Harry Potter a relikvie smrti

recenze

Harry Potter a relikvie smrti (2018) 5 z 5 / Kikina182
Harry Potter a relikvie smrti

Lord Voldemort se objevil v plné síle a není daleko od toho, aby zničil všechno a všechny, kdo jsou proti němu. Harry Potter a jeho přátelé se však nevzdávají, naopak. V téhle době beznaděje se vydávají na nebezpečnou cestu za nalezením a zničením viteálů, čímž by navždy zbavili svět jeho temné vlády. Ale pokaždé, když udělají jeden krok dopředu, udělají zároveň dva zpátky. Nepřátelé se objevují stále častěji a přátelé umírají. I tak to však Harry, Ron a Hermiona nevzdávají. Pořád mají lidi, za které chtějí bojovat. Pořád mají naději.

A je to tady. Sedm měsíců očekávaný závěrečný díl reedice Harryho Pottera konečně vyšel na světlo. A udělal to ve velkém stylu. Ukázal se v nádherné fialové obálce, která perfektně uzavírá barevnou různorodost celé série. Navíc mi přijde, že to má i jistou symboliku. Harry Potter a relikvie smrti je bezesporu ten nejtemnější díl série a tmavě fialová barva na to poukazuje. Samozřejmě, že jasným ukazatelem temnoty by mohla být černá, ale to už by bylo nejspíš příliš přímočaré.

Stejně jako u všech ostatních dílů série, musím i u toho posledního vychválit styl psaní J. K. Rowlingové do nebe. Od prvního dílu se toho změnilo hodně. Z příběhu pro děti se stal daleko temnější příběh, z dětí se stali teenageři a z tenké knížky se stala pěkná bichle.

Ovšem z hlediska způsobu psaní se nezměnilo absolutně nic. Autorka píše lehce, zábavně a zajímavě. Nezapomíná vysvětlit všechny důležité aspekty příběhu, ale zároveň nenudí. V této oblasti se skutečně nedá říct, že by se autorka ve své činnosti zlepšila nebo zhoršila. Osobně si totiž myslím, že J. K. Rowlingová je jedna z mála autorů, kteří ve způsobu psaní dosáhli dokonalosti. Není zde absolutně žádný prostor pro zlepšení.

Je to opravdu zvláštní. Uplynulo dlouhá doba od chvále, kdy jsem poprvé přečetla Harryho Pottera a relikvie smrti a vlastně i od chvíle, kdy jsem shlédla premiéru posledního filmu. Ale moje pocity se vůbec nezměnily. Prožívala jsem Harryho příběh stejně jako tenkrát s nadšením i se smutkem, že už to končí. Což podle mě dokazuje, že je naprosto jedno, kolikrát tuhle knihu přečtu. Vždycky budu tento hořkosladký konec série, která ovlivnila celý svět, číst se stejným nadšením, napětím a očekáváním jako poprvé.

Harry Potter je série, která se zapsala do srdcí mnoha generací a mnohokrát jim je zlomila. Obzvlášť právě tento poslední díl ať už svým obsahem nebo tím, že znamenal konec pro jednu úžasnou éru. Nepochybuji o tom, že v srdcích nás všech zůstane navždy a bude se zapisovat do srdcí mnoha fanoušků, kteří přijdou po nás.

Do té doby nejspíš vyjde hromada knih o Harrym. Ať už se bude jednat o průvodce, scénáře nebo něco nového z pera J. K. Rowlingové k tomuto světu. Nejspíš vyjde i mnoho dalších vydání série, kterou to všechno začalo. Konec konců po celém světě jsou už desítky různých vydání Harryho Pottera. V hardbackových i v paperbackových verzí. Malé i velké formáty. Po děti i dospělé. A takhle bych mohla pokračovat do nekonečna.

Jestli dobře počítám, tak reedice ze které pochází Harry Potter a relikvie smrti s fialovou obálkou je jednou ze čtyř edicí, která v Česku zatím vyšla. A dle mého názoru má ty nejkrásnější obálky. Konkurovat by jí mohla akorát ilustrovaná edice, ale to by byl trochu nefér boj. Tak či tak, Harryho Pottera není nikdy dost. Čím víc, tím líp.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia.

Komentáře (0)

Přidat komentář