Encyklopedie nejen pro šotouše

recenze

Za parními lokomotivami do Saska (2018) 5 z 5 / rencovav
Za parními lokomotivami do Saska

Víte, kdo je šotouš? Takový ten nadšenec do vlaků, který stojí na nádraží nebo někde podél trati, vyčkává na lokomotivu a pak ji zběsile fotí. Nebo se obecně hodně zajímá o vlaky, je schopný vám referovat o typech strojů nebo o počátcích železnice v Česku i v zahraničí. Sama se za takového člověka nepovažuji, vlakům nijak extra nerozumím, ale baví mě si o nich číst. A tak jsem měla radost, když se mi do ruky dostala tato nová encyklopedie z edice Železnice od nakladatelství C-Press.

Parní lokomotivu už dneska nevidíte každý den - nejsou moc rychlé a už vůbec ne ekologické. Přesto mají osobité kouzlo a dokáží na člověka (i na úplného laika) nějakým způsobem zapůsobit. Proč se tedy nevydat na prohlídku parních lokomotiv alespoň prostřednictvím fotografií a obrazů?

V této publikaci se autor Hynek Palát vydává do Saska (tj. Drážďany, Lipsko, zkrátka spolková země hraničící u nás s Ústeckým a Karlovarským krajem). Provází nás úzkorozchodnými dráhami, popisuje jednotlivé tratě a jejich historii, představuje nám nejpoužívanější parní lokomotivy napříč časem a neopomíjí různé technické zajímavosti. A také, což hodně oceňuji, dává tipy na turisticky atraktivní místa, která od hranic nejsou až tak vzdálená. A jelikož často pobývám právě na Ústecku, nemám to za hranice daleko a láká mě podívat se tam i na železniční zajímavosti. (Zatím jsem byla například v Dopravním muzeu v Drážďanech, které vřele doporučuji.)

Co říct na závěr? Kniha je vhodná pro ty, kteří se o železnici zajímají do hloubky, i pro ty, kteří by se prostě jen chtěli něco dozvědět o lokomotivách, ale za šotouše je označit nemůžeme. Každý si z této publikace dozajista něco odnese.


Za parními lokomotivami do Saska Za parními lokomotivami do Saska Hynek Palát

Chcete zažít kouzelnou atmosféru každodenního parního provozu? Projet se po romantických tratích, kde dýmající a syčící mašiny dodnes vykonávají svou užitečnou službu? Není nic jednoduššího, stačí jen trochu cestovat, a to za hřeb... více


Komentáře (0)

Přidat komentář