Papež ukrutný přehled

Papež ukrutný https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421720/bmid_papez-ukrutny-Jpz-421720.jpg 4 72 72

Je srpen roku 1503 a umírá papež Alexandr VI., vlastním jménem Rodrigo Borgia. To je ta pravá chvíle pro zapřisáhlé nepřátele Borgiů, rod della Rovere, aby se intrikami a sliby, jež nehodlají dodržet, pokusili papežský stolec obsadit sami. Giulianovi della Rovere se to také zdaří a stane se z něj papež Julius II. Tím ale boj mezi rody nekončí… Českému čtenáři důvěrně známý Alejandro Jodorowsky má v úmyslu zachytit bouřlivé dějiny Vatikánu v patnáctém a raném šestnáctém století ve volné trilogii, kterou započal sérií Borgia a v níž pokračuje zde. Také pro tento příběh ze středověké Itálie využil služeb italského kreslíře. Theo (Theo Caneschi, Toskánsko 1973) je specialista na historické komiksy: jeho Hliněný trůn se odehrává za stoleté války, po Delabym převzal kresbu zatím posledního dílu série Murena, která se odehrává ve starém Římě.... celý text

Literatura světová Komiksy Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Le Pape terrible , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Papež ukrutný. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Sigurd_Lesandi
06.05.2024 3 z 5

Papež ukrutný je bezpochyby velmi zajímavý titul. Pevná vazba, nádherná obálka i propracované barevné ilustrace na lesklém papíře. To přesně chcete v knihovně mít. Co se ale týče samotného příběhu, tak mám několik výhrad.
Upozorním na to, že příběh není historicky skoro vůbec přesný. To samo ani tak nevadí, bohužel to ale autora přivedlo k tomu, že si mnohé scény přibarvil až moc. Komiks měl být plný sexu a krve, což ano, oboje tam najdete, ale podle mě chtěl být autor svým způsobem tak extrémní, že to spíše působilo groteskně.
I z toho důvodu pro mě příběh zhruba za polovinou ztratil spád a příliš mě to už ani nebavilo. Jak jsem zmínil na začátku, počin je to zajímavý, v knihovně se vám bude vyjímat skvěle a pokud chcete zkusit něco trošku jiného, tak proč ne. Pokud se ale rozhodnete vynechat, taky o nic nepřijdete.

Ahmose
15.09.2023 3 z 5

Po vizuálnej stránke nádherný komiks. Krásne, realistické ilustrácie zachytávajúce všetky detaily. Komiks má veľký formát, je vytlačený na leskom papieri a dosky sú tvrdené, zdobené ornamentami. Naozaj ozdoba knižnice. Po príbehovej stránke je to žiaľ trošku slabšie. Komiks nie je historicky presný. Autor príbeh výrazne prifarbil, aby bol temnejší, zvrátenejší a čitateľsky atraktívnejší. To by mi samozrejme nevadilo, dekadenciu mám rád, ale tu mi to miestami prišlo, že už to autor prehnal. Niektoré scény, ktoré mohli mať obrovskú silu pôsobili groteskne. Záver som naopak očakával silnejší a temnejší. Príbeh je plný sexu a sexuálnych narážok, krvi a násilia. Našli sa tu scény, ktoré mi prišli naozaj úchylné a tak skoro ich z hlavy nedostanem. Naozaj pozoruhodný literárny počin, ktorý si iste nájde svojich fanúšikov. Nemyslím si, že je to niečo čo by si mal nutne každý prečítať, je to skôr pre silnejšie žalúdky. Ak vás to však zaujalo alebo by ste chceli vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, smelo do toho. Veľmi svojrázne spracovanie histórie.


Ivan Kučera
30.06.2023 4 z 5

Poburujúco dekadentné. Scenár ma až tak nebavil (ale aby som mu nekrivdil, bol skvele kontroverzný a pritom v rámci možností realistický a obsahujúci množstvo scén, ktoré nedokážete vypudiť z hlavy), ale... tá kresba! Theo odviedol kus práce. Toto už nie je len komiks. Toto je výtvarné umenie. Neskutočné čosi. Výnimočnú kresbu (nezabúdajme na fantastické farby) podtrhuje ambiciózne, veľkolepé vydanie od Arga. Papež ukrutný proste vyzerá báječne: veľké rozmery, 24O strán, tvrdá väzba, lacetka, hrubý papier. Jodorowsky (Bouncer, Diosamante) nebral ohľady na nikoho a na nič. Robí si čo uzná za vhodné s dodatkom, že nech si o tom myslí každý čo chce, jemu je to fuk. Do titulnej úlohy obsadil krvilačného sodomitu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (21. týden)

17.05.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Papež ukrutný v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených84x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených9x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst37x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech4x