Ty chladné oči

recenze

Ty chladné oči (2023) 4 z 5 / Rasttea
Ty chladné oči

Za možnost spolupráce děkuji Albatrosmedia.
Na styl Scarlet Wilkové, kterou znám spíše jako redaktorku, jsem byla hodně zvědavá. Její prvotinu jsem nečetla, o to více jsem byla zvědavá na toto dílo.
Velmi umně nás autorka provází příběhy, které jsou rozděleny do tří období (40. +50. léta / 60.+70. léta / 80.+90. léta). Ústřední postava Rusky Neonily čtenáři v er formě přibližuje útrapy, úskalí, syrové až kruté podmínky válečné doby a také syrové až chladné rozhodnutí, které život postavám díla postavil do cesty. Co se týče cestování, v průběhu románu se dostaneme ze Smoleska do podhůří Beskyd (což je pro mě obzvlášť citlivé, jelikož jsem v té oblasti vyrůstala). Příběh nám na osudech tří generací představuje vztahové, odbojové, ideové křižovatky, kdy není vše jen černé či bílé, že lidé dělali rozhodnutí z přesvědčení, že to dělají ve prospěch rodiny. Že se člověk nezavděčí nikdy všem, že se vždy objeví lidé, kteří z hloubi duše chtějí pomoci, a to nejenom svému okolí, kteří ani na chvíli nezaváhají, na důsledky hledí až v druhé řadě. Někdy si osud zahrává tak, že i pře nejlepší úmysly se objeví někdo, kdo bude činit dobro ze zištných důvodů, někdo, kdo je schopen se během chvíle z přítele stát nepřítelem. A třebas to může být z vedlejších úmyslů.
Autorka rozhodně umí proplést osudy. Příběh byl čtivý, jen jsem se nemohla zbavit nepříjemného pocitu, když si člověk snaží obsáhnout dobu, důvody, které stojí za určitými životními kroky. Nečekejte nějakou love-story. Scarlet popisuje příběhy jakoby odosobněným až dokumentárním způsobem, i přes občas zmíněné tužby jsem si nedokázala najít bližší napojení na postavy. A notně si nemyslím, že je to špatně. Protože o to více se ve mně pral pocit pochopení, racionálního rozebrání situace s myšlenkou, co by sám člověk, být v takové pozici, udělal. Není se ani čemu divit. Věřím, že doba, kterou díky své práci Scarlet podrobně studovala, byla takováto - mrazivá - a člověk se musel až, dá se říci, odosobnit, upozadit mnohé touhy a snažit se přežít. A rozhodně se takovéto příběhy musí připomínat pro generace, které dobu minuly. Byť se náš národ doposud, dle mého názoru, nedokázal s historií vyrovnat, pro generace narozené například již v tomto století se můžou takováto vyprávění zdát jako sci-fi a to si naši předci, kteří za naši svobodu bojovali, nezaslouží.


Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

Mráz přichází z duše. Historický román od autorky bestselleru Až uvidíš moře. Válka hraje s lidmi krutou šachovou partii, pěšáci se promíchají, na barvě uniformy tolik nesejde. Během nacistické okupace Smolenska se setkají okou... více


Komentáře (0)

Přidat komentář