Cesta ke štěstí a spokojenosti

recenze

Jak si zbytečně nekomplikovat život (2024) 4 z 5 / Nikki_Free
Jak si zbytečně nekomplikovat život

Kniha pro mě byla osobní výzvou, protože seberozvoj je velmi vzdálený žánrům, které běžně čtu. Na druhou stranu jsem si říkala, že by mi mohla pomoct v osobním životě, který si sama zvládám značně komplikovat.

Popravdě jsem nečekala, že bude psaná tak narovinu a srozumitelně. Představovala jsem si definice a složité popisy. Autor (a zároveň psycholog) ale prostřednictvím kognitivní psychologie vše popisuje příjemným a povzbudivým tónem na příkladech svých pacientů. Příručka také vybízí k tomu, zvýrazňovat si zajímavé pasáže, takže kdykoliv potřebuji povzbudit nebo si něco připomenout, jen si nalistuji stranu se zvýrazněným moudrem.

Přestože jsem se s některými pasážemi nemohla zcela ztotožnit, našla jsem v knize řadu myšlenek, které mi už teď usnadňují život. Jednou z nich je, že lidé často zaměňují to, po čem touží, za to, co potřebují. K životu a ke štěstí ale člověk ve skutečnosti potřebuje opravdu málo a pokud touhy za potřeby zaměníme, přivodíme si jen zklamání a další negativní emoce.

Další důležitá myšlenka, které se autor věnuje, je, že často žijeme na základě očekávání společnosti nebo rodičů – máme pocit, že bez dokončené školy, dobré práce nebo partnera nemůžeme být šťastní. Opak je ale pravdou a když nahradíme tato iracionální přesvědčení racionálními, uleví se nám.

Knihu doporučuji každému, kdo prochází těžkým psychickým obdobím, ale také komukoliv, kdo má zájem změnit své smýšlení a najít psychickou pohodu. Ačkoli jsem od této psychologické příručky nic nečekala, pomohla mi dívat se na věci jinak a pozitivněji. Doufám, že v ní najdete inspiraci i vy.

Za knihu moc děkuji Knihy Dobrovský.


Jak si zbytečně nekomplikovat život Jak si zbytečně nekomplikovat život Rafael Santandreu

Toto aktualizované vydání obsahuje novou předmluvu a je doplněno svědectvími pěti bývalých autorových pacientů, kteří potvrzují účinnost a úspěch knihy Jak si zbytečně nekomplikovat život a metod, na nichž je založena. Naším cí... více


Komentáře (0)

Přidat komentář