Kirke přehled

Kirke https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418101/bmid_kirke-zk2-418101.jpg 4 430 430

V paláci boha slunce Helia, nejmocnějšího z Titánů, se narodí dcera. Malou Kirku všichni považují za nedochůdče - nevládne na první pohled zřejmou mocí jako její otec ani zlomyslnou krásou jako její matka. Teprve když se pokusí zahnat samotu mezi smrtelníky, zjistí, že přece jen dostala do vínku jisté nadání - čarodějnou moc, jež jí dovoluje měnit sokyně v příšery a postavit se samotným bohům. Román Kirke se svými plnokrevnými postavami, podmanivým jazykem a stránkami plnými napětí nabízí mistrovsky zpracovaný příběh o rivalitě mezi příbuznými, palácových intrikách, lásce a ztrátě a přináší svědectví o nezdolné ženské síle ve světě ovládaném muži.... celý text

Literatura světová Fantasy Mytologie
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Circe , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kirke. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (108)

thekath
dnes 5 z 5

"Čáry a kouzla mění svět. On stál jen o to, být jeho součástí."

Úchvatné. Nesmírně báječná, laskavá, citlivá kniha. Silný životní příběh, cesta za poznáním, objevením sebe sama a nalezením vnitřní síly. Velmi milé. Až lyricky napsané, báječně popsaná příroda, tak poeticky. Spousta chytrých myšlenek mezi řádky. Líbil se mi akční děj, setkání s různými bájemi a pověstmi a bohy. Avšak i přes ten zábavný příběh jsem nalezla něco hlubšího uvnitř. M. Miller ukázala již podruhé, že je fenomenální a moje oblíbená autorka. Zůstane to ve mně ještě hodně dlouho. Po přečtení cítím lehkost a je mi fajn.

"V osamělém životě se však tu a tam vyskytnou vzácné okamžiky, kdy se jiná duše přiblíží k té vaší, jako se hvězdy jednou za rok lehce dotknou země."

Mooneylan
08.04.2024 4 z 5

Už jako malá jsem milovala řecké mýty. Hltala jsem Petiškovy příběhy všemi možnými dostupnými prostředky. Souboj Titánů jsem viděla asi milionkrát a gyros taky není špatné jídlo...
Nikdy jsem ale neměla možnost zaměřit se na hutnější, podrobnější a detailnější příběh jednotlivých postav. Hercules od Disneyho nebo příběhy Percyho Jacksona jsou sice fajn, ale nerovnají se poetickému vyprávění o dávných hrdinech. Kirké tohle všechno má. Je poetická, výpravná, oslavná, živelná i zemitá. Nemluvě o tom, že v audioverzi je skvěle namluvená. Tahle audiokniha byla skvělým zážitkem, potřebovala bych takhle další hrdiny nebo bohy. Co takhle Hádes, Medúza, Hypnos, Thanatos...co, hmm?


Šárka_D
20.03.2024 5 z 5

Starořecké mýty známe čistě z mužského pohledu. Logicky, hlavní zdroje napsali právě muži. Jak by to ale vypadalo z pohledu jedné ženy-bohyně? Na to nám odpovídá Madeline Miller, a odpovídá víc než uspokojivě. Převyprávění chronicky známých příběhů současnou románovou formou jim dodá na živosti, plnokrevnosti a nejednoznačnosti, zmizí černobílé rozdělení postav a objevují se jejich motivace, ambice a touhy. Hlavní postava Kirke je žena z masa a kostí: dcera, sestra, milenka a matka, a v jejích pocitech, ztrátách a úvahách se velmi snadno najdeme i dnes. Velice se omlouvám autorce, že jsem tak dlouho ignorovala její prvotinu Achilleova píseň. Už nebudu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (42. týden)

14.10.2019


Citáty z knihy (5)

Má myšlenka byla takováto: za svůj život jsem poznala jen temnotu a hlubiny, avšak já sama jsem nebyla jejich součástí. Byla jsem tvor, který v nich žije.


Zmiji si můžete ochočit, aby vám žrala z ruky, ale nikdy ji neodnaučíte kousat.


Nezáleží jim na tom, jak moc jsi hodná. A ostatně ani na tom, jak moc jsi zkažená. To jediné, co je dokáže přimět, aby ti naslouchali, je moc.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (3)

2020 - Zlatá stuha (Překladová část: Beletrie pro mládež)
2019 - YALSA Book Awards (Alex Award)
2018 - Goodreads Choice Awards (Best Fantasy)


Kniha Kirke v seznamech

v Právě čtených15x
v Přečtených552x
ve Čtenářské výzvě110x
v Doporučených42x
v Knihotéce241x
v Chystám se číst334x
v Chci si koupit115x
v dalších seznamech13x