Čas lovu: nejlepší díl ze série Colter Shaw

recenze

Čas lovu (2023) 5 z 5 / Suzanne
Čas lovu

Colter Shaw je survivalista a lovec odměn. Tentokrát má za úkol překazit ilegální obchod s ukradenou součástkou revolučního vynálezu – „kapesní“ jaderné elektrárny. Jenže pak zmizí konstruktérka Allison Parkerová se svojí šestnáctiletou dcerou. Utíkají před Allisoniným násilnickým ex-manželem i před dvěma nájemnými zabijáky. Podaří se je Colterovi Shawovi najít dřív než jim?

Colter Shaw sleduje stopy, vyslýchá svědky, dedukuje a občas uhýbá před svištícími kulkami. V Čase lovu nechybí akce, zvraty, úmrtí, ale ani trocha romantiky a překvapivě dojemný zvrat na konci. O napětí se stará nejenom pátrání po Allison, ale i její minulost, protože netušíme, co se tenkrát doopravdy stalo. Ne všichni jsou totiž takoví, jací se na první pohled zdají, a mnozí ukrývají temná tajemství. Ze samotného Coltera je čím dál větší sympaťák. Už není uzavřený, chladný a tolik nepřipomíná nesmrtelného MacGyvera, na což vtipně poukazuje i sám autor.

Jeffery Deaver pečlivě vykreslil prostředí upadajícího průmyslového města bojujícího se znečištěnou vodou, chudobou a nedostatkem pracovních příležitostí, do děje hladce zahrnul spoustu informací i pár survivalistických tipů.

V Čase lovu se prolíná několik dějových linek, které spolu na první pohled souvisí velmi volně. Postupně se ale jednotlivá vlákna proplétají, na povrch vylézají tajemství a samozřejmě nechybí ani překvapivé zvraty a odhalení. Nakonec do sebe jednotlivé dílky zapadnou a vytvoří propracovanou, působivou mozaiku, které ale vypadá jinak, než jste nejspíš čekali.

Čas lovu nepatří mezi temné, krvavé thrillery s naturalistickými popisy jako třeba první díly ze série s Lincolnem Rhymem. Série s Colterem Shawem nepatřila mezi mé favority mezi deaverovkami, o to víc mě překvapilo, jak mě Čas lovu nadchnul. Nemohla jsem se od čtení odtrhnout, byla jsem napnutá jak struna a jen jsem čekala, jaké odhalení bude následovat. Podle mě je to (zatím) nejlepší díl ze série Colter Shaw, takže vřele doporučuju všem čtenářům, kteří chtějí kvalitní, skvěle propracovaný a napsaný thriller založený na sledování stop, odhalování tajemství a zvratech.

První tři díly s názvem Hra na nikdy, Komunita truchlících a Poslední důkaz fungují v sérii jako trilogie. Každý z nich má samostatný případ a dějovou linku, ale jako červená nit se v nich vine tajemství okolo smrti Colterova otce, které je ve třetím díle Poslední důkaz uspokojivě vyřešeno. Čas lovu na první tři díly navazuje poměrně volně a můžete ho číst i samostatně.

V Čase lovu si Jeffery Deaver ponechal otevřená vrátka pro další díl (nebo i dva), protože Colter Shaw bude muset vypátrat ruského agenta Lemerova a nevyřešená zůstává i linka se sériovým vrahem přezdívaným Pouliční čistič. Těším se, co si pro nás i Coltera Shawa Jeffery Deaver v pokračování připraví.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář