Papež ukrutný

Papež ukrutný https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421720/bmid_papez-ukrutny-Jpz-421720.jpg 4 71 19

Je srpen roku 1503 a umírá papež Alexandr VI., vlastním jménem Rodrigo Borgia. To je ta pravá chvíle pro zapřisáhlé nepřátele Borgiů, rod della Rovere, aby se intrikami a sliby, jež nehodlají dodržet, pokusili papežský stolec obsadit sami. Giulianovi della Rovere se to také zdaří a stane se z něj papež Julius II. Tím ale boj mezi rody nekončí… Českému čtenáři důvěrně známý Alejandro Jodorowsky má v úmyslu zachytit bouřlivé dějiny Vatikánu v patnáctém a raném šestnáctém století ve volné trilogii, kterou započal sérií Borgia a v níž pokračuje zde. Také pro tento příběh ze středověké Itálie využil služeb italského kreslíře. Theo (Theo Caneschi, Toskánsko 1973) je specialista na historické komiksy: jeho Hliněný trůn se odehrává za stoleté války, po Delabym převzal kresbu zatím posledního dílu série Murena, která se odehrává ve starém Římě.... celý text

Literatura světová Komiksy Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Le Pape terrible , 2009


více info...

Přidat komentář

Ahmose
15.09.2023 3 z 5

Po vizuálnej stránke nádherný komiks. Krásne, realistické ilustrácie zachytávajúce všetky detaily. Komiks má veľký formát, je vytlačený na leskom papieri a dosky sú tvrdené, zdobené ornamentami. Naozaj ozdoba knižnice. Po príbehovej stránke je to žiaľ trošku slabšie. Komiks nie je historicky presný. Autor príbeh výrazne prifarbil, aby bol temnejší, zvrátenejší a čitateľsky atraktívnejší. To by mi samozrejme nevadilo, dekadenciu mám rád, ale tu mi to miestami prišlo, že už to autor prehnal. Niektoré scény, ktoré mohli mať obrovskú silu pôsobili groteskne. Záver som naopak očakával silnejší a temnejší. Príbeh je plný sexu a sexuálnych narážok, krvi a násilia. Našli sa tu scény, ktoré mi prišli naozaj úchylné a tak skoro ich z hlavy nedostanem. Naozaj pozoruhodný literárny počin, ktorý si iste nájde svojich fanúšikov. Nemyslím si, že je to niečo čo by si mal nutne každý prečítať, je to skôr pre silnejšie žalúdky. Ak vás to však zaujalo alebo by ste chceli vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, smelo do toho. Veľmi svojrázne spracovanie histórie.

Ivan Kučera
30.06.2023 4 z 5

Poburujúco dekadentné. Scenár ma až tak nebavil (ale aby som mu nekrivdil, bol skvele kontroverzný a pritom v rámci možností realistický a obsahujúci množstvo scén, ktoré nedokážete vypudiť z hlavy), ale... tá kresba! Theo odviedol kus práce. Toto už nie je len komiks. Toto je výtvarné umenie. Neskutočné čosi. Výnimočnú kresbu (nezabúdajme na fantastické farby) podtrhuje ambiciózne, veľkolepé vydanie od Arga. Papež ukrutný proste vyzerá báječne: veľké rozmery, 24O strán, tvrdá väzba, lacetka, hrubý papier. Jodorowsky (Bouncer, Diosamante) nebral ohľady na nikoho a na nič. Robí si čo uzná za vhodné s dodatkom, že nech si o tom myslí každý čo chce, jemu je to fuk. Do titulnej úlohy obsadil krvilačného sodomitu.


Politre
15.01.2023 5 z 5

Jodorowsky se opět po osudech rodiny Borgiů opírá do římskokatolické církve a to prostřednictvím postavy Giuliana della Rovery z něhož se stane papež Julius II. AKA Papež ukrutný a opět na ni nenechá nit suchou. Pravdou je že Jodorowsky se svým scénářem přiklání k bulvární verzi, která Juliuse II. obviňovala ze sodomie tzn. homosexuality, a proto komiks je plný zobrazení právě sexu mezi muži. Místo pro spekulace zde je, ale je to místy předváděno až ad absurdum a nevěřím, že by se všechny intriky řešili právě prostřednictvím zadnicí urozených pánů. Pro představu dočkáte se sexu mezi papežem a umělci Michelangelem a Rafaelem či postelovych hrátek hlavního rádce a filozofa Machiavelliho s obskurně tlustými nevěstkami. Za čistě historicky přesný komiks lze dílo opravdu nelze brát i když hlavní dějové události se pravdy drží. Na druhou stranu komiks je prošpikován dekadencí, perverzitou, krvavou brutalitou a řežbou, hláškami, občasným vtipem a jako takový plní vše do puntíku. Ostatně fanoušci Jodorowského dostanou to, na co jsou od něho zvyklí. Theova kresba a barvy jsou jedním slovem nádherné. Pevná vazba a velký formát je zásluhou Arga a též zaslouží pochvalu.

