Poetický příběh o nelehkém údělu žen

recenze

Čarodějnice dřívější a budoucí (2022) 5 z 5 / Suzanne
Čarodějnice dřívější a budoucí

Byly nebyly tři sestry. James Juniper Eastwoodová prchá z domova a dorazí do Nového Salemu, kde se náhodou setká se svými staršími sestrami, které ji před sedmi lety opustily a zanechaly napospas násilnickému otci. Jenže Bella a Agnes se za těch sedm let ani jednou neviděly, a teď se jedna k druhé chovají jako ke zrádkyni. Co se tehdy skutečně stalo, že to rozdělilo tři nerozdělitelné sestry? A dokážou si navzájem přiznat pravdu, odpustit a navázat znovu sesterské pouto?

Juniper se rozhodne přidat k sufražetkám, protože chce získat moc v mužském světě, který ženy utiskuje, umlčuje, ponižuje a týrá. Jenže rychle zjistí, že skutečná moc se neskrývá ve volebním právu, ale v čárech. A tak se sestry pokusí obnovit Ztracenou cestu Avalonu, která zmizela společně s upálením Posledních tří čarodějnic. Jenže nebude i v Novém Salemu stejně jako během salemských čarodějnických procesů v 17. století hořet na hranici mladá žena?

Juniper je divoká, svéhlavá, nezkrotná, pomstychtivá a naštvaná na celý svět, protože zatím s ní všichni jen zametali. Bella je ta chytrá, tichá, zodpovědná, která miluje knihy a příběhy. Podle někoho je taky upjatá a nudná, ale i ona skrývá tajemství. Agnes byla ta krásná, silná, neohrožená a pracovitá, ale teď dobře ví, že má klopit hlavu, nevybočovat z davu a nepřitahovat pozornost, protože světu vládnou muži a ženu nečeká v Novém Salemu nic dobrého. Zvlášť když musí chránit svoje nenarozené dítě a nehodlá se provdat za jeho otce, jak se sluší a patří.

Alix E. Harrowová píše nádherným, skoro až poetickým jazykem, kterým popisuje nepěkné věci. Ukazuje neutěšené postavení žen ve společnosti v dobách minulých - jak byly brány jako majetek mužů, omezovány, týrány, obviňovány a obtěžovány. Nic z toho nepopisuje nijak naturalisticky, ale v kontrastu s tím až pohádkově laděným vyprávěním to působí o to silněji. Hlavní hrdinky jsou lidské, mají své silné stránky i své chyby, stíny z minulosti, obavy a strachy. Dokonce ani ten hlavní zloduch není jenom černý. Nechybí trocha romantiky, ať už té heterosexuální nebo lesbické ani překvapivé zvraty a odhalení a okamžiky štěstí a naděje prosvětlující mizérii života. Konec je hořkosladký a než se k němu dostanete, tak vám nejspíš ukápne i nejedna slza.

Čarodějnice dřívější a budoucí vypráví příběh o sesterském poutu, síle žen, boji proti patriarchální společnosti, přátelství i lásce. A také o čarodějnicích. A o honu na ně, potažmo na všechny ženy, které se nějak vymykají, ohrožují zavedené pořádky v patriarchální společnosti a chtějí lepší svět pro sebe a své dcery.

Alix E. Harrowová využívá historická fakta a události, ale občas si je upraví podle svého a opřádá je čáry, takže třeba místo pohádek od bratří Grimmů tu najdeme sestry Grimmovy. Čarodějnice dřívější a budoucí nejsou retelling, ale autorka do příběhu zajímavě zapojila i známé pohádky, s nimiž pracuje dost nečekaně a originálně.

Čarodějnice dřívější a budoucí vyšly u nakladatelství Cooboo, které vydává young adult literaturu, což je zavádějící. Tohle je totiž kniha, která s young adult nemá nic společného. Jedná se o historický a společenský román prodchnutý čáry a feministickým laděním, které tu ale není nijak prvoplánové nebo na sílu. Naopak s čarodějnictvím do sebe překvapivě dobře zapadá. Ne všechny ženy jsou tu silné a odvážné, a ne všichni muži jsou tu zmetci. Stejně jako v životě. I tady se najdou muži, kteří ženy respektují, podporují a milují. Čarodějnice dřívější a budoucí jsou zkrátka výjimečná kniha, která se vám zaryje hluboko do duše a nejspíš vám zlomí srdce. A pak se vám ho zase pokusí dát dohromady.

Komentáře (0)

Přidat komentář