Tulák po hvězdách (komiks)

Tulák po hvězdách (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508615/bmid_tulak-po-hvezdach-komiks-65c5fc6786007.jpg 4 5 3

Tulák po hvězdách je příběh spojující dobrodružství, sci-fi prvky a filozofická témata. Poprvé byl vydán roku 1915 v Americe a jeho autorem je legendární spisovatel Jack London. Román popisuje život Darella Standinga, odsouzeného vězně na samotce ve věznici San Quentin v Kalifornii. Darell tráví svůj čas v izolaci převážně sněním a fantazírováním o minulých životech či cestování časem a vesmírem. Přes deset let se tak snaží udržet svou příčetnost a ubránit se tíze samoty i drsnému zacházení ze strany vězeňské stráže. Jak London se nechal inspirovat skutečným příběhem neprávem odsouzeného Eda Morrella, který strávil na samotce celých pět let.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Komiksy
Vydáno: , Gate
Originální název:

The Star Rover


více info...

Přidat komentář

nela3812
08.04.2024 4 z 5

Příběh neznám, proto mě lákala možnost nahlédnout do něj skrze grafický román a zjistit, zda by mi příběh sedl i v původním rozsahu a podobě. A musím uznat, že námět příběhu je opravdu velmi zvláštní, ale zajímavý.

Grafické zpracování příběhu se opravdu neskutečně povedlo. Většina kresby je pochmurnější, v temnějších a tmavších barvách, což skvěle dokresluje ponurou a těžkou atmosféru příběhu. Textu je tu opravdu velmi málo, a to včetně monologu/dialogu v bublinách. Velkou část příběhu tedy opravdu vypráví především obrázky.

Chyběli mi tu však zcela základní informace, které by doplnili putování Darella Standinga do minulosti. Uvítala bych časové údaje, údaje o místech, politické situaci a pod. Přebal sice slibuje několik příběhů, které konkrétně jmenuje, ale bližší specifikace konkrétních situací tu chybí. Autor ve většině případů vybral známé příběhy z minulosti, ale ne všichni se hned zorientují. Takové základní info ve 2-3 větách ke každé cestě v políčkách vypravěče a bylo by to top!

Grafický román vám určitě nepředá celé komplexní dílo. Ale dá vám možnost do příběhu nehlédnout v případě, kdy chcete zjistit, zda by vám příběh sedl (jako tomu bylo u mě). Nebo třeba pokud do příběhu chcete jen letmo nehládnout nezajímají vás veškeré detaily.

4/5 - doporučuji!

domiii97
07.04.2024 4 z 5

Tulák po hvězdách není jen příběhem o krutosti vězeňského života a brutalitě páchaného na věžních. Je to především příběh o odhodlání a touze uniknout z nelítostného světa. To vše obohacené filozofickými úvahami o životě, smrti a duši, jenž žije dál i po konci.

Příběh je to dojemný a díky komiksovému zpracování dobře pochopitelný. Pro ty, co nemají v plánu si přečíst román, je tohle skvělá varianta. Zajímavostí je, že příběh vychází ze života Eda Morrella, jenž byl přítelem autora.

Pár much ale komiks má. První z nich je, že čtenář pořádně neví, v co se Standing inkarnuje. V anotaci jsou sice zmíněné tři vtělení, ale to nejsou jediné. Právě u těch není ani zmíněno, v jakém časovém období se odehrávají a bližší popis taky chybí.

Dalším mínusem jsou interpunkční znaménka. V bublinách je problém odlišit čárku od tečky a naopak, které se díky zvolenému stylu písmen prolínají. A to si troufám říct, že mám dobrý zrak.

Kresba mě osobně neupoutala. Pokud měl být komiks zamýšlen pro náctileté čtenáře, tak tomu ilustrace odpovídají. Podle obálky knihy jsem ale očekávala detailnější zpracování s realistickou kresbou postav.

Tuláka po hvězdách doporučuji k přečtení a tento komiks je dobrou volbou.

Děkuji Knihy Dobrovský za #recenznivytisk a možnost #spoluprace


G-Rea
22.03.2024

Přetvářet významná literární díla na komiksy považuji za naprostý nesmysl, dokonce bych neváhala nazvat to drzostí....