Alan Rickman: Deníky

Alan Rickman: Deníky https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499588/bmid_deniky-alana-rickmana-v80-499588.jpg 3 230 77

Deníky Alana Rickmana jsou jedinečnou pozvánkou do mysli autora – jednoho z nejoblíbenějších herců dnešní doby. Alan Rickman i po své smrti zanechal odkaz herce světové úrovně a jeho důstojnost, profesionalita i zvučný hlas nepřestávají diváci obdivovat ani dnes. Rickmanovy deníky popisují neobyčejně i obyčejné věci, vypráví světsky, vtipně i s lehkou jízlivostí, přičemž zůstávají naprosto upřímné. Autor nás bere do svého domova, na výlety s přáteli po celém světě, k přípravě divadelních her i a na natáčení filmů od Rozumu a citu, k průlomové roli ve Smrtonosné pasti, přes Robina Hooda až po filmy o Harrym Potterovi a Královu zahradnici, kterou režíroval. Deníky začínají v roce 1993 a kočí s hercovou smrtí v roce 2016 a nabízejí příležitost seznámit se s Alanem Rickmanem nejen jako hercem, ale jako přítelem, cestovatelem, fanouškem, režisérem i obyčejným mužem.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Madly, Deeply: The Alan Rickman Diaries , 2022


více info...

Přidat komentář

Silencia
24.03.2024 2 z 5

Dle recenzí jsem to takhle čekala. A taky mě to nezaujalo. Nechci cist tolik textu abych tam našla zajímavej střípek. Na to jsou zajímavější knížky. 90% lidí, míst, her neznám. A jeho komentáře lidí mi byly až nepříjemné, pochybuji, že chtěl, aby se to dostalo ven.

DominaCZ
22.03.2024 5 z 5

Já jsem vděčná za toto protože to, že jsou to pouhé zápisky je super ukázka toho, že ani herec z takového gigantu jako Potter je nemá mega nablejskaný lajf plný událostí na 400 hodin denně. I on zažívá nudné chvíle a povinnosti. Nevím co všichni čekali, ale asi si anglický život spletli s přehnaným Hollywoodem, kde by vše bylo enormní. Čili ano, je to fajn ale pokud je to vydáno po jeho smrti, asi by rád nebyl. Tohle byl popud jeho dnů. Mé dny jsou taky nuda a sled aktivit. Vy co nadáváte snad zažíváte večírky den co den???


Marcela52
16.03.2024 5 z 5

Deníky tohoto charismatického herce se nečetly snadno. Zpočátku mi jeho útržkovité komentáře ze soukromého i veřejného života připadaly příliš roztříštěné, ale pak jsem se začetla, a ocenila velký smysl pro humor i zajímavé postřehy ze zákulisí filmů, z kterých ho známe. Z těch nejznámějších uvedu alespoň Pýchu a předsudek, Příběhy o Harrym Potterovi, kde ztvárnil nezapomenutelným způsobem postavu Snapea, a také např. krále v Králově zahradnici.
Za své mimořádné herecké umění, a to nejen filmové, protože to byl i výborný divadelní herec, obdržel řadu ocenění včetně Zlatého glóbu a Emmy. Pokud jste tedy milovníky filmu a chcete se dovědět něco ze zákulisí tohoto hektického a často velmi náročného života, zkuste se začíst. Já jsem si tyto vzpomínky moc užila.

klaraj093
04.03.2024 3 z 5

Nebudu lhát, kniha mě trochu zklamala. Věděla jsem o čem to bude, ale nečekala jsem že to bude až tak strohé. Byly pasáže které mě hodně zaujaly, ale potom většina která byla prostě fakt vyloženě nuda. Závěr velmi smutný. Zajímavé byly chvíle s Potterem.

roso.mak
13.02.2024 2 z 5

Ehm. Ony jsou to opravdu deniky. Prostě přeložený a přepsaný deník. Takže je to poměrně nečitelné: dnes jsem obědval s tím a tím, na večeři přišli ti a ti...

Nymfadora.T.
10.02.2024 5 z 5

Podle komentářů nevím, co od knihy kdo očekával, ale za mě velmi dobré. Byl to pan herec, úžasně pracovitý, určitě si vyhledám další jeho filmy. A pro ty, co ho mají rádi ,doporučuji přečíst.

