Městečko na dlani přehled

Městečko na dlani https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27739/bmid_mestecko-na-dlani-6OZ-27739.jpg 4 120 120

Od prvního vydání Drdova Městečka na dlani uplynulo víc než třicet let. Popularita této knihy však za tu dobu neochabla. Její kouzelná atmosféra působí stejně blízce a důvěrně, jadrnost jejího jazyka nijak nevybledla. Je to kniha podivuhodné harmonie a pohody, jíž se řadí do jedné z výrazných linií české tradice, sahající až k Babičce Boženy Němcové. Městečko na dlani vyšlo svého času jako první kniha téměř neznámého autora. Patří tedy k oněm vzácným prvotinám, v nichž se rázem a hned napoprvé objevuje nový tvůrce plně rozvinutý a vtiskne kultuře své země čerstvou stopu, na kterou se už nezapomíná. Drdovo vypravěčství vyzařuje radost z citlivě odposlouchaného jazyka a zálibně spřádaných příběhů. Jeho řeč je plná lidových obratů, jejich trefné jednoduchosti i slavnostně obřadné vážnosti, jejich vtipu i smyslu pro ornament. Jeho figurky jsou nasáklé českou tradicí, jejím smyslem pro skutečnost i její pohádkovostí. Městečko na dlani je román i báchorka. Kniha vychází v ilustrované řadě edice Žatva s 48 černobílými a 8 šestibarevnými ilustracemi národního umělce Vlastimila Rady. Vydání dvacáté třetí.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Městečko na dlani. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (32)

Kontryhelka
17.01.2022 5 z 5

Přečteno v rámci povinné četby. Dílko, na které se jen tak nezapomene. Za mně nostalgie.

jprst
27.12.2021 5 z 5

Jeden z příběhů, který se autorovi opravdu povedl, věkem stále nepostrádá čtivosti a jen dokazuje autorovy vypravěčské schopnosti.


georginaa
29.08.2021 5 z 5

Krásně popsaný příběh lidiček z malého městečka, kde se všichni znají, vidí si pomalu do talíře a vlastně bych řekla že je to taková malá drbárna. Moc pěkné provedení i filmu, který pobaví hlavně pamětníky.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Městečko na dlani v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených196x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených9x
v Knihotéce218x
v Chystám se číst48x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech3x