mikosai mikosai oblíbené citáty

☰ menu

Výsměšek spokojeně mlaskl. „No, musím říct, že my tady v Ankh-Morporku dobře víme, co se dává do dobrého piva," prohlásil. Mágové přisvědčili. Oni to taky věděli. Proto pili gin s tonikem.
Terry Pratchett

Jsme všichni kurvy, bratři a sestry, dámy a pánové; jen musíme znát míru.
Arnošt Lustig

Myslíval jsem si, že humor je jediný způsob, jak docenit celou nádheru a strašlivost světa, oslavit velikost života. Ale teď to vidím úplně opačně. Humor je způsob, jak před tím nádherným a strašným světem uhýbat. (Naprosto osvětleno)
Jonathan Safran Foer

Ach ano, jsou v tomto životě dny, které stojí za život a stojí za smrt.
Charles Dickens

Ačkoli se vám teď bude všechno zdát temné, vzpomeňte si, že i za nejtemnějšími mraky noci září měsíc rozbřesku. (Soudce Ti v akci)
Robert van Gulik

Paměť je výsadou blbých. Chytrý nemá čas si pamatovat, chytrý musí vymýšlet.
Jan Werich

Všecko, co se stane jednou, už se nemusí stát nikdy. Ale všecko, co se stane dvakrát, určitě se stane i potřetí. (Alchymista)
Paulo Coelho

Neztrácejte čas s vysvětlováním. Lidí stejně slyší jen to, co chtějí slyšet.
Paulo Coelho

"Cokoli slyšíme, je názor, nikoli fakt. Cokoli vidíme, je úhel pohledu, nikoli pravda.“
Marcus Aurelius

Ve všem je lépe doufat než zoufat, neboť kdo může určit možné?
Johann Wolfgang Goethe

Samota je dobrá věc, žije-li člověk sám se sebou v míru a má-li co určitého na práci.
Johann Wolfgang Goethe

Zrcadlo nemůže odráže bohy, když se do něj koukají opice.
Ernest Hemingway

Je tam jen jeden upřímný člověk, ale i ten je, mám-li být upřímný, svině.
Anton Pavlovič Čechov

Doktoři a advokáti, to je jedna banda. Jen s tím rozdílem, že advokát tě jenom odře a doktor tě odře a ještě k tomu zabije.
Anton Pavlovič Čechov

Doprčic, copak může být někdo odvázanej z toho, že se každý den v půl sedmý probudí drnčením budíku, vyskočí z postele, obleče se, násilím se nakrmí, vysere, vychčije, vyčistí si zuby a pak bojuje se silničním provozem, aby se dostal na místo, kde v podstatě vydělává hromadu prachů pro někoho jiného a ještě se po něm chce, aby byl vděčný za to, že dostal šanci to dělat?
Charles Bukowski

Protože já obvykle nežiju konkrétní minutou, já potřebuju všechno, hned a navždy. (Noční hlídka)
Sergej Lukjaněnko

Lidé dávají novorozencům všemožná jména. V Anglii mám kamaráda, kterého pokřtili Cuthbert de la Haye Horace. Naštěstí mu všichni říkají Smraďoch.
Pelham Grenville Wodehouse

Člověk je totiž paradoxní, a to se změnit nedá.
Carl Gustav Jung

Nezáleží mi na tom, jestli to sbohem řeknu smutně nebo rád, ale když odněkud odcházím, tak si chci uvědomit, že odcházím. Když to člověk neví, je mu pak ještě hůř.
Jerome David Salinger

Říká se, že válka je nejlepší přítel smrti, ale musím vám povědět, že já to vidím jinak. Pro mě je válka jako nový šéf, který od vás očekává nemožné...Zlodějka knih
Markus Zusak

Marta měla štěstí. Alespoň to tak říkalo hodně lidí. Měla na všechno dost času. Ale já myslím, že to tak není. Marta byla totiž velice moudrá-ona si na to čas udělala.
Robert Fulghum

