jiný. A konečně se nám opět zamiloval. Romantická linka je příjemným osvěženém této série a budu se moc těšit, jak bude příběh dál pokračovat. Celou sérii čte velmi dobře pan Marek Holý.

Lolila
26.05.2020 5 z 5

Skvelé pokračovanie série. Cato a Macro sa opäť dostávajú do púšte, tentokrát v boji o Palmýru. Historické, dobrodružné, akčné, vtipné .... Nechýbajú intrigy, boj o moc,... a došlo aj na romantiku:-) Určite odporúčam a idem na ďalší diel:-)

lampernaqui
13.02.2020 4 z 5

Zatímco u série Římané, kde jsem navázal ve čtení po x letech, jsem měl problémy se do děje dostat. Tady? Minulý díl jsem četl kdoví kdy, ale Centuriona jsem přečetl během chvilky. Dobře napsané odpočinkové historické dílo, které druhou zmíněnou sérii v klidu předčí. Záchrana Palmýry je výborně popsaná, takže hned sáhnu po další knize.

Zmitko.m
09.11.2019 5 z 5

Na další knize ze série Cato se mi jako vždy líbili hluboká moudra Macrona a střízlivý úsudek Catona. Navíc je v této knize poměrně pěkně napsána pasáž o bránění Palmýry a následný konečný střed vojsk Říma a Parthie.

lady.k
29.08.2019 5 z 5

Opět super počtení ;) jak už někdo u psal u jiného komentáře. Musela jsem být s klukama až do konce a opět to zvládli na jedničku ;) ráda bych pokračovala dál ve čtení této série, ale jak už dost lidí ví Gladiátor se shání moc špatně (je to nedostatkové zboží) :-(

ropo
26.02.2019 5 z 5

Opět skvělé početní, nemám co dodat. Vřele doporučuji a pokračuje se dále.

adam5955
18.12.2018 4 z 5

plny pocet bych dal jedine, kdyby to melo sviznejsi zacatek. Ale jinak opet dalsi povedena kniha. Jde se s chuti dal

francouz
09.12.2018 5 z 5

No tak jako obvykle, boj o moc, zákulisní intriky, silný nepřítel a naši hlavní hrdinové přesně uprostřed. Ano oni si to nevybrali, ale byli vybráni, protože jsou jednoznačně nejlepší. Opět to byla nadhérná jízda, tentokrát okořeněná zamilovaností Cata, který tak jako u bojových povinností našlapuje opatrně a zlehka. Což nebývá u vojáka úplně obvyklé, ale v podání Cata je to přinejmenším roztomilé.
Hrdinové, kteří mají magnet na nejzapeklitější okamžiky, se opět s umem a bravůrou dokáží postavit i proti neprosto nesmyslným rozkazům nadřízených, kteří vidí jenom svůj prospěch a jdou za ním, ať to stojí co to stojí. Což je bohužel palarela se současnou i když obrovsky vzdálenou dobou, kdy si někteří mocipáni jdou za svým a nekoukají nalevo nebo napravo, protože oni přdce neodstupí....
Takže mě to tak zaujalo, že jsem se netradičně hned vrhnul na další díl...

jurass1976
04.11.2018 5 z 5

Jako vždy napínavá kniha a velmi dobře se čte.