Předobrá publikace

recenze

Předobrý život (2018) 5 z 5 / rencovav
Předobrý život

Předobrý život je přepis projevu naší milované Joanne Kathleen Rowlingové, který pronesla k absolventům Harwardské univerzity. Mluví o tom, co je v životě důležité a na co by každý člověk neměl zapomínat.

Musím se přiznat, že jsem o tom, že Rowlingová někdy pronesla projev, před vydáním této knihy neslyšela. Jistě, dalo by se čekat, že se o její požehnání budou prát stovky univerzit, ale zkrátka mi to vůbec nepřipadlo na mysl. A pak Albatros vydal Předobrý život s nádhernou grafickou úpravou a já si o tom chtěla zjistit víc.

Jakmile se mi naskytla příležitost sáhnout po knize, neváhala jsem. Je plná inspirace a dejme tomu i životní filosofie. Kdo z nás Rowlingovou neobdivuje? I ti, kteří nemají rádi sérii o kouzelníkovi Harrym Potterovi a jeho přátelích a nepřátelích, musí uznat, že autorka to se svým příběhem dotáhla hodně daleko. Takže si z jejího příběhu třeba můžeme vzít trochu poučení. Například v otázce volby vysoké školy. Je jedno, po čem touží naši rodiče, je jedno, jestli obor, který si vybereme, je prestižní nebo společensky výhodnější. Pokud nás srdce táhne nějakým směrem, neměli bychom se mu vzpouzet. Možná uděláme chybu, možná ne. Třeba potkáme ty správné lidi, napadne nás něco, na co bychom za jiné životní situace nepřišli... Je důležité jít si za svými sny, ať jsou jakékoliv.

Autorka dále hovoří o chybách, které ji vedly k úspěchu. K tomu, jak byla paličatá, svéhlavá. Dělala spoustu chyb, které ale nakonec znamenaly pro její život ta největší pozitiva. Třeba to, že byla svobodnou matkou s dítětem, které nebyla schopna finančně dostatečně zabezpečit. Jenže kdyby nebylo její dcery, nesepsala by dost možná příběh o jedenáctiletém klukovi s jizvou ve tvaru blesku na čele. A kdyby nebyla dostatečně trpělivá, paličatá a svéhlavá, nejspíš by se po několika nezdařilých pokusech a odmítnutích ze strany redakcí nakladatelství vzdala a prostě by psala do šuplíku, pro sebe nebo pro svou dceru. Naštěstí se to nestalo a všichni víme, jak úžasně to dopadlo.

Kdybych měla sedět mezi absolventy Harwardu a poslouchat projev své asi věčně oblíbené autorky, určitě bych si ho zapamatovala slovo od slova. Byla bych blahem bez sebe. Nepotřebovala bych tam slyšet žádný vtip o homosexuálech ani nic podobného, protože bych si na tu chvíli pamatovala tak jako tak. A myslím, že všichni z řad tehdejších absolventů si Rowlingovou zapamatovali jakbysmet.

Projev vydaný knižně doprovází nádherné ilustrace a celkově je grafická úprava více než povedená. Celá publikace sestává z tónů černé, bílé a červené. (Popřípadně šedé.)

Kniha není obsáhlá, koneckonců Rowlingová na svůj projev také neměla celý den. Přesto to není čtení na pět minut. Je to vstřebávání na několik dní a inspirace na celý život.

Děkuji nakladatelství Albatros za poskytnutí knihy k recenzi.


Předobrý život Předobrý život J. K. Rowling (p)

J. K. Rowlingová o významu nezdaru a o tom, jak důležité je mít představivost. Když dostala J. K. Rowlingová pozvání promluvit před studenty na Harvardově univerzitě, rozhodla se k absolventům hovořit o dvou tématech, jež jsou ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář