mlok17 mlok17 oblíbené citáty

☰ menu

Čím horší má člověk vkus, tím tvrdošíjněji se ho drží.
Jerome Klapka Jerome

"Cenu má pouze cesta. Pouze ona trvá, kdežto cíl je iluze poutníka, kráčejícího po hřebeni, jako by smysl byl v dosaženém cíli."
Antoine de Saint-Exupéry

Umět se radovat ze všeho. Nečekat, že v budoucnu přijde něco, co bude to pravé, protože je možné, že to pravé přichází právě teď.
Ota Pavel

Největší kvalitou člověka je slušnost.
Arnošt Lustig

Je mnohem snažší odpustit tomu, kdo se mýlil, než tomu, kdo měl pravdu.
Joanne Rowling

Není nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku, o níž nepochybuje.
Karel Kryl

Víš, co je na rodičovství nejhorší? Že tě budou soudit podle tvých nejslabších chvilek. Milionkrát uděláš něco správně, ale pak stačí jeden špatný krok a už navždycky budeš tátou, který se koukal do mobilu, když se jeho dítě v parku praštilo hlavou o houpačku. Nespustíme z nich oči třeba celé dny, ale pak si chceme přečíst JEDNU esemesku a všechny chvíle, kdy jsme se chovali správně, jsou k ničemu. Nikdo nechodí k psychologovi, aby s ním řešil, kolikrát jako dítě nedostal houpačkou do hlavy. Rodiče jsou definováni svými nezdary.
Fredrik Backman

Velká tajemství z nás činí malé lidi, zvlášť když patříme k těm, před nimiž druzí musí nějaká tajemství mít.
Fredrik Backman

Věc můžeš prohlásit za ztracenou, až když ji nedokáže najít ani tvoje máma.
Fredrik Backman

Vášně jsou dětinské. Banální a naivní. Nedají se naučit, jsou instinktivní a zcela nás přemohou. Zaplaví nás. Očistí nás. Všechny ostatní emoce jsou spjaty se zemí, ale vášeň sídlí ve vesmíru. A proto je vášeň cenná, ne pro to, co nám dá, ale pro to, co nás nutí riskovat. Naši důstojnost. Nepochopení ostatních a nesouhlasné kroucení hlavou.
Fredrik Backman

Říká se, že osobnost člověka je součtem jeho zkušeností. Ale není to pravda, nebo přinejmenším ne celá, protože kdyby nás definovala pouze naše minulost, tak bychom sami se sebou nevydrželi. Musíme mít možnost si připomínat, že jsme něco víc než chyby, jichž jsme se dopustili včera. Že jsme i všemi našimi budoucími volbami, všemi našimi zítřky.“
Fredrik Backman

Pravda je, že kdyby lidé byli opravdu tak šťastní, jak to vypadá na internetu, netrávili by na něm tolik času, protože ten, kdo prožívá krásný den, ho z poloviny nevyplácá na focení sebe sama.
Fredrik Backman

Pěstovat mýtus kolem své osoby umí každý, pokud na to má dost hnojiva, takže jestli tráva na druhé straně plotu vypadá zeleněji, asi bude plná sraček.
Fredrik Backman

Člověk, který se bojí prohrát, už prohrál.
George R. R. Martin

Ti nejskvělejší lidé jsou ti nejskromnější. To jenom hlupáci potřebují o sobě mluvit, aby sami ve svých očích vyrostli.
Ota Pavel

Když člověk ponižuje, pak jen proto, že je sám nízký.
Antoine de Saint-Exupéry

Lež oběhne svět dřív, než si pravda stačí obout boty.
Terry Pratchett

Nic tak neodhaluje charakter lidí jako to, čemu se vysmívají.
Johann Wolfgang Goethe

Věřím, že fantazie je silnější než vědění. Že mýty mají větší moc než historie. Že sny jsou mocnější než skutečnost. Že naděje vždy zvítězí nad zkušeností. Že smích je jediným lékem na zármutek. A věřím, že láska je silnější než smrt.
Robert Fulghum

Usmívej se na toho, kdo ti nejvíc ublížil, aby neviděl, jak moc tě to bolí.
Božena Němcová

Nikdy neodkládám na zítřek, co lze udělat pozítří.
Oscar Wilde

Člověk je sám i mezi lidmi.
Antoine de Saint-Exupéry