Neděle odpoledne přehled

Neděle odpoledne https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499022/bmid_nedele-odpoledne-Sgy-499022.jpeg 4 937 937

Každá rodina má své tradice. Některá má navíc i tajemství. Život malého Tea ubíhá v pomalém, ubíjejícím rytmu. Odtažitá a samotářská matka ho vzdělává doma a namísto procházek ho vodí do komunitního náboženského centra. Pod stromečkem Teo vždycky najde jen další díl Káji Maříka. A otec každé nedělní odpoledne někam zmizí. Dospívání však nelze zastavit, a tak i Teova smutná rutina s nástupem do školy a novým kamarádem dostává první trhliny. A s ní i celá rodinná situace, obestřená mlčením, tajemstvím a smutkem. Čím více Teo stárne, tím víc se odtahuje od své rodiny. Ale i jeho vlastní samostatný život je nakonec všechno, jen ne spokojený: je v něm prázdné místo, které potřebuje zaplnit. Neděle odpoledne je příběhem o trápeních a tragédiích jedné rodiny, vyprávěným ze tří perspektiv. Co se synovi může zdát jako vyšinuté, z matčina nebo otcova hlediska najednou dává smysl. Je to kniha o vzájemném míjení i sbližování.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neděle odpoledne. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (243)

anmaride
15.05.2024 5 z 5

Kniha tíživá, jako nedělní odpoledne. Já mám Viktorii Hanišovou ráda a ani v této knize mě nezklamala.
3 kapitoly - syn, máma a táta. Syn je nejdelší, vlezl mi pod kůži. Proměna malýho kluka v dospěláka je zastřená v úzkostným a depresivním podání. Teo s matkou chodí do jakési náboženské komunity, trpí úzkostmi (on nebo matka?) potkává kamaráda Vychcana a neustále se ptá, proč otec každou neděli odpoledne odchazí.
Může se zdát, že kapitola o matce trochu ztrácí tempo, ale spíš naopak. A ta o otci je pomyslnou třešinkou celýho příběhu. Zjistíme, kam a proč otec v ty neděle teda s neústupnou pravidelností jezdí?
Za mě teskná, melancholická a výborná záležitost.

lulucinax
07.05.2024 5 z 5

Kniha patří mezi ty, které vás jednoznačně budou vytáčet. Ale našla jsem tam i nějaké vtipné pasáže, respektive spíš černý humor. Ono záleží jakou máte náladu.
Zkrátka rodinné drama s tajemstvím.
Sledujeme život malého chlapce Tea, ze kterého se v průběhu děje stane dospělý muž. Jeho otec každou neděli odpoledne někam chodí a on ani vy netušíte do samého konce kam a hlavně proč? (A to proč jsem jsem si říkala i na konci :D)
Jeho kamarád "Vychcan" má tu přezdívku právoplatně a i když Teovi trochu pomohl, možná by bylo lepší ho nepotkat.


Lily101
02.05.2024 5 z 5

Zajímavá kniha. Děj trochu u druhého úhlu pohledu (matky) ztratí tempo, aby jej pak nabral v o to větší intenzitě. Opravdu poměrně velký čtenářský zážitek plný morálních dilemat, problémů zahalený oblastí psychologie (či spíš psychiatrie?).

#prvniprectenaknihavkvetnu

všechny komentáře

Související novinky (3)

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023


10 nejčtenějších knih (prosinec)

15.12.2022


Kniha noci, Stín bohů a další knižní novinky (43. týden)

23.10.2022


Citáty z knihy (1)

Otče náš, jenž jsi na nebesích, co tam pořád v tom nebi děláš, slez už konečně a buď tady se mnou dole.


Kniha Neděle odpoledne v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených1 256x
ve Čtenářské výzvě345x
v Doporučených48x
v Knihotéce226x
v Chystám se číst571x
v Chci si koupit120x
v dalších seznamech10x