Andy Weir životopis

americká, 1972

Životopis

Weir se narodil a vyrůstal v Kalifornii. Jeho otec je fyzik, a Weir vyrostl na čtení klasické sci-fi, jako jsou například díla Arthur C. Clarke a Isaac Asimova. V 15 letech začal pracovat jako programátor pro Sandia National Laboratories. Vystudoval informatiku na UC San Diego, i když nepromoval. Pracoval jako programátor pro několik softwarových společností, včetně AOL a Blizzard, kde pracoval na Warcraft 2.

Weir začal psát sci-fi v jeho 20 letech a publikoval práci na svých internetových stránkách celá léta. Jeho první práce, která získala značnou pozornost byla "Egg", krátký příběh, který byl upraven do několika videí z YouTube.

Weir je nejlépe známý pro jeho třetí román Marťan. Napsal knihu vědecky tak přesně, jak jen je to možné, a jeho psaní bylo součástí rozsáhlého výzkumu orbitální mechaniky, podmínek na Marsu, historií pilotovaných kosmických letů, a botaniky. Původně Marťana publikoval jako volný seriál na jeho internetových stránkách a někteří čtenáři požádali o to, aby byl k dispozici na Kindle. První prodával za 99 centů, román byl zařazen do seznamu Kindle bestsellerů. Weirovi se poté ozval literární agent, a prodal práva na knihu Crown Publishing Group. Verze pro tisk románu debutovala jako dvanáctá na seznamu New York Times bestseller. Wall Street Journal hovoří o "nejlepším čistém sci-fi románu v letech". Marťan je zfilmován.

Weir pracuje na svém čtvrtém románu původně s názvem Zhek. Popisuje ho jako "více tradiční sci-fi román - cizinci, telepatie, cestování rychleji než světlo, atd. (zdroj životopisu: http://en.wikipedia.org/wiki/Andy_Weir_%28writer%29)

Ocenění (6)

2021 - Goodreads Choice Awards (Best Science Fiction) - kniha Spasitel
2017 - Goodreads Choice Awards (Best Science Fiction) - kniha Artemis
2015 - YALSA Book Awards (Alex Award) - kniha Marťan
2015 - Kniha roku Databazeknih.cz (Kniha roku) - kniha Marťan
2014 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Kniha roku) - kniha Marťan
2014 - Goodreads Choice Awards (Best Science Fiction) - kniha Marťan