Válka na zkoušku

Válka na zkoušku https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452911/bmid_valka-na-zkousku-zZb-452911.jpg 4 14 7

Maxmilián (Jan Drnek) série

< 2. díl >

18. února 1853 byl maďarským atentátníkem zavražděn mladý rakouský císař František Josef I. Na trůn byl podle nástupnického práva povolán jeho mladší bratr Maxmilián, který dospěl mimo dvůr jako kapitán u námořnictva v Terstu. Maxmilián je bystrý, chytrý a zkušený světák, zvyklý jednat sám za sebe. Po korunovaci rychle vybudoval svůj tajný kabinet ze schopných mužů. Nastoupil na začátku Krymské války a musel obstát mezi mlýnskými kameny Ruska a Francie. Podařilo se mu obratným manévrováním udržet neutralitu říše a využít války k tomu, aby provedl zásadní reformy a zlepšil finanční situaci Rakouska. Podařilo se mu smířit rozeštvané národy a bez boje získat protektorát nad Rumunskem. Nyní čeká jeho vládu skutečná zkouška ohněm. Dravý francouzský císař Napoleon III. bude chtít využít italského nacionalismu a pokořit Rakousko v Lombardii. Maxmilián nemůže ustoupit, věří, že stát a říše jsou více než národ. Navíc ví, kdo je jeho skutečný nepřítel, kdo takové války financuje. Rakousko musí obstát, a celá Evropa se na to bude jen dívat. Jenže dějiny Evropy druhé poloviny 19. století se již vyvíjejí poněkud jinak. A naše současnost také. Český čtenář dostává do rukou možná završující dílo Jana Drnka (*1960), pozoruhodného plzeňského autora alternativní i skutečné historie. Trilogie Maxmilián mapuje období našich dějin, o kterém nás ve škole mnoho nenaučili. Kromě napínavého čtení o jiné bitvě u Solferina či u Sadové, nabízí příběh druhorozeného, vizi, v níž se Evropa nevydává liberální či nacionalistickou cestou, ale cestou osvědčených civilizačních a absolutních hodnot. Drnek jasně ukazuje, že nejsme otroci předurčených dějin, že za dějiny neseme osobní zodpovědnost a také vinu. Nabízí dnešnímu rozpadajícímu se světu, kde všechno zklamalo, tu a tam nějaký ten staronový společenský konzervativní model a... Deklaraci závislosti.... celý text

Přidat komentář

ArrowM
14.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Mám rád historické romány i alternativní historii a tak jsem si triologii Maxmilián po celkem slušných Žabách taky přečetl a výsledek je za mě až překvapivě fajn. Drnek zvládá předat složité historické (a pak alternativně historické), vojensko-politické, státnické i filozofické myšlenky celkem čtivou a vztřebatelnou formou. Titulní Maxmilián je takřka dokonalou "hlavní postavou" nebo vypravěčem pro podobný typ knihy. Jistě, v reálu víme, že skutečný Ferdinand Maxmilián Habsburkský se nechal konzervativci korunovat mexickým císařem, načež si je znepřátelil opatrnými liberárními reformami a až ho nesnášeli všichni a nakonec ho zastřelili, ale proč si tím, že v reálu politickým géniem tak úplně nebyl, kazit zajímavou fikci, že?

Válka na zkoušku je za mě vrcholem série. Je zajímavé sledovat cestu k válce, bitvy, jenž jdou Drnkovi skvěle, boj s "hydrou" i převrácení Viktora Emanuela a další a další intriky. Kvalitou velice podobná knize Námořník, proto hodnotím stejným počtem hvězd.

hanzmb
18.01.2022 5 z 5

Zase další autorova kniha za 5*. Vlastně jsem ještě nečetl od něj nic, co by nemělo toto hodnocení. Ale přece jen i u vynikajících knih existují rozdíly. Takže pár poznámek na okraj. Proti 1. dílu zde prakticky nepřichází s ničím novým. Jen dál rozvíjí to, na co už si v předchozím připravil cestu. Druhý problém vidím v tom, že historik a válečník zvítězili nad spisovatelem. Takže spousta pasáží, kde se vyjmenovávají jednotlivé pluky, divize, sbory atd. včetně jmen velitelů na úkor zajímavých situací. Tohle si dokáže vychutnat jen pár odborníků. My normální čtenáři bychom chtěli spíš něco prožívat.


petr_
24.10.2021 5 z 5

Jedná se o pokračování "Maxmilián námořník" a je stejně dobrá. Dozvíme se z ní, co všechno se dělo při sjednocování Itálie, což mělo důsledky pro vliv Rakouska v Německém spolku a vztahy s Pruskem. Faktem je v že v reálné historii, Havsbukové, co mohli zkazit, tak zkazili a vlastně vršili jeden neúspěch za druhým a proto je moderní doba převálcovala.
Z toho pro mě vyplývá, že bych si měl o této době něco vhodného prostudovat.

Racek213
09.09.2021 5 z 5

No, všechny díly jsou za pět hvězd, ale tenhle možná že všech nejlepších. A navíc asi nejblíže možným scénářům historie. Ona ta Rychlostřelka opravdu existovala a Rakušané u Solfrrina svedli docela vyrovnanou bitvu. Chybělo možná jen lepší vedení. A to Rakousko ne vždy mělo. Následníci Radeckého se moc nepovedli a u Solferina obzvláště.
Jinak pro mě asi největší čtenářský zážitek za ... no, hodně let. A to jsem opravdu veliký, převeliký čtenář... Ale znáte to, někdy se vám knízka vejde do nálady, zájmům, tématu či k ní uzrajete (jo, dostčasto to pozoruji) a je napsaná právě tak, že ... a to je právě takový příklad. A víte, byla to velká doba, i pro nás Čechy. Za časů císaře pána Franz Josefa totiž začali opět dýchat a ten rozvoj techniky, vynálezů, průmyslu,zemědělství ... bože....

eva-lupen
12.04.2021 5 z 5

Opět dokonalý Max... a spousta hrozných překlepů a slovních spojení jak z chytrého telefonu, kdy se člověk musí smát (nebo brečet). Jinak děj super, opět fůra filosofie a skvěle popsaná bitva. V takovém Rakousku by bylo fajn žít, ale co pak? Max nebude žít věčně a kdo ví, co by s říší provedli jeho následovníci.

Alto98
13.03.2021 5 z 5

Kniha je kratší, než první díl, ale o to je děj dramatičtější.

Redfearn
23.01.2021 5 z 5

Bitva u Solferina je zde vyvedená tak, že by ji mohl scénárista prakticky okamžitě použít do filmu.