Feminismus je pro každého přehled

Feminismus je pro každého
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453367/bmid_feminismus-je-pro-kazdeho-nRz-453367.jpg 4 359 359

Se slovem feministka se většina lidí poprvé setká jako s urážkou. Nemají rády muže, pálí podprsenky, baží po moci, chtějí rozvrátit „tradiční“ rodinu. Alespoň takovou zkušenost má úspěšná nigerijská spisovatelka Chimamanda Ngozi Adichieová. Ať už se v pubertě hádala s kamarádem, nebo v románech psala o domácím násilí, vždy narazila na někoho, kdo ji označil za feministku — a nebyla to pochvala. V knižním eseji Feminismus je pro každého se Adichieová s dědictvím feminismu i jeho obrazem vypořádává. Feminismus pro ni není bojem za ženská práva, ale snahou o lepší svět pro všechny. Do klece genderových stereotypů jsou totiž zajati i muži. Konzervativní pojetí maskulinity v jednadvacátém století jim často brání navazovat kvalitní vztahy a projevovat svou pravou osobnost. Feminismus je pro Adichieovou způsob, jak bourat dusivé bariéry mezi lidmi.... celý text

Fejetony, eseje Literatura naučná
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

We Should All Be Feminists , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Feminismus je pro každého. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (61)

JulianaH.
18.01.2024 5 z 5

„Feminismus je pro každého“ je mírně upravený přepis přednášky, kterou autorka proslovila v rámci africké odnože konference TEDx - což v praxi znamená, že je určená primárně pro africkou společnost, resp. spíš společnosti. Pro knižní vydání sice Chimamanda Ngozi Adichie doplnila dva příklady z USA, ale u nich (alespoň podle mého názoru) není průkazné, že by skutečně šlo o diskriminaci žen na základě pohlaví.

Zato díky příhodám z její vlasti naprosto chápu, proč je v Nigérii někdo feministou. Viz historku, jak autorka věnovala spropitné (samozřejmě z peněz, které vydělala vlastní prací) muži, jenž jí zaparkoval auto, za což podarovaný chlapík poděkoval jejímu pánskému doprovodu. :D V zemi, kde ženy nesmějí samy vstoupit do zábavních podniků a kde jsou v hotelech automaticky považovány za placené společnice namísto za hosty, její názory dávají smysl.

Její tzv. liberální feminismus asi zhruba odpovídá západnímu feminismu I.-II. vlny. Chimamanda věří v právo na sebeurčení jedince a v realizaci na základě schopností, nikoliv pohlaví. Uznává biologické rozdíly mezi ženami a muži, je však přesvědčená, že v inteligenci a kreativitě mohou obě pohlaví soutěžit. Manželství podle ní může být zdrojem radosti i neštěstí, rodinný stav by ovšem neměl být ukazatelem naší hodnoty. Hájí možnost, aby se ženy oblékaly a líčily, nebo naopak nelíčily, podle svého vkusu. Hrdě se hlásí ke své kultuře (Igbe), proto jí leží v žaludku, že ačkoli ji rodová/kmenová tradice zajímá víc než její bratry, nemůže se účastnit rokování na sněmech. Baví ji diskutovat o politice a dějinách, klidně ale konstatuje, že jako náctiletá ze západní literatury četla hlavně harlekýnky a že výplody okcidentálních feministek jí dosud přijdou nečitelné. x)

Než jsem přečetla knížku (respektive spíš brožurku), pustila jsem si přednášku. Z ní je patrné, že jakkoli se autorka považuje za „rozhněvanou mladou dámu“, její vztek na určité aspekty nigerijské společnosti není agresivní a nepostrádá nadhled. A mimochodem: má moc sympatický smích.

tomas1291
04.01.2024 5 z 5

Dost dobrý úvod do myšlenkového směru, podaný formou knižní přednášky, bez něhož to v širším ohledu můžeme IMHO na této planetě jakožto samozvaný ,,jediný inteligentní druh ve vesmíru´´ rovnou zabalit, což píši jako přesvědčený ekofeminista. Jsem každá žena! Ženská síla! Ne vážně, nigerijské prostředí může být pro našince poměrně exotické, ale myslím si, že genderové prostředí se zas tak moc neliší, přece jenom chlapi mají v tomto ohledu vymleto všude - přece jenom patriarchát, z něhož muži tyjí, má na této planetě několikatisíciletou tradici (prakticky od vypálení neolitického sídliště Čatal Huyuk, ale samozřejmě ta zvrhlost sahá ještě dál...) a netýká se jenom bontonu, většina našich institucí (policie, armáda...) je tuze patriarchálních. Tolik tedy k rýpnutí si do vlastních řad a nyní zpět ke knížce. Někde ta debata začít musí a tato hezky ilustrovaná knížečka (64 stran kapesního formátu) je k tomu jako dělaná, pro to, aby ji ženy daly přečíst svým pivo pijícím, do hospody chodícím (nyní zesměšňuji mužské stereotypy) partnerům. Domluvil jsem.


sarie
21.12.2023 2 z 5

nevim proč by někdo vydával ted talk jako knihu, co se dá přečíst za dvacet minut a neřekne nic hlubšího.. nebo dobře, ale není tam nic objevnyho, udernyho a ani moc zajímavýho (ale to píšu jako feministka, tak možná to někomu může říct hodně)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (4. - 17. června)

04.06.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Feminismus je pro každého v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených481x
ve Čtenářské výzvě183x
v Doporučených31x
v Knihotéce109x
v Chystám se číst189x
v Chci si koupit55x
v dalších seznamech7x