Niekedy netreba zdolať vrchol přehled

Niekedy netreba zdolať vrchol
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427531/mid_niekedy-netreba-zdolat-vrchol-2pj-427531.jpg 4 118 118

Túžba dobyť proti túžbe pochopiť. Paolo Cognetti, fascinovaný knihou amerického spisovateľa a cestovateľa Petra Matthiessena Snežný leopard, ako štyridsaťročný zorganizoval výpravu po jeho stopách. Prešiel takmer rovnakú trasu ako jeho veľký vzor o štyridsať rokov skôr. Obaja navštívili končiny v severozápadnej časti Nepálu, kde stále prežívajú a ďalej sa zachovávajú zvyšky prastarej tibetskej kultúry. Okrem niekoľkých dobrých priateľov (a, pravdaže, početnej karavány, nevyhnutnej na takéto vysokohorské putovanie) Cognettiho sprevádzajú obšúchaný výtlačok Matthiessenovej knihy, modré ovce a najmä vidina zriedkavo spozorovaného snežného leoparda.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Senza mai arrivare in cima , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Niekedy netreba zdolať vrchol. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (29)

petrucha86
13.10.2023 5 z 5

Další balzám na duši od Cognettiho.

Disease
11.10.2023 3 z 5

Ja tam sice tentokrat osobní prožitek, nicméně je to cestopis, čili mi tam chyběl silnější příběh nebo alespoň zajímavé postavy.


strana1-100
29.09.2023 5 z 5

Na jaře jsem byla v kině na filmu Osm hor a líbil se mi. Rozhodla jsem se tedy od Cognettiho i něco přečíst. Z nějakého důvodu jsem nabyla dojmu, že tato knížka je o prožívání odchodu mládí a příchodu středního věku. Proto jsem se pro ni rozhodla. Ale ačkoli autor několikrát zmíní, že mu brzy bude čtyřicet, o tom ta knížka není.
O čem tedy je? O putování, lásce k horám, reflexích a sebereflexích... Pro mě je to především knížka velmi klidná, až meditativní, a to se mi na ní líbilo. Jít, rozjímat. A ačkoli rozumím tomu, proč měla pro autora význam návštěva Nepálu a jeho starých kultur, já dnes knížku dočetla ve starých lomech, kde českou trávu prosvěcovalo mezinárodní slunce, a sílu krajiny i klidu jsem cítila zrovna tak.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (48. týden)

24.11.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Niekedy netreba zdolať vrchol v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených160x
ve Čtenářské výzvě39x
v Doporučených3x
v Knihotéce81x
v Chystám se číst75x
v Chci si koupit27x