...byl jsem mnohem určitější ve svých negativních než ve svých pozitivních přáních. Proto mi mnohem více záleželo na tom, abych nezakoušel bolest, než na tom, abych dosáhl štěstí. Někdy jsem byl velmi pohoršen faktem, že jsem byl stvořen bez vlastního svolení. Pro takového zbabělce má materialistův vesmír jednu obrovskou výhodu: nabízí vám jen omezené ručeni. Nemohlo vás v něm potkat neštěstí nekonečných rozměru. Smrtí vše končí. A pokud by časná neštěstí byla horší, než by si člověk přál snášet, je zde vždy možnost sebevraždy. Na křesťanském vesmíru bylo strašné, že nikde nebyly dveře s nápisem Východ...
Clive Staples Lewis

Nemusíš sníst celé hovno, abys poznala, že to není piškotový dort. (Hegemonův stín)
Orson Scott Card

Tvá slova jsou jen bzučením mouchy v mých uších. (Egypťan Sinuhet)
Mika Waltari

Nabyl jsem dojmu, že lidé nejsou dílem přírody, ale nějakého břídila - tak zpackané a ohavné bylo lidstvo v jejich podání.
William Shakespeare

Zkrátka, obáváš-li se komplotu, sám si ho zorganizuj, a budeš mít pod palcem všechny, kteří by se jej mohli zúčastnit.
Umberto Eco

Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj.
Oscar Wilde

Nikdo neumírá pro pravdu. Lidé umírají pro to, co chtějí, aby bylo pravdou, často v panické hrůze, že by to nakonec pravda být nemusela.
Oscar Wilde

"Smát by se chtěl každý - ale vždy jen těm druhým."
Oscar Wilde

Jak pravil starý král Desmodeus, když po vykonanej potřebě nahlédl do nočníka: ,Rozum to není schopen pochopit’.
Andrzej Sapkowski

S láskou je to jako s ledvinovou kolikou. Dokud tě nepostihne záchvat, nedokážeš si něco takového ani představit. A když ti někdo vypráví, nevěříš.
Andrzej Sapkowski

O tom, jací doopravdy jsme, mnohem více než naše schopnosti vypovídá to, co si sami zvolíme..
Joanne Rowling

V krabici se sušenkama je spousta druhů sušenek a ty máš některý z nich rád a některý ne. A když sníš nejdřív ty, co ti chutnaj, zbydou ti nakonec jen ty nedobrý. Myslím, že těm nedobrejm se nedá vyhnout, takže když skousneš nejdřív je, zůstanou ti pak už jen ty lepší. A život je něco jako taková veliká krabice sušenek.
Haruki Murakami

Čas jako všeničící proud odnáší vše. (Smrť v knize Mort)
Terry Pratchett

Mágové Neviditelné univerzity si zakládali na bohatých, výživných jídlech. (...) Jedinou výjimkou byl kvestor. Nejedl mnoho, protože si užíral nervy. Byl si jistý, že trpí anorexií, protože kdykoliv se podíval do zrcadla, spatřil tam tlustého muže. Byl to většinou arcikancléř, který stál za ním a křičel na něj.
Terry Pratchett

Někdy se vzbudíš. Někdy tě pád zabije. A někdy, když padáš, vzlétneš.
Neil Gaiman

Spousta těch, co žijí, zaslouží smrt. A někdo umírá a zasluhuje život. Můžeš mu ho dát? Potom nevynášej příliš horlivě rozsudky smrti. Protože ani ti nejmoudřejší nedohlédnou do všech konců.
J. R. R. Tolkien

Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější. (Farma zvířat)
Eric Arthur Blair

Nikdo nám nemůže být cizejší než ten, kterého jsme kdysi milovali. (Vítězný oblouk)
Erich Paul Remark

Proč se tu teď rozčilujeme kvůli jedinému mrtvému a proč jsme už skoro zapomněli na ty dva miliony? Ale snad je to proto, že u jediného člověka je to vždycky smrt, kdežto u dvou miliónů pouze statistika. (Černý obelisk)
Erich Paul Remark