Lákavý úvod do nové série od autorky Tatérky

recenze

Dívky na kopci (2024) 4 z 5 / Suzanne
Dívky na kopci

Inspektorka Lexi Bennettová při ranním běhu najde na kopci zavražděné dívky – dvojčata. Následně zjišťuje, že se nejedná o dvojčata, ale trojčata, přičemž třetí sestra se pohřešuje. Lexi s nasazením vlastního života bojuje s časem i vychytralým vrahem ve snaze zachránit třetí sestru. Vždyť i ona pochází z trojčat a před sedmnácti lety byla se svými sestrami Amber a Rose unesena. Lexi a Amber se podařilo uprchnout, ale Rose už nikdy nikdo nespatřil…

(Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Albatros Media.)

Inspektorka Lexi Bennettová se po čtyřletém působení v týmu specializujícím se na profilování zločinů v Quanticu vrací do rodné Británie a nastupuje u canterburské policie. Nečeká, že rovnýma nohama skočí do náročného a sledovaného případu, který se jí osobně dotýká.

Lexi přizve k vyšetřování profesora forenzní psychologie Eda Harlowa, se kterým si ale nepadnou do noty. Ed je chladný, odtažitý, nezdvořilý a profesně se zajímá o její únos před sedmnácti lety. Lexi ale vzpomínky na dávnou událost potlačila a odmítá je vytahovat na světlo, i když tuší, že by mohly být klíčem k vyřešení současného případu. Klid nemá asi v osobním životě, protože se svou sestrou Amber se odcizily a jen těžko si k sobě hledají cestu.

Alison Belshamová zkombinovala osvědčené ingredience: hrdinku s traumatickou minulostí, která může (ale nemusí) mít vazby na probíhající případ, náhledy do mysli únosce a vraha, profilování, trochu akce a nebezpečí a temnější atmosféru. Z toho vytvořila čtivý a chytlavý příběh, v němž buduje napětí také postupné odhalování, co se stalo před sedmnácti lety Lexi a jejím sestrám. Děj se odehrává v Canterbury a okolí v hrabství Kent. Číst knihu z prostředí, které znám, bylo zajímavé, a bavil mě kontrast pátrání po vrahovi a poklidného anglického venkova. Zajímavostí je také absence jakékoliv romantiky.

Dívky na kopci ale nejsou dokonalé, protože se jedná typicky románovou detektivku. Některé věci nejsou zrovna věrohodné a ve skutečnosti by to takhle nefungovalo. Nemám ráda, když hlavní hrdinka při vyšetřování nespí, nejí a jede na adrenalin, aniž by přemýšlela nad tím, jak to může ovlivnit probíhající případ. Také postavy dalších členů týmu zůstávají spíše načrtnuté, stejně jako Lexiin život v USA.

Alison Belshamová je českým čtenářům známá jako autorka populární thrillerové trilogie Tatérka. Dívky na kopci jsou prvním dílem nové detektivní série s inspektorkou Lexi Bennettovou a v originále má tato série (zatím) tři díly. Pokud vám v Tatérce vadily určité kruťárny a dejme tomu nechuťárny, tak u série s Lexi Bennettovou se nemusíte bát.

Čtení Dívek na kopci jsem si užila a s klidným svědomím je doporučuju. Už se těším na další díl a než vyjde, tak si budu krátit čas s autorčinou předchozí sérií Tatérka.

Komentáře (0)

Přidat komentář