U ptáků plavavých přehled

U ptáků plavavých https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206059/bmid_u-ptaku-plavavych-o3q-206059.jpg 4 34 34

Román U ptáků plavavých (1939) je dnes řazen mezi nejvýznamnější prózy 20. století a jeho autor je všeobecně považován za nejvýznamnějšího irského spisovatele po Jamesi Joyceovi a Samuelu Beckettovi. Graham Greene text postavil po bok Sternova Tristrama Shandyho a Joyceova Odyssea, J. L. Borges jej označil za „nejsložitější slovní labyrint“, který zná, a James Joyce autora prohlásil za „skutečného spisovatele“, obdařeného „pravým komickým duchem“. Text obratně splétající různé komické, satirické a parodické proudy je mimo jiné fikcí o fikci a názorně ukazuje, že spisovateli provozované vytváření nových bytostí má svá nezanedbatelná rizika.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Rubato
Originální název:

At Swim Two Birds , 1939


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize U ptáků plavavých. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Knišíl
01.12.2020 4 z 5

Arts est celare artem neboli hrubě přeloženo Skutečné umění je skrýt umění.
O'Brien je poměrně k jiným irským velikánům (Joyce či Beckett) v našich luzích a hájích málo znám. Myslím, že je to škoda, neboť jeho psaní je zábavné a ve svým premisách postmoderní záležitostí. Právě U ptáků plavavých je vlastně knihou o spisovateli jež píše knihu o spisovateli jež píše o svých postavách, které se tak trochu vzbouří a píší o svém autorovi, který se musí chtě nechtě podrobit mukám. Samozřejmě je to vše okořeněno O'Brienovým humorem, avšak docenit ho myslím může jen ten čtenář, jež si přece jenom hoví ve více intelektuální literatuře o literatuře. Připomnělo mi to též jeden Belmondův snímek, též vynikající komedie. Jednu hvězdičku ubírám, a to jen proto, že Třetí strážník se mi přece jen líbil o něco více. Nicméně to nijak neubírá na čtivosti a intelektuální hodnotě tohoto vskutku originálně neoriginálního díla.

dvojkadvacet
14.05.2019 5 z 5

Tahle kniha mi způsobila velké množství blaha. Chvíli si čtenář užívá jazyk, chvíli kompozici, jindy řičí smíchy.


mosem
15.12.2018 5 z 5

Nemám moc rád příliš jednoznačné recenze a doporučení na knihy. A tak i v tomhle případě jsem přistupoval s předběžnou opatrností. Tohle není kniha - láhev, která se dá vypít jedním douškem. Tohle je přímo "vinotéka" ze které postupně usrkáváte, převalujete po patru, laskáte jazykem, očicháváte aroma, očima vnímáte jiskru a barvitost a teprve pak necháte postupně sklouznou do svého nitra, a vnímáte rozkoš, která se vámi rozprostírá a zanechává dlouhou, výraznou stopu. A tak jako u vinotéky nelze provést stručné a jednoznačné hodnocení celku, i zde je třeba vnímat jednotlivosti. Pokud je totiž neoddělíte, může vzniknout zmatek, který vás naprosto dokonale znechutí a odradí od dalších pokusů. Je třeba degustovat, nespěchat, případně prokládat i jinými sousty. Ale výsledek pak podle mne bude stát zato. Možná budou názory různé, ale za mne má čestné místo v knihovně.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha U ptáků plavavých v seznamech

v Přečtených39x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených5x
v Knihotéce25x
v Chystám se číst58x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

irská literatura

Autorovy další knížky

Flann O'Brien (p)
irská, 1911 - 1966
2000  86%Třetí strážník
2014  84%U ptáků plavavých
1997  85%Řeči pro pláč