Honey0105
28.01.2024 4 z 5

Alan Rickam byl vždy pan herec. A nevěděla jsem až jaký, dokud jsem nepřečetla tuto knihu. Mnoho lidí tu píše, že by určitě nesouhlasil s vydáním a podobně. Je to možná pravda, ale jeho blízcí nejspíš věděli proč jeho zápisky přeci jen vypustit do světa.
Knihu jsem si neotevřela a nezhltla jí na jedno posezení. Jde opravdu o deníkové zápisky, takže zde člověk nemůže hledat děj, sedět v napětí, co bude následovat a otáčet jednu stránku za druhou. Naopak. Já si vždy během dne přečetla jen pár zápisků a projela google, abych věděla o kom či o jakém filmu/hře Alan píše. A bylo to zajímavé nakouknutí do zákulisí Alanova života. Jeho postřehy mě bavily. Poznámky pod čarou za mě mohly být možná trochu rozvedenější, ale s chytrým telefonem člověk dohledá, co ho zajímá hned.
Zápisky tykající se Harryho Pottera a jeho natáčení byly velkým překvapením. Ale musím také vyzdvihnout krásnou předmluvu od Emmy Thomson. Zároveň nemůžu stále dostat z hlavy epilog od Alanovy ženy, který jsem skoro celý probrečela.

Ticiana
26.01.2024 3 z 5

Hodne tezce se mi to cetlo. Jmena a mista kde jedl a co Vam nic nerika. Nevim, jestli by souhlasil s vydanim. Mohlo byt v knihe vic priloh, nektere jeho kresby v denniku byli skvostne, ale to jeho pismo se mne nedalo vubec precist. Moc se toho o nem nedozvite, spis co delal cele dny. Posledni stranky jeho zivota a toho co se delo jsem mela slzicky na krajicku. Ale urcite se kouknu na nektere jeho filmy.

Marfulka007
25.01.2024 3 z 5

Není deník jako deník a je asi moje chyba, že jsem od toho čekala něco trochu jiného. Tohle jsou spíše diářové zápisky doplněné o myšlenky a poznatky k některým událostem. Začátek byl pro mě fakt těžký na čtení, ale po první stovce jsem si celkem zvykla. Hodně míst, hodně jmen... je otázka, kolik lidí krom samotného Alana a lidí kolem něj se v tom reálně může orientovat. A je otázka, která už tady padla několikrát, zda tento typ knihy měl opravdu vyjít a zda by o to autor vůbec stál... Znovu už bych knihu asi nezvládla, ale jejího přečtení nelituji. Minimálně mi to dalo inspiraci podívat se na některé další filmy, ve kterých hrál.

Anajkaa39
20.01.2024 5 z 5

Když jsem se dozvěděla, že vyjde tato kniha nebo respektive deník tohoto zajímavého herce s příjemným hlasem byla jsem překvapena co všechno se o jeho životě dozvím byl to úžasný člověk a herec kdo má rád tohoto herce a ne jen jeho postavu z Harryho Pottera bude se postupně za čítávat stejně jako já

Sarka14
11.01.2024 4 z 5

Ze začátku trochu trvá, než si člověk zvykne na knížku psanou formou deníku. Nicméně po nějaké chvíli jsem to přestala vnímat a brala to v podstatě jakou souvislou knihu plnou děje. Protože jeho život prostě byl plný všeho. Nicméně znovu bych knihu nečetla. Jsem moc ráda, že ji mám, že jsem mohla nahlédnout do myšlenek takového člověka, který byl mnohem víc, než jen Severus Snape. Kdo si myslí, že to bude jen o chvále Harryho Pottera, neměl by se se čtením ani namáhat. Tenhle skvělý člověk dokázal mnohem víc. I když mám dojem, že vyjít s ním nemuselo být vždy jednoduché. A také si myslím, že by s vydáním této knihy asi nesouhlasil. Ale kdo ví :-)

Skodinka89
05.01.2024 odpad!

Klasický deník se zápisky. Nic více a nic méně.

Měla jsem tohoto člověka ráda jako herce a knížku jsem po 10 stránkách odložila. Jak už tu někdo psal níže: špatný pocit, že se někomu hrabu v soukromí.

TerJac
05.01.2024 5 z 5

Alana Rickmana zbožňuji. Ale souhlasím, co zde už bylo napsáno a celkem se divím, že i když (a to bylo v předmluvě přiznáno) by si to Alan nepřál, tak deníky vyšly. Také si myslím, že tohle byly jeho čistě soukromé poznámky, a moc to ostatním čtenářům "nedá".

I když mě některé jeho poznámky pobavily, pořád jsem měla nepříjemný pocit, že se někomu hrabu v soukromých poznámkách.

dontbullshitme
02.01.2024

Z celé knihy mám pocit, že by se Rickmanovi její vydání nelíbilo. Myslím, že by to vnímal jako zbytečnost. Nemůžu za něj mluvit, to je jasné, ale přijde mi to tak. Občas se objevilo něco zajímavého, bylo toho však opravdu málo.

NaiTenshi
31.12.2023 1 z 5

Nedočteno. Naštěstí jsem ji měla jen půjčenou, jinak by mi bylo fakt líto peněz. Naprosto souhlasím s tím, co zde bylo napsáno.

