Sidonie Nádherná a konec střední Evropy

Sidonie Nádherná a konec střední Evropy https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47015/sidonie-nadherna-a-konec-stredni-evropy-47015.jpg 4 125 40

Sidonie Nádherná žije v povědomí české i evropské kulturní veřejnosti jako přítelkyně básníka Rainera M. Rilka a "nevěsta před Bohem" Karla Krause, pro kterého se její zámek ve Vrchotových Janovicích stal druhým domovem a oázou klidu v rozbouřeném světě. Alena Wagnerová ji ve své knize představuje jako neobyčejně zajímavou osobnost, jejíž život hluboce poznamenaly všechny proměny a pohromy, které ve dvacátém století postihly střední Evropu - od rozpadu Rakousko-Uherska přes nacistictickou okupaci, kdy se Vrchotovy Janovice staly součástí cvičiště jednotek SS, až po odchod do exilu po komunistickém převratu v roce 1948 do Anglie, kde Sidonie Nádherná v roce 1950 umírá.... celý text

Přidat komentář

petrarka72
02.11.2023 3 z 5

Autorka je tak korektní, tak dává pozor na jakoukoli nepřesnost ("nelze ověřit") a vyhýbá se jakémukoli pokusu o interpretaci, až je ve výsledku suchopárná až nudná. Sidonie mě zajímala poměrně málo (ano, je hezké, že měla vztah s několika pozoruhodnými muži a že uměla naslouchat - ale...), spíš jsem prožívala příběh Vrchotových Janovic a jejich obyvatel. Obzvláště válečná "vysídlovací" fáze je otřesná - ovšem to, co probíhalo po válce, je doslova k zblití.

Archšermířka
17.02.2023

Viděla jsem kdysi představení v letním divadle a do Sidonie a jejím příběhu jsem se zamilovala. Kniha mě pohltila a přečetla jsem během chvilky. Doporučuju, velmi dobře napsané. Doporučuji.


ferdada
16.01.2023 3 z 5

Zajímavá doba, zajímavé osoby - jiný svět, než je dnes. Knihu vnímám jako zápisy z kronik, deníků, občas barvité. Nemám z ní pocit jako z beletrie, to rozhodně ne. Ale nelituji, že jsem ji přečetla, chtěla jsem se s tímto tématem seznámit.

Evina.Cetba
06.02.2022 5 z 5

Moc pěkně zpracované, byla jsem velmi spokojená, četlo se to skvěle, doporučuji. Velice zajímavá osobnost včetně jiných lidí, kterými se obklopovala. Tuto knížku máme doma, dělá nám radost.

Marhulka14
28.12.2021 5 z 5

Mohu jen doporučit! Krásný příběh svobodomyslné ženy a mecenášky umění na pozadí historických událostí. Tato kniha mě navedla na přečtení další zajímavé knihy a také k navštívení zámku Vrchotovy Janovice.

ivousekk
22.12.2021 5 z 5

Super! Odposlechnuto jako četba na pokračování na mujrozhlas.cz a mohu jen doporučit.

L.Helena
22.12.2021 3 z 5

Čtení na pokračování ČRo2
Nehodnotím životní příběh, nýbrž knihu a respektive její zpracování do audioverze. První, co mě napadá, že to bylo strašně unylé. Poslouchala jsem, ale vůbec mě to nevtáhlo. Přišlo mi to, jako kronika, výčet různých situací, které se staly, prosté konstatování faktů, ale vůbec žádné emoce. A myslím, že to nebylo jen tím jednotvárným uspávacím způsobem, jakým je kniha načtená.

Fidibus
21.12.2021 5 z 5

(SPOILER) Se Sidonií jsem se potkala již za studií, to ještě nebyla tak známá. Její osobnost je určitě zajímavá, snažila se jít svou vlastní cestou, pohybovala se v kruhu intelektuálů a přitom ji svazovaly povinnosti i doba. Péče o rodový majetek a rodné sídlo pro ni byly vším, odchody odtud musely být smutné a hlavně ten poslední před emigrací. Byla to krásná inteligentní žena, mně se však nejvíc líbila na fotce, kde v botách na podpatku a kalhotách s cigaretou pleje skalku. Prý se práce nikdy nebála a měla ráda psy. Snad se do Vrch. Janovic někdy podívám...
Audiokniha, rozhlas.

Pavlína79
21.12.2021 5 z 5

moc hezké a je vidět, jak po 2. SV hodnoty vzdělanosti, tradic, morálky a zodpovědnosti, tzn. šlechta byla nucena odejít a posílila tak svět kolem

rozina351
11.12.2021 5 z 5

Velmi zdařilá biografie, která půvabně zachycuje fin de siecle, konec belle epoque a následné dějinné turbulence v rakousko-uherských kulisách. Kniha se velmi příjemně četla.

ddkk
17.02.2021 4 z 5

Obdivuhodná osobnost, pozoruhodná a půvabná žena, která prožila zajímavý a nekonvenční život nejen mezi společenskou smetánkou Evropy, ale i mezi prostými lidmi milovaných Vrchotových Janovic. Měla velké štěstí, že její rodiče byli velkorysí, vzdělaní a moderní lidé, kteří svou dceru již v dětství nesešněrovali zbytečnými omezeními a dali jí do života lásku a sebevědomí. A i když matka Sidonie Nádherné se stala po smrti manžela pro své osamění úzkostlivou osobou stále myslící jen na své děti, její dcera nakonec pochopila, co všechno pro ni udělala a jak moc ji milovala...

