Když úsměv zamrzne

recenze

Titanic (1998) 5 z 5 / katy238
Titanic

Titanic je stále i v dnešní době pojem a dodnes platí jako synonymum luxusu, překonání své doby, lakoty a marnosti. I když Titanic ve své době předpisům námořní dopravy stačil a dokonce je i vybaveností překonával, byly tyto předpisy děravé jako později v dubnu 1912 jeho trup, když šel pomalu ke dnu i s nedobrovolnými potápěči do hlubin ledového oceánu.

Ale nepředbíhejme...

Díky Jamesi Cameronovi moc dobře víme, jak to bylo. Společenská smetánka, luxusní interiér a třetí třída, kterou nikdo neměl rád, ale cestovali tam pěkní chlapi a šlo se tam sejít večer zatrsat. Potápění bylo vlastně romantické a celkově má celá událost nádech tajemna. Titanic, to byla loď, kde se něco dělo od začátku do konce.

A přesně tato tvrzení Vám výtečné a nadčasové dílo Miloše Hubáčka vyvrátí a to mnohonásobně. Pro mě osobně je kniha trochu osud, četla jsem ji jako dospívající mnohokrát, ale nikdy ne popořadě a některé kapitoly jsem úmyslně vynechávala. Zajímala mě hlavně svědectví o potopení, objevení Titaniku a pak jen výňatky některých kapitol. Teprve nyní jsem usoudila, že skončil čas her a je načase přečíst tuto knihu od začátku do konce. A udělala jsem dobře.

Protože při čtení mě mrazilo do morku kostí při popisu scén nástupu do člunů, mrznutí na člunech samotných a letargie po záchraně na Carpathii. Neubránila jsem se myšlenkovému klišé, co bych dělala já, kdybych se ocitla se svým milovaným protějškem na palubě té mnohatísícitunové potvory a klesala ke dnu a snadno jsem si vybrala utonutí, i když to zdaleka nebylo tehdy tak jednoduché. Jenže takovému přemýšlení, ve smyslu co já kdybych kdesi tam, se jednoduše neubráníte.

Příběh Titaniku a lidí na něm, ať se zachránili nebo, jako většina, ne, má stále svůj půvab a i po více než 100 letech stále vzrušuje. Synonymum luxusu a rozmazlování, obří parník, výkvět techniky a zázrak na moři, chválený a pozvedávaný a na své panenské plavbě klesne ke dnu jako kámen ani punc nepotopitelnosti jej nad vodou neudržel. Nadité prkenice najednou nebyly nejbohatším mužům světa nic platné a náhle se ocitli na stejné úrovni jako poslední topič na lodi. Čekala je smrt v ledových vodách uprostřed nicoty.

Agónii potápění dokázal autor vykreslit velice věrně a já si v průběhu četby konečně uvědomila celou tíhu hrůzy a zoufalství na obou stranách hranice života. Bezmoc zachráněných žen, jejichž muži jim zmizeli z očí, života, ale nikdy ne ze srdce. Lidé stále stojící na klesající palubě a poslední plamének naděje jim mizí spolu s jejich blízkými bez jediného příslibu jejich záchrany. Chlad, který jim pomalu pronikal do těla. To vše byla cena za nezodpovědnost odpovědných a alibismus příslušných míst.

Příliš vysoká cena, kterou ale bylo nutné zaplatit za záchranu životů v dalších letech. Americké i britské vyšetřování odhalilo alarmující množství chyb a děr v zákonech. Ty se podařilo významně zaplnit a odstranit a nakonec se na tragédii dá nahlížet jako velkou tlustou čáru za obdobím nezodpovědnosti a prospěchářství.

Kéž by...

I tak je tragédie Titaniku velkým milníkem historie mořeplavby a dílo Miloše Hubáčka ji věrně popisuje. O této lodi bylo vydáno mnoho knih, ale jedině Hubáček podává ucelené svědectví tragédie bez patosu a zbytečných soudů. Drží se faktů, předkládá věci tak, jak se staly a nesoudí. Už není koho. Ani tenkrát už nebylo.

Tenkrát mnohým nezamrznul jen úsměv, investice či krev v žilách. Skončila tím jedna krásná éra lakovaného dřeva, livrejovaného služebnictva a lesklého křišťálu v přepychových jídelnách. Titanic dělí jedno období na předtím a potom.

A právě tato kniha Vás do těchto časů na chvíli vrátí se všemi jejími slastmi i důsledky. Tak neváhejte. A navíc, pokud do letošní čtenářské výzvy, kterou právě letos zodpovědně nestíhám, hledáte knihu s tématikou moře, tahle kniha Vám tam bez problému zapadne. A to se taky počítá.


Titanic Titanic Miloš Hubáček

Autor na základě zpracování převážně zahraničních materiálů líčí tragédii nejslavějšího parníku světa. Titanic byl největší lodí světa své doby, měl to být triumf lidského génia a průmyslového věku. Byl též výrazem soupeření t... více


Komentáře (0)

Přidat komentář