Djkoma
17.09.2022 3 z 5

Po dlouhé době a hromadě komiksů od Alejandra musím říct, že tady mě jeho opakování témat příliš nebavilo a jako by ztratilo na překvapivosti (mělo jí někdy?). Ve srovnání s jinými díly jde o poměrně standardní příběh, který do velké části nemá překvapující okamžiky a neustálé "všechno je o sexu a když ne, tak je to o sexu stejně" se občas opakuje až moc jednotvárně. Přesto i díky malbě a svatému závěru, času věnovanému tomuto komiksu nelituji.

bazyk21
05.07.2022 5 z 5

zajímavý příběh, nádherná ilustrace - jak dekadentní ;o))

adevr
01.05.2022 4 z 5

Moc krásná kresba, a děj... no děj se co děj, ten dostal na prdel. Alespoň co se historie týče, jinak se to dalo. Být učitel dějepisu, tak si to buď hodim,a nebo se takovou literaturou pokusím získat nějaké žáky pro historii. A některé i k experimentováni v LGBTQ+÷, ať z toho maji radost i aktivisté z neziskovek. Takže je to vlastně velice prospěšná kniha

adevr
01.05.2022 4 z 5

Moc krásná kresba, a ďěj... no děj se co děj, ten dostal na prdel. Alespoň co se historie týče, jinak se to dalo. Být učitel dějepisu, tak si to buď hodim,a nebo se takovou literaturou pokusím získat nějaké žáky pro historii. A některé i k experimentováni v LGBTQ+÷, ať z toho maji radost i aktivisté z neziskovek. Takže je to vlastně velice prospěšná kniha.

sackettboy
18.03.2022 3 z 5

Vynikajúca kresba, ale na oblinách sa neukájam ako Jodorowsky, takže odvarený som z toho nebol. Celkom by ma zaujímal pohľad kardinálov z Vatikánu na toto umelecké stvárnenie ich sveta :-D. Alejandro už u Borgiovcov predviedol, že zvrátený je dostatočne, ale u tejto série to pozdvihol na iný level. Spracovanie knihy od Arga je však veľmi pekné a zdá sa, že je aj bezchybné na rozdiel od iných ich vydaní.

Kverulant
04.09.2021 5 z 5

Jodorowsky je jeden z mých komiksových oblíbenců od momentu, kdy mě pobavil Šílenou ze Sacré-Coeur neboli nekorektním vtipkováním na účet filozofie a náboženství v rytmu orgií. A dostává mě dál - Papež ukrutný je odvázaná jízda renesancí poháněná chtíčem a bojem o moc.

Renesance je jedno z mých oblíbených období historie (nejen protože se v té době Evropa začala trochu osvobozovat intelektem a kulturou od církevního teroru) a proto mě o to víc bavil způsob a nadsázka, s jakou Jodorowsky splétá drby a osobnosti té doby do pavučiny spojené s požitkářským papežem. Vidí křesťanskou Evropu jako bojiště o moc, prachy a potěšení, a kdo chce vyhrát, musí být nejlstivější.

Kresba je samozřejmě vynikající a souzní s obdobím, ve kterém se příběh odehrává. V renesančním umění došlo k jistému návratu k antice, tedy zdůrazňování svalnatosti mužského těla a komiks to nezapomíná naplnit. Urostlý prošedivělý papež má navíc rád pánskou společnost a útlocitnější čtenáři budou mít možná problém unést bombardování nahotou a sexem. Chilský démon klasicky kašle na hranice (respektive co na to řekne církev a její fanoušci, a dost možná i ostatní čtenáři) a utahuje si ze všech tehdejších velmocí, mocenských figur i dobových celebrit. Jsem rád, že (ještě pořád) žijeme v zemi, kdy je možné vydat takhle kacířský komiks a žádná instituce ho nezakáže a nespálí na hranici. Jeden z nejzábavnějších kacířsky drzých momentů je vznik proslulého doteku Boha a člověka ze stropu Sixtinské kaple.

