Orlova kořist

Orlova kořist https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107675/bmid_orlova-korist-107675.jpg 5 281 36

Orel série

< 5. díl >

Od okamžiku, kdy na britských březích přistála mocná římská armáda, uběhl už víc než rok. Přestože legie neočekávaly výrazný odbor místních obyvatel, barbarský vojevůdce Caratacus jim neustále znepříjemňuje život. Císař Claudius však musí dosáhnout v Británii vítězství, protože potřebuje upevnit svou vládu. Nadešel čas, aby Římané své nepřátele nadobro umlčeli. Vojáci se v předvečer rozhodující bitvy připravují k boji a centurioni Cato a Macro pevně doufají, že už se jejich pobyt na vzdáleném ostrově chýlí ke konci. Zanedlouho zasadí Caratacovi rozhodný úder, kterým ho srazí na kolena. Jenomže bitva nedopadne podle předpokladů a důstojníci neodvratně začnou svalovat vinu jeden na druhého. Nejnelítostnější armáda v tehdy známém světě se chystá vynést rozsudek právě nad muži, kteří mohou vítězně završit dlouhé tažení Británií.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Eagle´s Prey , 2004


více info...

Přidat komentář

Mystifica
15.06.2023 4 z 5

Díl mě bavil, tentokrat poslední dobrodružství v Británii a v příštím díle přesun do Říma

Kerberos
11.10.2022 5 z 5

Za každou prohru musí být někdo potrestán. Tentokrát to padlo na Catona, vylosoval si smrt dekapitací. Macron je sesazen za neuposlechnutí rozkazu. Naši hrdinové se však umí dostat i z takových situací. Opět skvělé čtení.


cziss
03.10.2022 5 z 5

Pátý díl Orla se vymyká zajetým kolejím a naši hrdinové dostanou poměrně dost zabrat. Líbil se mi konečně i nějaký větší vývoj v jejich charakterech. Politiky v tomto díle moc nebylo, zato se víc bojovalo. Celkově se mi i líbilo, že se autor nebál ukázat i temné stránky římských legií. Jestli jsem předchozímu dílu vytýkal nečinnost, tak zde je děje opravdu hodně. Pátá knížka se povedla.

Rihatama
16.08.2022 5 z 5

Orlova kořist je další ze znamenitých Scarrowových příběhů římských legií, v němž centurioni Macro a Cato opět a zase bojují o život, a to jak s nepřáteli tak s vlastními spojenci a nadřízenými. Cato dospívá a Macro moudří. Nevím, jak to Scarrow dělá, ale v tomto díle je ještě lepší, než v těch předchozích. I když orlova kořist se tady mění spíš v holuba na střeše. Britové nejsou přes svou vojenskou zaostalost oproti Římanům žádnými snadnými soupeři. Římané pak zase nejsou žádnými svatoušky. A tak téměř jedinými spravedlivými zůstávají právě Cato s Macronem. No ano, není to žádná propracovaná historická sonda, kniha má ale spoustu dalších předností, vč. právě jejích dvou hlavních postav. Výborná dvojka, ke které se velmi ráda vrátím, obzvlášť po oné neodolatelné pozvánce v epilogu autora.

Martina291086
02.06.2022 5 z 5

Část knihy byla průměrná, ale řekněme třetinu knihy jsem přečetla s nedočkavostí. Děj řekněme lidsky napínavý a nedovoloval knihu odložit na delší dobu než jen pár minut. Každou chvílí čekám, že Scarowovi dojde fantazie, že se děj bude víceméně opakovat a nebude se dařit udržet nastavenou laťku. Zatím se to ale nestalo a každý díl se svým koncem dá podnět ke čtení dílu dalšího. Začínám tuto sérii opravdu milovat, a to se mi moc často nestává...

Daisy67
29.03.2022 4 z 5

Začátek nic moc , zdálo se mi , že děj je moc čitelný a postavy se chovají hloupě . Najednou zjistím , že nemohu přestat číst ... poslední třetinu knihy jsem zhltnul a těším se na další díl .

