Psychomagie přehled

Psychomagie https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258918/mid_psychomagie-258918.jpg 4 43 43

Jsme nemocní. I když navenek můžeme překypovat zdravím, každý si v sobě nese nějaké trauma – nejčastěji z útlého dětství – které mu brání plně se realizovat a vést šťastný a plnohodnotný život. Alejandru Jodorowskymu během bouřlivého a plodného života pod rukama vykrystalizovala svérázná terapeutická metoda, kterou nazývá „psychomagie“. S traumaty a psychickými poruchami se nesnaží bojovat represivními postupy medicíny, ale prostřednictvím imaginace, umění, tvůrčího přístupu a kontaktu s nevědomím. Jodorowsky nechce být guru ani postmoderní šaman s iPhonem a obrázkem Panenky Marie. Je znalcem náboženských a hermetických tradic, ale neváže se na ně. Snaží se být „civilním světcem“, který si za svou terapeutickou praxi nenechává platit ničím jiným než dopisy klientů. Některé z nich obsahuje i tato kniha.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Zdraví
Vydáno: , Malvern
Originální název:

Psicomagía , 1995


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Psychomagie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

JohnMiller
14.09.2023 5 z 5

Alejandro Jodorowsky patrí k fenoménom ktorý si získal moju pozornosť vo viacerých disciplínach. Umenie, ktoré tvorí a je jeho súčasťou ma začala fascinovať po tom, ako som si obľúbil experimentálny film. Surrealizmus, avantgarda, totemizmus, sakrálne výjavy v snovom opare neidealizovanej spoločnosti ma svoho času takmer fanaticky stiahli k sebe. Jodorowsky sa stal pre mňa ako keby modlou undergroundu. Trvalo trocha dlhšie kým som sa dostal k jeho literatúre a v skutočnosti som si nevedel predstaviť čo od tejto knihy môžem očakávať. Nakoniec som dostal, z každej disciplíny o ktorú sa Jodorowsky oprel, niečo. Nachádza sa tu z časti životopis, začiatky kariéry, jeho inšpirácia, akou formou sa vzdelával, čo ho inšpirovalo, podáva rady ako sa v istej forme sebazdokonaľovať (kapitola o snoch ma fascinovala natoľko, že sám som začal využívať niektoré cvičenia) až ma nakoniec šokoval jeho terapeutickou technikou psychomágie. Čo sa týka ezoterickej stránky psychoanalízy a liečiteľstva: Som veľmi skeptický. Takže pri častiach, kedy sa pohrával s myšlienkou sugescie, liečením a zázrakmi, som bol nesmierne opatrný. Avšak som bral pozitívne fakt, že sám Jodorowsky bez relativizovania podotkol, že môže ísť pokojne aj o placebo efekt, ale keď to funguje prečo nie. Z môjho neodborného pohľadu som schopný akceptovať takúto liečbu pri chorobách, ktoré majú psychický charakter alebo priamo korelujú z psychickým stavom pacienta. Ináč nie. Čo sa týka kritiky tejto knihy: zjednodušene, že "ide o zbierku rôznych myšlienok, ktorého autorom je niekto iný". Áno pokiaľ to tak je, tak aj Marcus Aurelius za svoje Myšlienky k sebe samému by mal byť zavrhnutý, že predkaldá prevzaté interpretácie stoickej filozofie. Psychomágia nie je marketingová motivačná literatúra, ktorá interpretuje pokrytecky myšlienky s cieľom čo najväčšieho zisku. Preto si myslím, že si netreba pliesť tieto rozdielne kategórie. Pokiaľ si však niekto myslí, že to práve taká motivačná literatúra pre avantgardistov je, rád si vypočujem jeho argumentáciu, lebo ja som to tam necítil.

Ivaksa
30.09.2022 2 z 5

Trochu slabší odvar Tance reality. Na to, že velká část myšlenek včetně celých frází o konkrétních tématech vykradl od Osho, je zarážející jak ho tvrdě kritizuje. Nazývá ho egoistickým směšným šaškem a uchyluje se k nepodloženým pomluvám. Čímž se rozhodně těžce odkopává. Kde je jeho vyšší vědomí plné lásky a úcty k druhým, když sebevědomí ztroskotává na mindrácích z oblíbenějšího mistra? Po další knize určitě nesáhnu..


Kyri
15.06.2022 3 z 5

Kniha je to bezesporu zajímavá, mnozí na ni přísahají.
První část mi přijde vyloženě odpudivá. AJ zdůrazňuje, že není dobré se stydět, protože všichni chybují, ale aspoň pomlčet by mohl.
Autor, který propaguje určitý typ skromnosti - "mlčení", má tak obrovské ego, že na knize, kterou dávali dohromady dva další lidé, je jediné jméno: Jodorowsky.
Jsem toho názoru, že v jeho psychomagii žádný systém není, i když se ho tam AJ snaží hledat. Spíš se to jeví jako náhodné inspirace z jeho podvědomí, které jsou ale podpořené jeho docela pěkným náhledem na psychiku lidí a snahou pochopit každého člověka jednotlivě; a samozřejmě znalostí symboliky různých psychologický, náboženských i filosofických směrů.
Jeho přesvědčení o sobě samém a reálnosti svých představ jde dle mého názoru za hranu normality. Ale díky tomu, že on sám sobě tak hodně věří, a lidé, co za ním přijdou, mu věří taky, podnikají "akty", které jsou namáhavé, odpudivé .... to už musí zabrat. To je celá záhada. Nápady typu "čtyři jako tarotová karta" apod. jsou jen součást hry zvané hlavologie. Ale musím přiznat, že hra je to opravdu efektní.
Dlužno ještě zmínit, že AJ sice zjevně má informace o poměru ne/úspěchu své práce, ale decentně o nich mlčí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Psychomagie v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených66x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených9x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst84x
v Chci si koupit29x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

Alejandro Jodorowsky
chilská, 1929
2014  91%Kasta metabaronů
2011  83%Incal
2013  85%Borgia
2015  88%Psychomagie
2018  75%Šílená ze Sacré-Coeur