Boj o přežití

recenze

Skleněný trůn (2019) 5 z 5 / Kikina182
Skleněný trůn

Celaena byla už od dětství trénována k tomu, aby se stala tím nejlepším zabijákem. Jenže při jedné akci byla rozptýlena a tak jí chytili. Teď je jí osmnáct a odpykává si doživotní trest v solných dolech Endovieru. Práce i podmínky pro život jsou těžké a denně tam umírá mnoho vězňů. Ale Celaena je odhodlaná přežít za každou cenu.

A najednou se objeví šance na svobodu. Nebo alespoň na něco, co se jí podobá. Korunní princ chce, aby ho reprezentovala v turnaji, kde se utká s dalším tři a dvaceti lidmi, kteří jsou těmi nejlepšími vrahy a zloději v celé zemi. Celaena má jen dvě možnosti, buď zvítězit, nebo v turnaji zemřít. Jenže kromě jejích soupeřů je tu ještě něco dalšího. Něco nebezpečného.

Příběh je vyprávěn ve třetí osobě a není vůbec těžké se do něj začíst. Autorčin styl psaní je totiž neuvěřitelně podmanivý, takže v momentě, kdy člověk začne číst, není cesty zpátky. Zároveň se ale jedná o tak kvalitní příběh, že minimálně pro mě je nemožné ho přečíst najednou. Skleněný trůn je totiž tak skvěle a detailně napsaný, že se musí dávkovat. Jinak by totiž hrozilo, že těch nejdůležitějších věcí v příběhu si člověk vůbec nevšimne.

Kniha je naprosto úžasný. Stejně jako u všech knih, které jsem od autorky četla je i tenhle skvěle promyšlení. A to od samotného světa, přes politiku, postavy až k samotnému ději. A i když je zápletka lehce komplikovaná, tak všechno dává perfektní smysl, především po logické stránce, a nejsou tu žádné nesrovnalosti a události, které by do sebe nezapadaly. Tento příběh je vymyšlený opravdu precizně.

Samotný děj je také skvělý. Sice se v jednotlivých podbodech hlavního příběhu objevuje pár neoriginálních možná až klišé věcí, ale ten hlavní je na tolik originální, že ta trocha neoriginality tomu dodává spíše na skutečnosti, než že by knize nějak škodila.

A o nějaké předvídatelnosti nemůže být řeč už vůbec. Autorka dokáže čtenářům bez problému zamotat hlavu a tak i věci, které na první pohled vypadají jasné jako křišťál, jsou úplně jinak. A přestože se mi líbí každý aspekt příběhu, tak tohle je taková pomyslná třešnička na dortu, která tomu dodává šmrnc.

Postavy jsou skvěle vymyšlené. Autorka každému dala jedinečnou osobnost, která se výrazně nepodobá žádné postavě v okolí. A to, co se mi líbí nejvíc asi je, že v knize nejsou žádní vysloveně slabí hrdinové, spíš různě zaměření. Myslím, že je Sarah J. Maas popsala tak, jako kdyby se s nimi setkala i ve skutečnosti.

Skleněný trůn je úžasný začátek jedné série, která je souhrnem mnoha žánrů. Pokud máte rádi nové příběhy z nových a neznámých světů, tak tenhle je podle mě tím pravým pro vás. Ať už jste milovník young adult, fantasy, romantiky nebo dobrodružné literatury, Skleněný trůn si nejspíš zamilujete.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (0)

Přidat komentář