Jak jsem se provařila Evropou

recenze

Klenoty klasické evropské kuchyně (2013) 5 z 5 / angloumene
Klenoty klasické evropské kuchyně

Klenoty klasické evropské kuchyně dostály svému názvu a skutečně nabízí to nejlepší, co v Evropě můžeme najít. Jedná se o obšírný záběr od Španělska až po Rusko. V celé své šíři se tak ukazuje bohatství a různorodost, které náš kontinent nabízí. Jak je to ale s kvalitou zpracování kuchařky?
Kniha je logicky rozdělena do několika kapitol, ve kterých kromě měrných jednotek najdeme typy jak na vývary, další základy jako jíšky atp., omáčky, polévky, maso, těstoviny, zeleninu a pečení všeho druhu. Toto tradiční dělení je přehledné a snadno se v něm orientuje. S tím nám pomáhá také obsah, který obsahuje seznam všech receptů s čísly stránek a abecední rejstřík. Rejstřík je sice příjemný bonus, ale neobsahuje seznam surovin, pouze jednotlivé pokrmy, takže plní stejnou funkci jako obsah.
U každého receptu najdeme krátký text shrnující jeho původ, případně nějaké zajímavosti. Seznam surovin je ve všech případech úplný a přehledný. Jediná výtka směřuje k rozdělení surovin na jednotlivé části pokrmů. Takže se může stát, že najdeme 500 g rajčat v seznamu na pyré a dalších 200 g na salátek. Jde jen o drobnost, ale párkrát mi to dělalo problému při vytváření seznamu na nákup. Podobně je také popis přípravy jídla jasný a přehledný, ale z mého pohledu trochu nelogicky rozdělený podle jednotlivých částí pokrmu. Například u receptu na pečené brambory se slaninou a sázeným vejcem najdeme zvlášť postup na brambory a zvlášť na sázené vejce. Může se tak stát, že pokrm nepřipravujeme v ideální časové souslednosti. Např. dřív než uděláme vejce, vystydnou nám brambory. Čtenář si tedy musí recept vždy přečíst dopředu a připravit si vlastní postup, ve kterém na sebe budou jednotlivé kroky lépe navazovat. Finální fotografie je u každého receptu ve vysoké kvalitě a často mi pomohla s vyladěním prezentace na talíři.
Kvalita jednotlivých pokrmů je na vysoké úrovni. Všechny jsou zjevně mnohokrát vyzkoušené. Nesetkala jsem se s ničím, co by mi opravdu nechutnalo. Vysoká úroveň v řadě případů nese také vysoké nároky na kuchaře. Ať už se jedná o dostupnost surovin, množství nebo potřebné zkušenosti, recepty cílí zejména na profesionály v restauracích.
Knihu hodnotím jako velmi povedenou. Obohatila mě nejen o řadu informací o původů pokrmů z našeho kontinentu, ale přinesla mi také řadu receptů do vlastního zápisníku. Ačkoliv je zřejmě určena hlavně pro restaurační zařízení, neztratí se ani doma u pokročilejšího kuchaře.


Klenoty klasické evropské kuchyně Klenoty klasické evropské kuchyně Roman Vaněk

Vychází doposud nejobsáhlejší kuchařská kniha autora kuchařských bestsellerů Poklady klasické české kuchyně a Kouzlo kuchyně Čech a Moravy Romana Vaňka z dílny Pražského kulinářského institutu tentokrát s názvem Klenoty klasické č... více


Komentáře (0)

Přidat komentář