Bol lásky prodejné

Bol lásky prodejné https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160305/bmid_bol-lasky-prodejne-SJq-160305.jpg 4 22 6

Když Alena Wagnerová připravovala svoji knihu o Sidonii Nádherné (Argo, 2010), narazila v pozůstalosti Sidoniina staršího bratra Jana na unikátní konvolut několika desítek dopisů pražských lehkých žen a dívek z prvního desetiletí dvacátého století. Na jeho základě A. Wagnerová načrtla portrét Jana Nádherného, velmi zajímavé, výrazné osobnosti s bohatým společenským a kulturním životem a se silným sociálním cítěním projevujícím se mj. právě ve vztahu k služebnicím lásky. Na pozadí jeho styků s tímto polosvětem se nám tak otevírá autentický a svým způsobem jedinečný pohled do sociálního a pocitového světa příslušnic „nejstaršího řemesla“ s jejich radostmi, bolestmi, touhou po lásce i vypočítavostí. Součástí knihy je bohatý obrazový materiál a také esejisticky pojatá studie o pražské prostituci, jejím prostředí a podobách v prvním dvacetiletí dvacátého století z pera historičky Mileny Lenderové.... celý text

Přidat komentář

dagmar7365
26.05.2020 4 z 5

Knihu jsem četla až po přečtení knihy o Sidonii Nádherné, takže část informací se opakovala, jen byla tentokrát předána prostřednictvím Johannese, což v mém případě vnímám, jako výborné doplnění obrazu dané rodiny a doby. Navíc v kultivovaném podání Aleny Wagnerové je i čtení o nevěstincích a prostituci studnicí informací, nikoli bulvární senzacechtivou knihou, jak by se snadno mohlo stát. A kromě výše uvedeného jsem si rozšířila obzory, třeba o to, co to znamená "šupem". Vždy jsem si myslela, že to znamená "honem, rychle". Omyl ;-)

aralka
22.04.2020 4 z 5

Brala jsem to spíš jako takový exkurs do doby konce 19. a počátku 20.století, způsobu tehdejšího života mladých mužů a nemuseli být ani šlechtici jako Johannes, kdy nebylo nic pohoršujícího zajít si sem tam se pobavit do bordelu, předmanželský sex byl nemyslitelný .. . Výborně sepsáno, zčásti literatura faktu, poznámky pod čarou čtenáře uvádí do celkového obrazu, vysvětlují, text je také doplněn fotografiemi a dopisy prostitutek Johannesi Nádhernému, který byl zřejmě v této komunitě lehkých holek dost oblíben kvůli své citlivosti a jemnosti.. Tento způsob života se mu nakonec vymstil, když se nakazil syfilidou a svůj život ukončil sám ve věku 29 let. Jelikož jsem četla knihu i o Sidonii - Johannesově sestře a také jsem velký milovník staré Prahy- tak tato kniha jenom dokreslila celkový obrázek a já jsem jako čtenář velmi spokojená. Některé informace pro mě nebylo nové, ale tak nějak se vše pěkně propojilo :-)


Roberta
01.07.2017 2 z 5

Kniha se mela jmenovat jinak, venuje se prevazne zivotu Johannese N. a bol lasky prodejne je zminen jen okrajove.
Je dobre nejprve precist "Sidonii" od stejne autorky. Vlastne staci si precist jen tu jednu knihu...

ipe
18.05.2016 5 z 5

Celkově krásná kniha, pěkně vypravená, obsahuje poznámkový aparát, rejstřík. Čtení je tak pohodlné, pod čarou se vždy okamžitě dostaneme do obrazu, poučíme se o osobnosti, místě atd. To je pro čtenáře opravdu konfortní. Přílohy, fotografie a hlavně text dává možnost pohledu téma a na dobu před první světovou válkou. Postupně vyvstává obraz Johannese Nádherného. Doplnila jsem si tak mozaiku doby i osobností spojených s Vrchotovými Janovicemi. Jsem vděčná autorce za tuhle knihu. Čte se krásně díky bohatému, ale přirozenému jazyku, to se týká i doplňující studie Mileny Lenderové.

Blíženec
09.01.2015 4 z 5

Citlivý náhled na poznání a poznávání Johannese Nádherného.
Poznávání Johannese samotné tělesné lásce a poznání jeho citlivé niternosti...
Na počátku 20.století byl předmanželský sex něco nepřípustného a tak mladí muži navštěvovali kněžky lásky.
Johannes byl častým návštěvníkem,ale myslím si,že hledal něco více než jen tělesnou rozkoš,,,
Množství a obsah psaníček dokládá,že nebyl pro slečny jen pouhým zdrojem finančního příjmu,,,
Johannes Nádherný byl neméně zajímavá osobnost jako jeho sestra Sidonie Nádherná,,,
Knihu doplňují informace od historičky Mileny Lenderové o pražské prostituci počátku 20.století.
PS.Kolik zůstane po nás,odeslaných sms a emailů,,,?

Lenka4
15.07.2014 5 z 5

Velice zajímavý pohled do prostředí pražských nevěstinců a života jejich zaměstnankyň. V porovnání se světem jejich zákazníků, který reprezentuje Johannes Nádherný, vystupuje na povrch falešná morálka tehdejší společnosti v oblasti sexuality, kdy pro každé pohlaví platila odlišná měřítka.