Odpočítávání začalo

recenze

Číslo 20 (2024) 4 z 5 / Kikina182
Číslo 20

Recenzní výtisk mi byl poskytnut v rámci spolupráce s @knihkupectvi_luxor za účelem recenze. #spoluprace

Na skládce jsou nalezeny mrtvoly v různém stádiu rozkladu a u nich jsou napsaná čísla, která značí, že se rozhodně nejedná o vrahovi poslední oběti. Adam Bishop a jeho tým se ujímají případu a snaží se dopadnout sériového vraha dřív, než stihne udeřit. Jenže všechno se zkomplikuje, když to začne vypadat, že vraždy spáchal muž, který je zavřen na doživotí. Je to jen náhoda, nebo skutečně tahá za nitky?

Ačkoli se mi líbil autorčin styl psaní v její knize Kopírák, tentokrát mi sedl ještě o chlup víc. Příběh působí mnohem uceleněji, ale zároveň mu nechybí popisnost ani dynamičnost.

Tentokrát přišla autorka s originálním nápadem, který se mi moc líbil a čtení jsem si tak užívala. Skvělé je i to, že se v knize proplétá případ se soukromými životy jednotlivých členů týmu, což tvoří ještě zajímavější celek. Navíc si autorka v tomhle případě nebere servítky a troufne si i na to, čemu by se jiní autoři detektivek obloukem vyhnuli.

I když jsem z příběhu svým způsobem nadšenější než z Kopíráka, tak je tady bohužel několik věcí, které mi celkový požitek kazily.

Autorka přišla s „překvapivým zvratem“, který nebyl vůbec překvapivý, protože ho použilo už mnoho autorů před ní. Takže i když jsem jméno vraha neuhodla, byla jsem odhalením dost zklamaná. Navíc jsem si od chvíle, kdy se v knize objevila jedna osoba, říkala, že určitě bude v případu nějak zapletená a bylo to tak.

Tím předvídatelnost nekončí. Když jsem se nad knihou zamyslela po jejím dočtení, uvědomila jsem si, že autorka postupovala podle stejné kostry jako v případě Kopíráka, což knize také ubralo na atraktivitě.

Postavám nemůžu nic vytknout. Od začátku jsem neměla problém se v nich zorientovat a autorka je popsala i do hloubky, takže jsem si k nim našla cestu. Navíc mě potěšilo, že se v příběhu objevilo i několik postav z Kopíráka, čímž autorka obě knihy ze série The Major Crimes propojila.

V mnoha ohledech je Číslo 20 lepší než Kopírák, ale celkově musím knihu hodnotit hůř kvůli předvídatelnosti a opakováním vzorců, které jí ubraly na napínavosti. Ale i přesto jsem si knihu užila a moc ji doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář