První brána: skvělé zakončení parádní space-opery

recenze

První brána (2024) 5 z 5 / Suzanne
První brána

Sanda se snaží najít a jednou provždycky zlikvidovat Rainier, která hrozí zkázou celému lidstvu. Také se pokouší vypátrat mimozemské koule a doufá, že budou obsahovat návod, jak zvrátit účinky evoluční materie, aby mohli zachránit přeživší obyvatele planety Atrux, kteří upadli do kómatu.

(Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství HOST.)

Mimozemská inteligence Rainier se chce pomstít lidstvu za to, že ukradlo technologii jejích stvořitelů a vytvořilo vesmírné Casimirovy brány. Alexandra Halstonová, jejíž společnost za krádeží a vytvoření prvních bran stála, bohužel ale někde udělala chybu, takže vytvoření nové brány způsobí zpětný ráz, který zničí veškerý život na druhé straně.

Sandin bratr Biran Greeve se stal ředitelem Ady a vydává se za nově a správně postavenou bránu, aby našel případné známky života. Neustále ale přitom bojuje se složitým a potencionálně smrtícím předivem intrik, hrozícím válečným konfliktem i s nelibostí vlastních kolegů, kteří ho chtějí potopit.

Agent Tomas Cepko opustil špionážní organizaci Nazca a připojuje se k Sandě na palubě mimozemské lodi Světlo řízené umělou inteligencí Berem. Jenže před Sandou i její posádkou tají, kdo ve skutečnosti je. Navíc má nevyřešené záležitosti z minulosti a touží po pomstě.

A bývalá zlodějka Jules chce zachránit svoji kamarádku Lollu, která po kontaktu s evoluční materií upadla do kómatu, i když to znamená páchat hrozné věci.

Megan E. OKeefeová píše čtivě a chytlavě. V První bráně opět nechybí spousta politikaření a intrik, zrady, zvratů a akce, nějaké úmrtí nebo troška romantiky. Sanda s Tomasem kolem sebe krouží, protože ona mu nevěří, zvlášť když Tomas stále skrývá tajemství. Bez komplikací není ani Biranův vztah s Rostamem Vladsenem, jelikož milostné vztahy mezi Strážci jsou zakázané. Pokud by na ně někdo přišel, tak by jim vyrvali strážcovský čip z hlavy, což se rovná smrti.

První brána má přes 600 stran, ale i tak jsem ji doslova zhltla. Až mi bylo líto, že mi stránky tak ubíhají pod rukama, protože to znamená, že brzy bude konec. První brána je závěrečným dílem trilogie Protektorát, takže jednotlivé informace a události do sebe zapadají a vytváří komplikovanou mozaiku. Hrdinové se pod tlakem často traumatických událostí vyvíjejí a osud (nebo autorka) je nijak nešetří.

První bráně ale přeci jen kousíček k dokonalosti chybí, protože bitvu a akci způsobila Sanda svým impulzivním chováním, před kterým ji všichni varovali. Závěrečná část by si zasloužila víc stránek a pořádné vysvětlení. Některé věci takhle zůstaly nedotažené a trochu nelogické (ale nemůžu prozradit které, protože by to byl spoiler) a já nedostala uspokojivé odpovědi na všechny své všetečné otázky.

I tak Megan E. OKeefeová v První bráně přinesla důstojný, uspokojivý, i když poněkud hořkosladký závěr. Takže trilogie Protektorát zůstává parádní space-operou, kterou jsem si naprosto zamilovala a doporučuji ji, kudy chodím. A jen doufám, že od Megan E. OKeefeové v českém překladu vyjdou další knihy.

4,5/5

Komentáře (0)

Přidat komentář