Naši předkové přehled

Naši předkové https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115902/bmid_nasi-predkove-47p-115902.jpg 4 24 24

Svazek obsahuje 3 původně samostatné příběhy: Neexistující rytíř, Rozpůlený vikomt a Baron na stromě. Všechny 3 příběhy vznikaly v rozmezí let 1950-60. Společným jmenovatelem všech je jejich nepravděpodobnost a to, že celé osudy i země, kde se odehrává děj, jsou smyšlené. Autor pojal podle svých slov celou trilogii jako tři různé způsoby, jak se může realizovat lidská bytost. První (Neexistující rytíř, 1959) vypráví o bojovníku, který neexistuje a přitom jako prázdné brnění bojuje po boku paladýnů Karla Velikého. Druhá (Rozpůlený vikomt, 1952) líčí vikomta, kterého dělová koule za rakousko-turecké vojny rozdělila na část dobrou a zlou. Třetí (Baron na stromě, 1957) je o baronovi, jenž tráví celý život v korunách stromů a jedině tak je schopen podílet se na všech stránkách aktivního života.... celý text

Literatura světová Novely Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

I nostri antenati , 1960


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Naši předkové. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

PeterRainhard
22.12.2022 4 z 5

Tři vynikající a vtipné novely. Velmi pěkně je popsal "s-reader"v komentáři, takže jen doplňuji, že Calvino byl znalcem středověké literatury (jeho zdařilý výbor ze "Zuřivého Rolanda" ostatně vyšel i u nás) a je to velmi cítit především v novele "Neexistující rytíř". Řada postav, reálií (ano, i válečnice Bradamante se tam mihne, byť zpočátku v tuze nedůstojné poloze:)) je čtenáři rytířských románů důvěrně známa. Jedním ze zdrojů komična je pak nadsázka, dovedení principu až do důsledků. Nu a Calvino s úsměvem provádí to, co Bergson označuje jako axiologickou transpozici věcí a žene (středověký) realismus (respektive platonismus) až do krajnosti.

A tak je onen "pravý rytíř" doslova toliko čistým duchem a existuje jen coby své vlastní brnění. Případně (v druhé novele) levá a pravá strana člověka nesou odpovídající metafysické kvality...

Myslím, že mniši sepisující kdysi s chutí komické persifláže nejposvátnějších textů by se smáli (viz geniální studie Bachtinova o "karnevalové" podstatě středověké kultury). Leč s nimi zasměje se i moderní čtenář.

Kabuky
11.06.2022 5 z 5

Skvělé


Knišíl
04.06.2020 4 z 5

Italo Calvino je vypravěčem, jehož příběhy obsahují špetku fantazie smíchanou s historickými kulisy. Neexistující rytíř je má neoblíbenější novela v této kompilaci, ostatní dvě novely (Rozpůlený vikomt spíše delší povídka, Baron na stromě něco mezi novelou a kratším románem) mě již tolik nezaujaly, ne že by neměly originální zpracování a že by Calvino nebyl vynikajícím stylistou, jenom mě niterně nezasáhly, což u knihy, kterou na pět hvězd hodnotím, očekávám. Zde se ten pocit ztotožnění s postavou či postavami a plná zaujatost vývojem událostí neobjevila.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Naši předkové v seznamech

v Přečtených28x
v Doporučených6x
v Knihotéce40x
v Chystám se číst22x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech3x