Velmi jsem se Sidonií soucítila, když jí nejprve nacisté a poté komunisté zničili a rozkradli vše, co se rodině podařilo v předchozích letech vybudovat. Dotýkal se mne její smutek a pocit vykořenění po nevyhnutelném útěku za hranice. Chápala jsem i její osamění po ztrátě všech blízkých - rodičů, bratrů i milovaných mužů...

SSTknihy
02.02.2021 4 z 5

Pozoruhodný život pozoruhodné ženy, který skvěle reflektuje dějinné události přelomu 19. a 20. století. Autorka vás díky deníkovým záznamům, dochovaným dopisům a pečlivému průzkumu provede životem baronky Sidonie od jejího bezstarostného dětství, přes hledání vlastního způsobu života nesešněrovaného dobovými konvencemi, přes období obou světových válek až po děsivé změny života v poválečných letech. Čekají vás velké lásky, ale i velké tragédie. Vydejte se do Vrchotových Janovic, postůjte na rodinném hřbitůvku Nádherných a ve stínu letitých stromů se nechte unášet představou, že kousek od vás se prochází Rilke, na lavičce sedí Kraus a nad vším se vznáší poslední záchvěvy celé jedné odcházející epochy.

Leona333
16.01.2021 5 z 5

Přemýšlela jsem co k této knize - ženě napsat, jak jí ohodnotit? A po přečtení již zde napsaných komentářích mi došlo, že není třeba víc co dodat, psát. Snad jen všem co napsali níže uvedené komentáře poděkovat. Neb co je zde napsáno a okomentováno od jiných, je i můj názor i mé pocity. Tuto skvěle napsanou biografii o Sidonii Nádherné doporučuji každému, kdo má rád čtení o silných ženách, osobách své doby.

Hanaol
24.08.2020 5 z 5

Nádherná kniha o silné ženě hledající lásku v těžké době. Válka a komunismus. Brr. Navštivte Vrchotovy Janovice a Sidonii ucítíte a zamilujete si jí.

ritz
13.08.2020 4 z 5

Zajímavá knížka o zajímavé ženě.

dagmar7365
13.05.2020 4 z 5

Mám ráda životopisné knihy, obzvláště o zajímavých lidech, místech, osudech a dějinách. Toto vše kniha o Sidonii Nádherné splnila do puntíku. Oč krásnější měla dětství, o to smutnější konec života. Nepředstavitelné, jaké zlo zasela 2. sv. válka do společnosti.

Ivan69
11.02.2020 5 z 5

Příběh, který mě dovedl až k návštěvě zámku Vrchotovy Janovice

Rizek75
01.12.2019 5 z 5

Doporučuji navštívit Vrchotovy Janovice a zažít si na vlastní kůži místo, které splynulo s osudem Sidonie. Budete hltat její životní příběh jedním dechem...

soukroma
01.05.2019 4 z 5

Seznámení se zajímavou ženou a zejména s jejími zajímavými přáteli, i když jim nebylo věnováno dost místa (něco z Rilkeho tvorby by bylo přínosem). Ne vše je známo (ve smyslu potvrzeno jako skutečnost), byť autorka vychází z deníků a korespondence, leccos o vztazích i "nemocech" si dovozuje.
Historie Vrchotových Janovic a okolí za okupace je hrozná, ale válkou děsuplné období neskončilo: ještě horší byla situace popsaná v samotném epilogu - poválečná pomsta místních (činovníků i stálých obyvatel) na celém zámku, parku, mobiliáři i polnostech.... - totální zničení a rozkradení všeho, co nezahubila válka.
Nechlácholme se zevšeobecněním, že "komunisté zničili a rozkradli vše", nikoli, byli to konkrétní lidé z bezprostředního okolí rodinného sídla, povětšinou lidé, kteří rodinu osobně znali a neomlouvalo je (a neomlouvá dodnes) vůbec nic. Holubičí povaha, lúza, fuj.
Je to něco horšího než "jen" konec starých, dobrých, časů, je to totiž naše nedávná minulost...

HelaF
25.04.2019 5 z 5

Na knihu jsem byla velmi zvědavá, jen některé pasáže se mi hůře četli. Informace jak probíhal život ve válečných letech, poválečné chování a odsuny, život v uměleckých kruzích, jsou pro mne velmi zajímavé tím, že je to o konkrétních lidech a ne smyšlený román. Těším se na výlet do Vrchotových Janovic, procházku parkem a okolím, abych lépe pochopila její životní příběh.