Metafysika přehled

Metafysika https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146352/mid_metafysika-xzH-146352.jpg 4 22 22

Popis knihy zde zatím bohužel není...

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Jan Laichter
Originální název:

Των μετά τα φυσικά


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Metafysika. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

tomas2921
17.03.2022

Kluci nehádejte se, oba máte pravdu! :)

Aeon
23.04.2021 5 z 5

kto caka, ze metafyzika bude plna odpovedi na otazky "duchovne" a "ezotericke" tak pre neho bude kniha sklamanie. je plna aristotelovej logiky, vyclenenim toho, co sama metafyzika znamena a ake je jej vztah resp. prvenstvo v ostatnych vedach.

aristoteles nesklamal a svoj silne akademicky styl jeho doby preniesol aj do knihy - i ked kniha je skor len extrakt z toho, co vsetko o prvom nehybnom hybateli napisal.

odporucam zacat aristotelovym organonom tzn. logikou a kategoriami, potom ist na fyziku a nasledne z nej ist na metafyziku, aby bola hlbka pochopenia temy co najvacsia


alef
04.08.2017 5 z 5

Aristoteles nám vědy pěkně "zkatalogizoval" a zařadil, ... jako první byla samozřejmě fyzika, která . .. "je věděním o určitém rodu jsoucna – neboť zkoumá druh podstaty, jež má počátek pohybu a klidu v sobě, - je zřejmé, že není ani vědou praktickou, ani vědou poiétickou ... z toho tedy vyplývá, že fyzika je vědou teoretickou."
Hned v závěsu se zařadila matematika: "Ale teoretickou vědou je také matematika; zatím necháme nerozhodnuto, zda zkoumá to, co je nehybné čili neměnné a odloučené, přece však je zřejmé tolik, že některé matematické útvary pozoruje jako nehybné a odloučené."

JENŽE, ...podle Aristotela si s fyzikou a matematikou nevystačíme :-)

"Je-li však něco nehybného a odloučeného, je zřejmé, že poznání toho je úkolem vědy teoretické, ale nikoli fyziky – neboť cílem fyziky je to, co je podrobeno pohybu – ani matematiky, nýbrž vědy, která je oběma nadřazena. Neboť fyzika pozoruje sice to, co je odloučené, ale ne nehybné; některé obory matematiky se sice týkají předmětů nehybných, ale jež snad nejsou odloučené, nýbrž jsou v látce ...avšak PRVNÍ VĚDA má předmětem zkoumání i to, co je odloučené, i to, co je nehybné. Sice všechny příčiny musí být věčné, ale především tyto; neboť jsou příčinami viditelných božských věcí."

A tak je nám třeba ještě... PRVNÍ FILOZOFIE ... "jež zkoumá jsoucno jako jsoucno a to, co mu o sobě náleží ... není totožná s žádnou takzvanou vědou zvláštní. Neboť žádná jiná věda nepojednává obecně o jsoucnu jako jsoucnu, nýbrž každá si z něho bere určitou část a zkoumá určení, jež jí náležejí, jako například vědy matematické Ježto však hledáme počátky, tj. nejvyšší příčiny, je zjevné, že musí jako počátky náležet určité přirozenosti o sobě ..."

... a protože máme již vědy pěkně seřazené a "zkatalogizované" ... "šoupneme" ji pěkně před fyziku ... takže, jestli se někdy pustíte do Aristotela, zkuste začít od Metafyziky, první vědy, ... té, která předchází všem vědám teoretickým i praktickým :-).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Metafysika v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených55x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst35x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

filozofie metafyzika řecká filozofie

Autorovy další knížky

Aristotelés
řecká, -384 - -322
2008  82%Poetika
1996  84%Etika Níkomachova
1995  76%O duši
2003  76%Metafyzika
1998  87%Politika