Námořník přehled

Námořník https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452909/bmid_namornik-uLE-452909.jpg 4 15 15

Maxmilián (Jan Drnek) série

1. díl >

18. února 1853 je maďarským atentátníkem zavražděn mladý rakouský císař František Josef I. Na trůn je podle nástupnického práva povolán jeho mladší bratr Maxmilián, který slouží jako kapitán u námořnictva v Terstu. Maxmilián je bystrý, chytrý a již také zkušený světák, který procestoval kus Evropy, leccos prožil, je zvyklý jednat sám za sebe. Ve Vídni nemá žádné omezující vazby na bratrovu kamarilu neschopných patolízalů a rychle buduje svůj tajný kabinet, hledá schopné muže do posádky. Je tělem i duší námořník a říši řídí jako loď, která má cíl. Nastupuje právě na začátku Krymské války a musí obstát mezi mlýnskými kameny Ruska a Francie, později Pruska. Rakousko je ve špatné finanční situaci, jeho armáda je zaostalá, jeho národy jsou rozeštvány a rozjitřeny nedávnou revolucí, Svatá aliance se rozpadá a říše je považována za snadnou kořist. Udržet neutralitu však nestačí. Císař Ferdinand Maxmilián I. musí nabídnout něco jiného, než je dravý kapitalismus, liberalismus, socialismus či nacionalismus. Musí nabídnout vizi stability, která má perspektivu a je otevřená do budoucnosti. Jenže dějiny Evropy druhé poloviny 19. století pak budou poněkud jiné. A naše současnost také. Český čtenář dostává do rukou možná završující dílo Jana Drnka (*1960), pozoruhodného plzeňského autora alternativní i skutečné historie. Trilogie Maxmilián mapuje období našich dějin, o kterém nás ve škole mnoho nenaučili. Kromě napínavého čtení o jiné bitvě u Solferina či u Sadové, nabízí příběh druhorozeného, vizi, v níž se Evropa nevydává liberální či nacionalistickou cestou, ale cestou osvědčených civilizačních a absolutních hodnot. Drnek jasně ukazuje, že nejsme otroci předurčených dějin, že za dějiny neseme osobní zodpovědnost a také vinu. Nabízí dnešnímu rozpadajícímu se světu, kde všechno zklamalo, tu a tam nějaký ten staronový společenský konzervativní model a... Deklaraci závislosti.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Námořník. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

ArrowM
14.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Mám rád historické romány i alternativní historii a tak jsem si triologii Maxmilián po celkem slušných Žabách taky přečetl a výsledek je za mě až překvapivě fajn. Drnek zvládá předat složité historické (a pak alternativně historické), vojensko-politické, státnické i filozofické myšlenky celkem čtivou a vztřebatelnou formou. Titulní Maxmilián je takřka dokonalou "hlavní postavou" nebo vypravěčem pro podobný typ knihy. Jistě, v reálu víme, že skutečný Ferdinand Maxmilián Habsburkský se nechal konzervativci korunovat mexickým císařem, načež si je znepřátelil opatrnými liberárními reformami a až ho nesnášeli všichni a nakonec ho zastřelili, ale proč si tím, že v reálu politickým géniem tak úplně nebyl, kazit zajímavou fikci, že?

Námořník je za mě zdaleka nejlepší ze série. Ne že by druhé dvě knihy byli nějak výrazně horší, jen je z nich nejzajímavější svím "wow" efektem, politickými intrikami a občasným bojem ve vyváženém mixu a vyhnula se teologickým pasážím, u nihž mám tendenci si říkat, jestli je autor vážně myslel vážně.

hanzmb
05.01.2022 5 z 5

Alternativu čtu velmi rád a autorovy Žáby považuji za jednu z nejlepších sérií této oblasti. Samozřejmě to je dáno i tím, že se to týká našeho regionu a ne příliš vzdálené historie. Ta byla navíc v dobách mé školní docházky neustále omílána, i když z pohledu odlišné ideologie. V této sérii šel autor pomalu o 90 let v dějinách hlouběji a hlavním hrdinou je přímo rakouský císař. Dá se říci, že Monarchie byla nejspíš určitou přípravou na tuto trilogii. Není to jednoduché čtení, především chybí větší znalost dějinných souvislostí. Alespoň moje generace měla výuku zjednodušenou na Bacha, KHB a postupné vytváření všeslovanské myšlenky. Z toho pohledu klobouk dolů před objemem faktů, které musel autor před začátkem vstřebat a tak perfektním způsobem k nám vyslat, Ze stránek je znát autorovo křesťansko-monarchistické zaměření. Ale kdo ví, třeba by bylo mnohem lépe, kdyby se alespoň část autorovy fikce v minulosti skutečně realizovala.


petr_
24.10.2021 5 z 5

Knihy alternativní historie mám rád a tato se mi velmi líbila, protože přibližují reálné historické události a zdůrazňují jejich hlubší význam. Velmi se mi líbily popisy, jak Havsbukové uplatňovali moc v říši. Dále obsahují hlubší rozbor o příčinách a hybných silách Krymské války. Bohužel se jedná o alternativní historii a tam jsou věci jinak. Bohužel sehnat nějakou souhrnnou publikaci o Krymské válce je problém (natož o jejím vztahu k Rakousku Uhersku). Kdyby se události děly podle této knihy, tak by snad ani nevypukla I.světová válka.
Kniha je to zajímavá a čtivá, a proto ji doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (39. týden)

20.09.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Námořník v seznamech

v Přečtených19x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených4x
v Knihotéce36x
v Chystám se číst22x
v Chci si koupit6x