Když jedné zimní noci cestující přehled

Když jedné zimní noci cestující https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12682/bmid_kdyz-jedne-zimni-noci-cestujici-hyl-12682.jpg 4 122 122

Vrcholné dílo posledního tvůrčího období významného italského spisovatele 20. století je bravurní parodistickou variací na téma román, nesmírně zábavnou četbou, ale také hlubokým zamyšlením nad vztahem literatury a životní empirie, nad poměrem individualismu a altruismu a možností dialogu mezi těmito dvěma volbami.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Se una notte d'inverno un viaggiatore , 1979


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Když jedné zimní noci cestující. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (23)

capricorn__
14.01.2024 3 z 5

Tato kniha obsahuje vše, co by se mi na knize obvykle líbilo: Originální nápad, experimentální styl vyprávění, zajímavé perspektivy a ještě do toho hluboké filozofické postřehy. Bohužel jsem se ale s knihou nedokázal příliš spřátelit, a to i přesto, kolikrát Calvino dával důraz na čtenáře a jeho čtenářský prožitek. Nejsem velký fanda -du formy, něčím mě ruší, a kromě toho jsem se několikrát ztratil v liniích příběhu a nebyl jsem schopen rozklíčovat, co jimi autor chce říct. Na druhou stranu se mi líbily některé scény či myšlenky. Kniha mě bavila, do čtení jsem se nenutil, ale zároveň jsem si z knihy příliš neodnesl. Takže je to opravdu tak nějak 50 na 50. Třeba jí dám někdy ještě šanci, a pak budu mluvit jinak...

Adam84
23.06.2023 4 z 5

Z hodnocení knihy jsem pravda trochu v rozpacích, nejvíc mě bavily autorovy prvky zábavné mystifikace, které jsou pro Calvina typické, ale méně už složitá rámcová konstrukce, do které jsou postupně všechny postavy z knihy začleněny (nebýt skvělého doslovu Jiřího Pelána asi bych hodnotil hůř).

Ve vztahu čtenáře a autora jsem tedy na straně čtenářky Ludmily a mám také trochu pocit, jako bych po přečtení, překročil pomyslnou hranici mezi čtenářem a autorem, která by se neměla překračovat.


soukroma
20.06.2023 3 z 5

Na mne až příliš meta...: stačilo by číst dva romány smíchané v jednom (což je zde premisa celého díla), ale číst o dvou románech smíchaných v jednom a o čtenáři čtoucím dva romány smíchané v jednom, to je nějak moc vrstev a moooc abstrakce, do kterých se mi nechce nořit (pak bych se nemusela už vůbec z meta-tenat ani vymanit).
Některé myšlenky vtipné a zajímavé, jiné ale anachronismy (kdo ještě dnes musí rozřezávat archy na čitelné listy ve svých nových knihách? - a to to bylo napsané až v roce 1979!).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Když jedné zimní noci cestující v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených141x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených13x
v Knihotéce73x
v Chystám se číst130x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

italská literatura metafikce

Autorovy další knížky

Italo Calvino
italská, 1923 - 1985
2007  84%Neviditelná města
1982  84%Italské pohádky
1998  83%Když jedné zimní noci cestující
1970  89%Naši předkové
1967  80%5 italských novel