Stuartovská Anglie

Stuartovská Anglie https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124831/bmid_stuartovska-anglie-E6r-124831.jpg 3 9 9

Autor vytváří obraz stuartovské Anglie od doby krále Jakuba I. a Karla I. až po tzv. slavnou revoluci (1688-1689). Všímá si zejména významných osobností, které epochu vytvářely a měly podíl na všech důležitých historických událostech. Autor se velice podrobně věnuje i vzniku a vývoji parlamentarismu a jeho vztahu ke králi, královskému dvoru a církvi i konfliktům, které s tím byly spojeny. V centru zájmu je revoluce let 1640-1660 s ústředním protagonistou - Oliverem Cromwellem a celá pohnutá doba až po restauraci Stuartovců končící bojem o moc Jakuba II. s Vilémem Oranžským (1689), kdy - podle autora - vlastně končí v Anglii 17.století. - Doplněno obsáhlým obrazovým materiálem, dále genealogickou tabulkou Stuartovců, poznámkami k jednotlivým kapitolám, seznamem použitých zkratek, soupisem pramenů a literatury, bibliografickou poznámkou a jmenným rejstříkem... celý text

Přidat komentář

Kozel
30.10.2019 4 z 5

V češtině moc knih, ať autorských nebo překladových, o "stuartovském století" anglických dějin příliš nenajdeme (zvlášť ve srovnání s předchozí epochou Tudorovců je to až do očí bijící). Snad vyjma obsahově levnějších románů. Ovšem přesto se dá najít; třeba jako tato výborná Kovářova studie. Ačkoli jde spíš o úvod k 17. století ostrova, který je zaměřený především na vnitřněpolitickou situaci, než třeba společenské či každodenní dějiny. Nicméně jde o velmi čtivě napsanou, informacemi naplněnou a přesto nevyčerpávající knihu představující století, které je významným předělem mezi Anglií středověkou a moderní konstituční monarchií, jak ji známe i dnes.

Z mého pohledu jsou Stuartovci krátkodobou položkou v dějinách ostrovního království, která působí jako nešťastná řada diletantů, kterým se však nevědomky povedlo proměnit středověkou Anglii v moderní společnost, Velkou Británii a připravili tak cestu pro vznik impéria a jednoho z nejvýznamnějších států vůbec. Jen kdyby věděli. Já však vím, že zatímco v češtině mnoho monografií na toto téma nevzniklo, jsou k dispozici některé prameny ze 17. století anglických dějin, k nimž i Kovářova kniha nabízí nejeden odkaz. Tedy, chcete-li se dozvědět něco o tomto období, lze Stuartovskou Anglii vřele doporučit.

kajanovakova
01.04.2014 4 z 5

Přiznávám - knihu jsem nedočetla, ale ne proto, že by mě nebavila nebo by mi nevyhovovala tím, jak byla napsána. Bylo to jednoduše proto, že množství knih, které mám přečíst nějak neodpovídá času, který na to mám.
Dle mého názoru je tato kniha napsána velmi čtivou formou. Musím říct, že je to jedna z mála odborných knih, které jsem četla, aniž bych měla pocit, že jde o odbornou literaturu. :-)