Z vězeňské cely až do nekonečna

recenze

Tulák po hvězdách (komiks) (2024) 3 z 5 / Nikki_Free
Tulák po hvězdách (komiks)

O původní knize Jacka Londona jsem hodně slyšela, ale nikdy jsem neměla odvahu (nebo vůli) si ji přečíst. Když jsem dostala možnost zrecenzovat ji v podobě grafického románu, hned jsem po ní sáhla.

Když jsem se do čtení pustila, měla jsem o příběhu jen povrchní představu a vůbec jsem nevěděla, co mám čekat. Hned mě překvapilo například to, že vlastně netuším, co přesně Darrell Standing provedl, že je odsouzený k trestu smrti.

Vězeňské podmínky jsou v knize naprosto otřesné a na základě smyšlené záminky je Darrell několik dní mučený ve svěrací kazajce. Naučí se ale trik, jak přitom uniknout a navštívit své minulé životy. Můžeme tedy nahlédnout do jeho života jako šlechtice bojujícího o svou lásku, chlapce v USA 19. století zabitého při masakru, nebo trosečníka na moři, který jako jediný přežil.

Příběh poukazuje nejen na brutalitu, ale také na lidské odhodlání a sílu vůle. Je protkaný filozofováním o životě a smrti a zakládá se na skutečném životním příběhu Eda Morrella, blízkého přítele Jacka Londona.

Grafické zpracování bylo na jednu stranu opravdu zajímavé, zcela mi ale nesedla kresba a jeho provedení. Místy mi přišlo, že mi chybí informace k tomu, abych příběh správně pochopila, a někdy jsem se ztrácela i v časových skocích. Některé příběhy jsem vůbec nedokázala časově zařadit.

Kniha může být zajímavým zpestřením nejen pro středoškoláky, ale řekla bych, že je lepší si před čtením o příběhu zjistit více. Vzhledem k tomu, že je koncentrovaný do pouhých 136 stránek, jde spíše o nahlédnutí do autorova díla, které nedává možnost jej komplexně pochopit. Na druhou stranu věřím, že jde o zdařilé zjednodušení opravdu složitého díla, které může napomoci vzbudit zájem o autorovy knihy.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihy Dobrovský

Komentáře (0)

Přidat komentář