Filatov
12.02.2022 4 z 5

Máme tu novou postavu Maximia, který to klukům pěkně zavaří díky svému egu a že šlo opravdu o život. Já sám jsem nečekal, že naší dvojce toto můžou udělat, ale naštěstí Cato s Macrem opět vybruslí a já teď nevím, jestli je tedy příběhů v Británii konec nebo ještě ne.

toni-az
05.05.2021 4 z 5

Každým dílem čekám, že autorovi došla inspirace a bude to pořád to samé, ale vždy dovede překvapit. Ono samozřejmě je to svým způsobem na jedno brdo - černobíle vykreslené postavy, kde je hned na začátku jasné, kdo bude hlavní záporák, Makrovy hlášky, Catonovy posuny ve schopnosti velet, nějaký speciální úkol. Ale ten speciální úkol, to je to, kde se ukazuje neskutečná fantazie autora a důvod, proč mě baví v této sérii pokračovat. Samozřejmě taky ten jednoduchý pohled na svět a naprosto sympatické hlavní postavy.

katallinka
06.11.2020 5 z 5

Zatím nejlepší díl, napínavý a zajímavý. Zvraty nebyly zdlouhavé a poprvé jsme se od čtení nemohla vůbec odtrhnout.

Bakana
19.09.2020 5 z 5

Mám ráda historické romány. Na autory to ovšem klade velké nároky, protože kromě dobře zpracovaného příběhu také musí znát dobové reálie. Z knihy je ale cítit, že autor opravdu o římské době něco nastudoval :-).
A příběh je čtivý, napínavý, člověk fandí hrdinům a padouchům přeje špatný konec.
Prostě super oddychová kniha.

BlackBlade
15.05.2020 5 z 5

Narcissus je pěkný slizký hajzlík, ale co jiného čekat od propuštěnce, kterého si oblíbí dementní císař, že?
Další příběh Catona a Macrona je zajímavý v tom, že se na nějakou dobu rozdělí, ale ani jednomu se nevede zrovna 2x dobře. Hezké zakončení jejich britského příběhu a těším se na další díly!

boxas
26.01.2020 5 z 5

Výborná kniha! Jako ostatně byly i všechny předcházející v této sérii. S každým dalším dílem se mi příběhy centurionů Catona a Macrona zdají lepší a lepší.

Gordonlord
15.01.2020 4 z 5

Nemohu si pomoct, ale popisy velkých bitev v téhle sérii prostě nedokážou udržet moji pozornost a když na ně dojde, vždycky se přistihnu, jak přemýšlím nad čímkoliv, jen ne nad tím, co se v knize děje. Tohle považuji za slabinu. Takže začátek a konec knihy pro mě byl slabší.

Ale jinak je to už jen naprostá paráda. Po minulém díle, který zahníval ve středním proudu těžké nudy a nevýrazného děje, má "Orlova Kořist" energii legionáře politého živou vodou ! Zápletka začne v okamžiku, když nový "padouch" série, centurion Maximius, kvůli svým emocím podělá zásadní tažení proti Karatakovi a vyvstane nutnost na někoho hodit vinu. Od chvíle, kdy císařův poradce Narcisus rozhodne o decimaci legie, to celé nabírá naprosto nehorázné grády. Napětí nepolevuje, a když se dějovým obloukem dostane na samý vrchol gradace, Simon Scarrow ho tam nejenom umí udržet ještě celou tu dobu, která zbývá ke konci knihy, ale dokonce ještě přiživovat, nabobtnávat a přelévat v neztenčené formě z jedné průserové situace, ve které se naši hrdinové nacházejí, do druhé.

Sázky jsou tentokrát skutečně velké, v ději jde opravdu o hodně a dramatičnost mě dokonale pohltila. Přesah knihy vidím v tom, jak ukazuje, že nikdo tady není zlý a nikdo tady není klaďas (tedy kromě výborně psychopatického Maximuse, který tomu dal neskutečnou šťávu) - čím dál tím víc jsem se přistihoval, jak soucítím s Karatakem a dokonce mu fandím. Ukazuje se tu, jak jsou všichni jen oběti situace, do které se nedobrovolně dostali a také jak běh dějin dokáže změnit jedna úplná pitomost, jakou je nenažraný žaludek jednoho pitomějšího římana.