Julius II je neskutečný intrikán a dovolí si toho během jeho vlády fakt hodně. V historických šarvátkách padá pomalu víc vulgárních mačo hlášek než ve filmu Komando. Se svým parťákem Machiavellim a příležitostnými partnery mě velmi bavil a komiks mi utekl až moc rychle. Je to skvěle přeložené a smeče typu "Ti nadržení psi mají tu drzost obvinit mě ze sodomie, ačkoliv v jejich vlastních prdelích je větší provoz než na náměstí svatého Petra?" jen tak nezapomenu. Těším se na další dílo.

Denny456
16.07.2021 4 z 5

Jodorowsky. Spousta sexu, byť narozdíl od Borgiu homosexuálního. Dost krve a nechutností. Úžasná kresba a pořádná bichle, která se bohužel čte hrozně rychle. Trošku poupravená historie, ale pokud snesete, že to celé je lehce nadnesené, tak to je možné přejít. Takže si určitě vychutnejte další skvělý komiks.

666Jitka
06.03.2021 3 z 5

Komiks je nádherně zpracovaný po výtvarné stránce. Co se obsahu týče, musím podotknout, že ač nejsem žádný puritán a o tom, jak to chodívalo ve Vatikánu si nedělám žádné iluze, toto bylo na mě trochu silný kafe. To, že k získání a upevnění moci jde využít jakýchkoliv praktik a prostředků, že se mocní neštítí použít a udělat leccos, je z historie jasné nejenom u světských panovníků, ale také u církve "svaté", což ostatně pragmaticky ve své příručce pro panování "Vladař" popsal sám Machiavelli, ale aby byla moc Vatikánu udržovaná nejenom vojenskou silou, úplatky, lstí, vraždami, ale z velké části také prostřednictvím análních otvorů mužů z celé Evropy a obscénními perverzními homosexuálními praktikami, kterými je kniha doslova prošpikovaná - to je i na mě velké sousto...

Ignis
24.02.2021 4 z 5

Po vizuální stránce je to nádhera. Obsah je působivý také, i když hlavní postava je neskutečný křivák a hajzl. Ale tak už podle názvu je jasné, že to nebude žádný svatoušek.
Jinak už zde zmíněné mraky sexu, bohužel pro mě většinou homosexuálního, Machiavelli s ehm... baculkama taky není úplně něco, co by mě bůhvíjak rajcovalo, ale tak proč ne, nějaké ty intriky a násilí se taky najdou. Celkově hodně dobrý.

fvalek
01.01.2021 5 z 5

Wow, já žasnu, protože tyhle historické a stereotypně nudné komiksy mě vždy překvapí. Jednak naprosto úžasné zpracování, ať už začnu luxusní obálkou, vazbou a velikostí, tak parádní kresba, která se barevně a stylem skvěle hodí k tématu a dobovému kontextu.

Kdo četl Caravaggia, měl takovou malou ochutnávku nemravné doby, která, ať už člověk chce nebo ne, prostě byla. Tohle je ale poměrně hardcore. Těžko říct, kde začínají a končí drby, celá kniha se dá pojmout jako jeden velký bulvár, nicméně fantazie autora se prostě chopila zajímavé myšlenky a rozpracovala ji do obrovské orgie motivů. Ono co jiného, těžko někdo udělá 200 stran o tom, jak papež v klidu sedí u stolu a podepisuje dokumenty nebo se modlí. Donutilo mě to si o Juliovi II. něco málo přečíst a zkrátka ten prostor pro fabulace tam je a autor nikde netvrdí, že píše faktograficky. A co si budeme povídat, je to takové velké guilty pleasure... (+ jsem rád, že sejmuli tu protivnou papežku!).

Je moc dobré rozpracovat kapitoly podle fází papežova života, protože můžeme vidět ty nejúchvatnější momenty, takto okořeněné. Co jsem si z četby vzal? Asi nic moc, krásný estetický zážitek a zajímavou zkušenost z lehkého dyskomfortu. Nejsem zbožný ani nejsem fanoušek církve, takže mě komiks nijak nepobuřuje, nějaké rasistické narážky jsou zkrátka kontext doby, takže pro mě krásně naturalistický obraz 15. století. Ono když se podíváte, co se kde děje dnes, tak to opravdu není taková fikce, i když jasně, jak jsem psal výše, je to hodně silně stylizované do bulvární a zajímavé noty.