Alan Rickman si ty zápisky psal hlavně pro sebe. Není tam děj, jsou to strohé poznámky, ve kterých se lehce ztratíte a nic vám neřeknou. Nechápu, proč vůbec bylo třeba vydávat, zvlášť, když ani není jisté, že by si to sám AR přál.

Předmluva od Emmy Thompson je skvělá, ale jinak jsem se vyloženě nutila do prvních 100 stránek, a pak jsem ji odložila.

leny.wood
26.12.2023

Tohle opravdu ne. Nelíbí se mi koncept vzít jen tak sepsané myšlenky někoho, kdo do toho už nemůže zásahnout, a vydat je. Za mě to nic nepřináší, na další čtení jsem se netěšila, spíš jsem trpěla. Nedočteno, nehodnoceno.

JointlieKat94
24.12.2023 4 z 5

Dlouho jsem přemýšlela, co k této knize napíšu a stále nemám úplně jasno, ale tak..

Nejsem ani tak zklamaná z vydání knihy, jako spíše z toho, o čem se v ní píše. Máme tu deníkové záznamy, které se čtou celkem rychle a často jsou třeba dovysvětleny pod čarou. Já byla zklamaná, omlouvám se moc, spíše z charakteru pana Rickmana. Vím, že byl často ovládaný bolestí (jak fyzickou tak psychickou), ale to, jak o někom někdy mluvil.. to, že byl často takový protivný a negativní.. a to myslím i v případě HP. On o natáčení psal jen tak, jakože proběhlo.. žádné hezké myšlenky.. proto si myslím, že kdyby chtěl knihu vydat on, určitě by jí ještě upravil.

Moc se mi třeba líbilo, jak hodně cestoval, jak moc rád jedl a stýkal se s kamarády. Byl tím ale naprosto přetížený a zahlcený. To, jak často trpěl jet lagem, kolik toho denně udělal.. to je strašná spousta práce! A tak se nedivím, že to tělo začlo slábnout..

Kniha se mi tedy četla dobře, roky ubíhaly rychle, Alan se setkal se spoustou známých osobností, se kterými si ne vždy sedl.. měl opravdu zajímavý život.

Na konci knihy jsou ještě rané deníkové zápisy z let 1974-1982, kde má Alan spoustu zajímavých myšlenek, vlastně, docela mě mrzí, že jsem nelepíkovala od začátku knihy, protože občas jsou tam opravdu hezké, nebo vtipné myšlenky.

veronika3072
03.12.2023 3 z 5

Je potřeba brát v potaz že je to deník, takže cca polovina jsou poměrně nudné poznámky z života Alana a max to můžete využít jako vzhled do jeho života, co si o čem a o kom myslel atp, předmluva od yemmy je skvělá a pobavila mě. Závěr od jeho ženy Rimy zase dává vzhled do posledních chvil než ho nemoc školička, jak rychle to vzalo spád atp a mezitím několik let deníku kde se občas i objevu zajímavé poznámky co vtipné hlášky z jeho života v reakci na různé situace. Rozhodně to není běžná literatura ke čtení a je třeba to brát opravdu s tím že čtěte něčí deník a že je to doslova datovane, někdy i s časem a občas je ke dni jen jedno slovo nebo pár slov a někdy celé odstavce. Někdy se to čte samo a někdy je to pár nudných stránek

LucyA7
19.11.2023 odpad!

Tahle kniha mě zklamala, nebyla jsem schopná ji dočíst. Připadá mi to, že vzali diář, kde bylo napsáno kdy, kde a s kým byl a vydali to. Nevím, co to o něm vypovídá - snad jen, ze se rád setkával s přáteli, měl jich dost, hodně cestoval. Nejsem si jistá, že to mělo být vydáno. Možná skalním fanouškům (přiznávám, to já nejsem) to něco řekne, ale já jsem se o něm jako o člověku nebo o jeho názorech na jeho práci z této knihy moc nedozvěděla.

Jara.v
13.11.2023 4 z 5

Kniha se nečetla lehce, ale bylo zajímavé zjistit, jaké měl názory a pohled na různé věci. Neuvěřitelný herec s neskonalou energií i v době, kdy už mu jí příliš nezbývalo. Pořád se snažil žít naplno podle svého a také se dokázal zamyslet nad životem samým. Na nic si nehrál a přesto byl hvězdou. To vše mu dostávalo to kouzelné charisma.

Štítky knihy

deníky herci

Autorovy knížky

Alan Rickman
britská, 1946 - 2016
2023  67%Alan Rickman: Deníky

Kniha Alan Rickman: Deníky je v

Právě čtených72x
Přečtených301x
Čtenářské výzvě85x
Doporučených11x
Knihotéce303x
Chystám se číst362x
Chci si koupit119x
dalších seznamech14x