Martin Kovář životopis

česká, 1965

Životopis

prof. PhDr. Martin Kovář, Ph.D

V květnu 1989 obhájil diplomovou práci a vykonal státní závěrečné zkoušky. V září 1989 nastoupil k ročnímu studijnímu pobytu na Katedru obecných dějin a pravěku FF UK. V květnu 1990 složil státní rigorózní zkoušku a získal titul doktor filozofie – PhDr.

Po tříletém působení na Gymnáziu a Střední pedagogické škole v Nové Pace v září 1993 nastoupil jako odborný asistent na Katedru hospodářských dějin Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze, kde působil do konce září 1995. V říjnu téhož roku byl přijat na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze jako odborný asistent Semináře dějin mezinárodních vztahů a světové politiky Ústavu světových dějin. V říjnu 2000 složil státní doktorskou zkoušku, v únoru 2001 obhájil disertační práci s názvem K vnitropolitickému vývoji a zahraniční politice stuartovské Anglie v době restaurace (1658–1690) a získal titul Ph.D. V dubnu 2002 před Vědeckou radou FF UK obhájil habilitační práci s názvem Velká Británie v éře Roberta Walpola (K vývoji a charakteru britského státu a britské společnosti v první polovině 18. století) a s platností od 1. července 2002 jej rektor Univerzity Karlovy v Praze jmenoval docentem pro obor světové a obecné dějiny. V červnu 2013 byl jmenován profesorem světových a obecných dějin.

V letech 1995–2003 absolvoval více než tři desítky studijních a přednáškových pobytů na univerzitách ve střední a západní Evropě (Universität Bayreuth; Freie Universität Berlin; Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg; Universität Konstanz; Uniwersytet Jagielloński Krakow; Universitá di Milano; Ludwig-Maximilians-Universität München; Universität Passau; Universität des Saarlandes, Saarbrücken; Universität Wien a Universität Würzburg); kromě toho ve výše uvedených letech podnikl systematický vědecký výzkum v archivech ve Velké Británii (British Library, London), Rakousku (Haus-, Hof- und Staatsarchiv, Wien) a ve Spolkové republice Německo (Geheimes Staatsarchiv, Preussischer Kulturbesitz, Berlin-Dahlem).

Od března 1997 do února 2001 působil jako zástupce šéfredaktora časopisu Historický obzor. Od roku 1997 je editorem ročenky Semináře dějin mezinárodních vztahů a světové politiky (dnes Seminář novověkých dějin) Ústavu světových dějin FF UK Prague Papers on History of International Relations a pravidelným přispěvovatelem do tohoto periodika; od března 2001 je členem redakční rady časopisu Historický obzor.

Je řešitelem grantu Research Support Scheme of the Open Society Institute/Higher Education Support Programme of Central European University č. 81/1996. Počínaje rokem 2001 se podílí na výzkumném záměru MSM: J13/98: 112100004 Vývoj společnosti českých zemí v kontextu evropských a světových dějin – Obraz reality ležící vně i uvnitř české společnosti v jejím kolektivním vědomí. Od roku 2001 pracuje jako oponent odborných prací v rámci Fondu rozvoje vysokých škol při Radě vysokých škol České republiky; počínaje akademickým rokem 2000–2001 přednáší v rámci Letního kurzu pro studenty Technologického institutu v Monterrey (Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Menterrey; Mexico), který pořádá Institut iberoamerických studií FF UK v Praze. Od října 2001 je školitelem doktorandů v rámci postgraduálního studia oboru Historie – obecné dějiny/světové dějiny na FF UK v Praze.

V akademickém roce 2000–2001 zastával funkci tajemníka Ústavu světových dějin FF UK, v akademickém roce 2001-2002 funkci referenta historických pracovišť FF UK pro studijní záležitosti. Od 1. října 2002 je ředitelem Ústavu světových dějin FF UK v Praze.

V současné době se jako ředitel výše zmíněného ústavu a člen Semináře nejnovějších dějin věnuje historii 19. a především 20. století, zvláště politickým a hospodářským dějinám Velké Británie a jejího impéria, problematice britského parlamentarismu a konstitucionalismu a analýze politických a hospodářských poměrů meziválečné a poválečné Evropy a Spojených států amerických. Tomuto profesnímu zaměření odpovídá i skutečnost, že je od 1. října 1995 na poloviční úvazek zaměstnán na Katedře hospodářských dějin Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze.

Je autorem dvou odborných monografií, čtyř překladů historických prací, tří desítek odborných studií z problematiky novověkých a nejnovějších dějin, popularizačních knih, článků, recenzí a odborných posudků prací vesměs ze světových dějin. V dubnu 2003 mu Klub autorů literatury faktu udělil Prémii Miroslava Ivanova pro autory literatury faktu do 39 let za knihu Stuartovská Anglie. Stát a společnost v letech 1603–1689, kterou v roce 2001 vydalo nakladatelství Libri. (zdroj životopisu: http://khd.vse.cz/profil-katedry/zamestnanci/martin-kovar/)

Ocenění (1)

2003 - Cena Miroslava Ivanova (Dílo autora do 39 let - prémie) - kniha Stuartovská Anglie