Rozhodně krásné doplnění sbírky komiksů, které ji přímo vévodí, i když historické komiksy zrovna nejsou můj žánr. Teď už jen sehnat tu zpropadenou Borgiu... No, a co bych si moc přál, by bylo nějaké pokračování nebo prostě jiný díl o Michelangelovi. :3

Cimeřan
31.12.2020 2 z 5

Dvě hvězdy dávám za úžasné umělecké zpracování. Nicméně uvažuji, že knihu odevzdám do antikvariátu zadarmo. Ty desítky stran homoerotiky v systému každý s každým považuji za kolosálně otravné. Tohle už nikdy nechci a nepotřebuji znovu vidět...

tereza1198
22.09.2020

Moje historicky založená matka mi vysvětlila, že Julius II. vrátil papežství autoritu a nebyl gay. Asi nikdy neviděla tenhle komiks. Nádherná kresba, děj má spád, hodně homo hrátek a ještě víc lží a podvodů.

martinstefko
10.07.2020 4 z 5

Komiks "Papež ukrutný" má za hlavní postavu – o hrdinovi se zde skutečně nedá mluvit – člověka, který vám bude nejspíš odporný, ale stejně budete přemýšlet o tom, jestli byl opravdu takový šílenec, jestli byl opravdu až tak špatný, protože očividně dokázal milovat, a to velmi, i když to tedy nebyly ženy, ale muži. Alejandro Jodorowsky dokázal napsat postavu, která je na většinu pohledu odporná, není to člověk, kterého byste chtěli mít doma, pokud tedy nejste mladík s andělskou tváří, který má slabost pro starší mocné pány. Ale na druhou strnu, to, jak je ho postava končí... Jako kdyby vám Alejandro sděloval, že je v tom něco trochu víc, že každá mince má dvě strany, a to i v případě, kdy je člověk na první pohled jen špatný. Komiks "Papež ukrutný" představuje osobitý pohled na historii, ale říkám si, jak moc se to lišilo od toho, co se skutečně dělo.

Sadako
21.06.2020 5 z 5

"Když Julius II. říká 'počkej', tak čekáš, ať už týden, nebo měsíc nebo rok." Machiavelliho věta k uraženému Michalengelovi nezáměrně zábavně ilustruje z důvodu karanténní situace odsouvané vydání. Ale tohle čekání stálo za to. Předchozí comics Borgia mě neoslovil; mimo jiné i kvůli Manarově kresbě (a to si stále myslím, že na Borgia byla asi to nejlepší), která mi přijde prázdná, plochá a vlastně nezajímavá. Theo Caneschi je úplně jiná liga; kresba hovoří stejně, ne-li více, nežli slova v bublinách a ještě se dá pokochat zajímavým množstvím reinterpretací různých klasických děl a událostí. A zejména; tohle mnohem lépe sedí k Jodorowského explicitní, místy až vulgární, symbolice - a nebezpečná symbolika a reinterpretace se tu jede od začátku do konce v brutálním tempu a množství, na historickou věrnost se kašle. Což coby zastánce hesla "Kánon? Prznit!" ze všeho nejvíc doceňuji, navíc se tu przní kvalitně... pod což se dá zahrnout i zajímavé množství homoerotických scén, což doceňuji taktéž. Znalost reálií kolem období italských válek je ovšem výhodou, neb přináší do četby další vrstvu, ale asi ne nutností (pouhý odhad; jako někdo, kdo se v kontextu orientuje a navíc má 'The Fearsome Pope' Julia II. v kolonce 'oblíbený papež' to asi dobře neposoudím).

Fuckenbrau
18.06.2020 4 z 5

"Nejčerstvější" Jodo... Dějově to navazuje na Borgiu. Přesto, že se to snaží jet ve stejných kolejích, je to přeci jen něco kapánek jiného. Mám za to, že Jodo ubral ze syrové brutality a snahy za každou cenu nasilím šokovat (i když je toho tady naštěstí stále dost).
No co určitě ubylo jsou sexuální scény, jak to jen kulantně říct.. se ženami, ale jinak je tam sexu fakt dost :D
No a Théova kresba, no prostě paráda! Možná se mě ještě líbí víc než Manarova.

Ale jelikož to je pokračování a já měl po Borgie nehorázné očkávání a druhý díl to má vždy těžší než první, tak jen za ****.

mot33
28.05.2020 5 z 5

Krása komiks přes dvě stran velký formát,vázaný ,super děj .