nyx nyx oblíbené citáty

☰ menu

Žijeme svoje životy, děláme to, co děláme, a pak jdeme spát - jak je to prosté a obyčejné! Několik nás skočí z okna nebo se jde utopit či spolyká hrst prášků; podstatně víc je těch, kteří zemřou při různých nehodách. A většinu z nás, obrovskou většinu těch ostatních, pomalu sežere nějaká nemoc nebo - když máme velké štěstí - sám čas. Útěchu nám může poskytnout jediné: tu a tam nějaká hodina, během níž náš život - navzdory obecné nepřízni osudu a planým nadějím - propukne naplno a poskytne nám všechno, o čem jsme kdy snili, ačkoli všichni (snad s výjimkou dětí, ale možná i včetně nich) víme, že po těchto šťastných hodinách nevyhnutelně přijdou docela jiné, mnohem temnější a obtížnější. Ale přesto pečujeme o svou obec, vítáme každé nové ráno a především - víc než cokoli jiného - doufáme, že se nám těch blažených hodin dostane co nejvíc.
Michael Cunningham

I když je pravda, že se knížky časem mění stejně jako lidé, rozdíl je v tom, že zatímco lidé nechají člověka na holičkách, když už jim neskýtá žádnou výhodu, potěšení, prospěch nebo alespoň dobrý pocit, knížka jej nikdy neopustí. Pochopitelně někdy opustíš ty ji, třeba na několik let nebo dokonce navždycky. Ale knihy se k tobě nikdy neobrátí zády, i když je zradíš: dál na tebe budou tiše a pokorně čekat na poličce. Třeba i deset let. Nebudou si stežovať. Až budeš jednou ve tři hodiny ráno potřebovat nejakou knihu, nezklame tě, i když jsi ji předtím opustil a na celá léta vymazal z paměti; sestoupí z poličky a bude ti dělat společnost, když to budeš nejvíc potřebovat. Nebude se ti snažit oplácet nebo se vymlouvat, ani se nebude ptát, jestli jí to stojí za to, jestli si to zasloužíš a zda se k sobě pořád ještě hodíte; přispěchá, jakmile ji o to požádáš. Kniha tě nikdy nezklame.
Amos Klausner

Slova mu byla něčím, co ubíralo na kráse tomu, co viděl.
Lev Nikolajevič Tolstoj

Falešný přítel je horší než nepřítel, protože nepříteli se vyhýbáš, kdežto příteli věříš.
Lev Nikolajevič Tolstoj

Šedivá je teorie, jen strom života věčně zelená se.
Johann Wolfgang Goethe

Snad ten profesor mne utvrdil v tom, že je třeba být sám, že večer jsou vidět hvězdy a v poledne že jen hluboké studny.
Bohumil Hrabal

Věř tomu, kdo Tě nezklamal a nezklam toho, kdo Ti věří.
William Shakespeare

Člověk je sám i mezi lidmi.
Antoine de Saint-Exupéry

Vždycky se nám zdá lepší to, co nemůžeme dostat, než to, co už máme. V tom spočívá romantika a idiotství lidského života.
Erich Paul Remark