Jak jsem už psal - ke konci během bitvy má pozornost těžce opadla, ale na finále s Karatakem jsem opět zbystřil. A dopadlo zcela v realistickém pojetí příběhu - vcelku lidsky a pochopitelně.

Scarrow má obrovský spisovatelský potenciál, kterému by možná prospělo, kdyby knihy tak rychle nechrlil. Protože on to v sobě má, ale přílišná kvantita se projevuje na občas slabých dílech.

lady.k
10.08.2019 5 z 5

Tak za mně byl začátek trošičku pomalejší, ale pak to jelo jako na drátkách. Užila jsem si to. Nejvíce mě štval Maximius a především Narcissus, který kuje pikle kde může. A naopak se mi líbil Cato s Macronem a musím ještě napsat Vespasiana, i když moc nemohl pomoct Catonovi když se Narcissus rozhodl pro decimaci. Ale všechno pro ty tři dobře dopadlo.

Lolila
18.07.2019 5 z 5

Paráda. Opäť skvelý príbeh..... napätie od začiatku do konca. Do toho politikárčenie, kde niekto musí padnúť za obeť, aby tí najvyšší boli "v suchu".... Veľmi dobré čítanie o živote a bojoch Rímskych légií. Určite odporúčam.

Zmitko.m
26.02.2019 5 z 5

Myslím, že zatím jeden z nejnapínavějších dílů série...napínavé až do konce....

Vlk.kh
02.01.2019 3 z 5

Můj subjektivní názor - podstatně slabší, než předchozí čtyři díly. V těch prvních knihách to "odsýpalo", člověk se učil stále něco nového o životě v legii, bitvy byly neotřelé a napínavé, děj se zkrátka příjemně posouval a čtenáře pohltil. Tady to nějak najednou přestalo fungovat. Rozjezd byl parádní, ale po zpackané bitvě u brodu a vynesení rozsudku jsem pomalu začínal upadat do mírné nudy. Spousta věcí se dala předpokládat - odkud přijde záchrana, že v bažinách bude objevena skrytá armáda, že neporazitelní hrdinové zavčasu varují, koho mají a samozřejmě až hollywoodsky naivní konec, kdy jeden z hlavních hrdinů dostane pod svůj gladius odbojného reka z druhé strany barikády. Co se bitev týče, stále stejné slovní obraty - když už po několikáté opsaly oštěpy vysoký oblouk a černě se zaleskly, tiše jsem zaúpěl - a protože mi bylo vcelku jasné, jak to dopadne, prokousával jsem se tím vcelku nezáživně. Takže suma sumárum, první část knihy mě bavila víc, než když příběh začal gradovat do finále. Ale stále jsem u toho vydržel do konce a knihu neodložil, takže úplně špatné to není. Scarrow je pro mě stále dobrý vypravěč a uvidíme, jak se pochlapí v dalších dílech.

tlllk
25.11.2018 4 z 5

Mea culpa. Viem koľko pokračovaní série už bolo vydaných a čítal som dve knihy za sebou. Preto mi bolo jasné že žiadna decimácia nebude a po tých priamočiarych bojoch z predchádzajúcej knihy mi toto politikárčenie išlo mierne na nervy. Ale počúva sa to celkom dobre, len si musím dať väčšie rozostupy medzi knihami.

ropo
13.11.2018 5 z 5

Opět zajímavé a napínavé počtení od začátku až do konce. Nemám co dodat. Určitě doporučuji.

MKrat
25.10.2018 5 z 5

kniha opět nezklamala..

Štítky knihy

starověký Řím legie historické romány

Autorovy další knížky

Simon Scarrow
britská, 1962
2010  87%Pod znakem orla
2012  90%Orlova kořist
2011  89%Orel na lovu
2010  88%Vítězství orla
2014  88%Gladiátor

Kniha Orlova kořist je v

Právě čtených2x
Přečtených400x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených29x
Knihotéce134x
Chystám se číst42x
Chci si koupit13x