Ella jako kuchařka nebo příběh o zhubnutí?

recenze

Lahodně s Ellou (2015) 2 z 5 / angloumene
Lahodně s Ellou

V roce 2016 mě spolu se zbytkem světa zasáhla obří vlna zájmu o Ellu. Ella byla všude. Byla příkladem toho, že jídlo dokáže změnit celý život. Že nikdo z nás není předurčený k tomu být nemocný a jídlo je přesně ta cesta, která může udělat náš život lepší.

Z blogu se stal fenomén a z něj vzešla kuchařka Lahodně s Ellou. Souhrou osudu se mi do rukou dostala až v roce 2019, kdy jsem měla možnost na ni nahlédnout střízlivýma očima, zbavenýma zaslepení mediálního boomu.

Kniha má pěknou, pevnou obálku, na které se nám v celé své kráse ukazuje Ella, co se zrovna chystá baštit cuketové "špagety." Autorka na obálce rozhodně není žádné překvapení, jenže jak otáčím další a další list velmi kvalitního, pevného papíru, začíná té Elly být nějak moc. Už vím vše o jejím "tlustém" období, nemoci, změně životního stylu, nalezeném štěstí, co jí dělá radost, co miluje, co je výborné a co je nejoblíbenější. Mé škodolibé já pomalu začíná počítat každé přehnaně pozitivní slůvko.

Zpátky k podstatě - je Lahodně s Ellou dobrá kuchařka? První na co narazím je, že kniha nemá obsah. Je to tak, čísla stránek nalezneme pouze u kapitol, jednotlivé recepty si ty hladovče najdi sám. Na něco jako rejstřík, rači ani nemyslím. Jednotlivé kapitoly se s výjimkou Ellina povídání soustředí na obiloviny, ořechy a semínka, fazole a luštěniny, zeleninu, ovoce, smoothies a šťávy. Většina kapitol je uvedena menšími jídly, následují hlavní chody a na konci najdeme dezerty a sladkosti. Vše, jak má být, žádné překvapení.

Drtivá většina receptů je doplněna odpovídající fotkou, což je fajn. Popisy u receptů jsou poměrně stručné. Takže milý kuchaři začátečníku, nepočítej s tím, že by si se dozvěděl, že česnek je dobré smažit jen chvilku, jinak zhořkne. Koneckonců kdo ví, jaký je vlastně kuchařský um samotné autorky. V řadě případů se dopouští drobných přešlapů, kvůli kterým z pokrmu nemůže při použití stejných surovin získat maximum. Škoda.

Sama jsem spoustu receptů vyzkoušela a musím říct, že pro někoho, kdo má něco odvařeno nebo nedej Bože chodí do lepších restaurací, to prostě není nic moc. Když k tomu připočtu drobné přešlapy, co se v kuchyni občas prostě stanou, tak šup a doživotní frustrace z (nechutného) zdravého jídla je (u vašeho dítka/partnera) na světě.

Poslední a bohužel opět negativní poznámka se týká překladu. Zřejmě se do něj pustil někdo, kdo se v kuchyni běžně nepohybuje. Co to prosím vás jsou nutriční kvasnice, že by lahůdkové droždí? Jak je možné zaměnit v ingrediencích hrách a hrášek, taková záměna zcela mění podstatu pokrmu. Ale dost kritiky, pojďme si to shrnout.

Pokud hledáte pěknou a inspirující knížku o změně životního stylu je Lahodně s Ellou skutečně pro vás. Pokud hledáte inspiraci pro veganskou kuchyni, sáhněte jinam. Ella je prostě víc příběh než kuchařka.


Lahodně s Ellou Lahodně s Ellou Ella Woodward

Úžasné ingredience a skvělá jídla, která si oblíbíte vy i vaše tělo. Od luxusních dezertů až po rychlá a nenáročná jídla, lahodné tipy, pochoutky založené na syrové stravě a pestré zeleninové saláty – to vše naleznete v této kn... více


Komentáře (0)

Přidat komentář