Mlčeti zlato (recenze slovenské verze knihy Mlčící pacientka)

recenze

Mlčící pacientka (2020) 5 z 5 / katy238
Mlčící pacientka

Už jste si někdy koupili impulzivně knihu v antikvariátu? A zapomněli na ni? Zřejmě ano, na tom je založena volnočasová aktivita většiny knihomolů. A půl roku nato, co jste si tu knihu koupili, se v jiném vydání stala vyhledávanou četbou? To už bude úzkoprofilovější. Mně se to stalo s knihou Tichá pacientka, kterou jsem si koupila za 20 korun v mém oblíbeném antikvariátu. Měla zajímavou anotaci, neotřelou obálku, jen jednu vadu. Byla slovensky. Po několika dnech úvah jsem ji za bezkonkurenční cenu sbalila k ostatním úlovkům, a dokud mi ji před několika dny kotě nevykoplo z knihovny, zapomněla na ni. Sebrala jsem ji ze země, a když jsem si opět přečetla anotaci, došlo mi, že knihu znám odjinud.

Byla to totiž ta samá kniha, po které na sociálních sítích šíleli někteří čtenáři a jejíž obálku před krátkou dobou na fotografiích novinek šířila nakladatelství. S pocitem zajímavé náhody jsem se dala do čtení.

Příběh vypráví z první osoby psychoterapeut Theo a z deníkových záznamů s odstupem času malířka Alice. Alice se dostala do systému psychiatrické péče vlivem svého novinářsky zajímavého činu, byla nalezena před mrtvolou svého manžela, jemuž přes tvář ustřelila zadní část hlavy a od svého zatčení až po hospitalizaci v nemocnici pro narušené pacienty nevyslovila jediné slovo. Je oříškem pro mnoho lékařů v oboru, kteří to nakonec vzdají a aby měli klid před jejími sebevražednými pokusy, pumpují do ní dávky antidepresiv, že by to složilo vola.

Jenže to není případ Thea, který se o Alici a její osud zajímá, navštíví výstavu s jejím posledním obrazem. Namalovala jej po smrti manžela v domácím vězení, podepsala jej jménem mytické Alcestis. Theo tuší za případem mnohem více, než co vydedukovali z výslechů policisté a co se psychiatři nesnaží ani zjistit. Nechá se tedy zaměstnat na klinice Grove, kde vidí svou cestou za Alicí a možnost přijít všemu na kloub.

Případ byl totiž uzavřen s řadou nesrovnalostí a z důvodu Alicina mlčení je neměl kdo vysvětlit. Její příbuzní se motají ve vlastních lžích a sebestřednosti a podezření z vykonání činu padá na příliš mnoho podezřelých. Minulost se začíná střetávat s přítomností a Theo musí vynaložit mnoho sil, aby dokázal klubko rozmotat a nalezl skutečné viníky.

Jenže vše je úplně jiné, než se zpočátku zdá…

Tichá, nebo také v českém vydání Mlčící, pacientka je velmi zajímavá kniha. Ze začátku jsem měla problém se začíst, Theo mi spíše lezl na nervy, ale po čase jsem s ním na stránkách knihy našla soulad a jeho úvahy, osobní tragédie i znovunalezená síla k dalšímu pátrání mě vtáhly do děje. Aliciny deníkové záznamy prostupují knihou jako zlatá nit v Minotaurově labyrintu a vedou čtenáře k jistotě, že kolem Alice se stahovala nebezpečná mračna, kterým nerozuměla, ale neměla ani šanci jim uniknout. Její od dětství nalomená psychika dostávala kopance celou dobu jejího života a osud k ní nebyl milostiv. Theo se proto vynořuje jako dávný zachránce, jež ji má vynést ze zásvětí k šanci na další život.

Theo však při svém pátrání odkrývá další a další hnusná fakta a najednou se stane mnohem sympatičtějším. Svými úvahami, empatií i silou čelit cizí tragédii s ochotou stále pomoci, v tváří tvář svým vlastním démonům. Jdete s ním po stezkách Aliciny minulosti a stále přemýšlíte, co se tenkrát v noci mohlo stát, když ji našli s podřezanými žilami v tmavém domě před svým spoutaným manželem s ustřelenou tváří.

A pak BUUUUUM!!! Klubko se rozmotá a je to facka zleva zprava.

Nevím, jak se na to dívali jiní čtenáři, ale já jsem zůstala na rozuzlení zírat a… zírat. Byla to pecka.

Téma psychiatrických léčeben, návratů do minulosti i psychicky narušených osob je nyní velmi oblíbené, ono je to v každé době stále aktuální, ale Tichá pacientka mě dostala spádem děje, tajemnou hrůzou i náhlými zvraty, kdy autor spojil naprosto nesouvisející v jeden brilantní celek. Postupné odhalování hnusných rodinných tajemství i ponuré prostředí anglického venkova dodává knize atmosféru chladu a vydýchaného vzduchu ve sklepě. Přesně, jak na mě působila Theova cesta proti proudu času v Alicině životě.

Kniha nepatří mezi literární skvosty a rozhodně se na ni za dvacet nebude vzpomínat jako na průlom soudobé literatury, ale rozhodně se jedná o zajímavý příběh s neotřelým závěrem a pokud Vás témata psychických chorob lákají, rozhodně si ji nenechte ujít.

Protože to opravdu stojí za to.


Mlčící pacientka Mlčící pacientka Alex Michaelides

Ticho ještě nikdy nebylo hlasitější. Psychologický thriller, který přečtete jedním dechem. Nejlepší thriller roku – vítěz Goodreads Choice Awards 2019 Celosvětově prodáno přes milion výtisků Slavná malířka Alicia Berensonová měla... více


Komentáře (0)

Přidat komentář