J.F. J.F. oblíbené citáty

☰ menu

Mnozí z těch, co žijí, by zasluhovali smrt. A mnozí z těch, co zemřeli, by zasloužili žít. Můžeš jim snad dát život? Tak nesuď, kdo má zemřít a kdo žít.
J. R. R. Tolkien

Detektivka obrací pozornost na detaily, zvyšuje vnímavost pro konkrétní drobné projevy každodennosti, odhaluje a diskredituje otupělý, zevšeobecňující, nepůvodní pohled na realitu. Přesvědčuje člověka o ceně jeho paměti, o ceně všímavosti vůči zdánlivě zanedbatelným faktům. Varuje ho, aby se bránil všemu, co by ho jeho individuální paměti a neiluzívního vidění faktů chtělo zbavit.
Jan Zábrana

Hloubka se musí skrýt. Kde? Na povrchu.
Hugo von Hofmannsthal

Tím, že člověk najde Boha, že se takříkajíc zřítí do absolutní, nekonečné, nepochopitelné propasti všeho bytí – tím právě sám neshoří ve všeobecnosti; naopak právě tím se teprve stane někým absolutně jedinečným.
Karl Rahner

S rostoucí závislostí na Bohu svébytnost neklesá, nýbrž vzrůstá.
Karl Rahner

Uprostřed svého každodenního vědomí jsme osvobozeni nebo odsouzeni (jak kdo chce) k bezejmenné, neobsáhnutelné nekonečnosti.
Karl Rahner

Vědomí Boží přítomnosti probouzí v člověku cosi, co leží v jeho největší hloubce, v jeho nejvlastnějším nitru, a co on sám neznal – ale lze také říci: cosi, co je v něm nejvýš a nejdál, o čem nevěděl, že to k němu patří.
Romano Guardini

Tvůrčí energie Božího činu způsobuje, že já jsem já.
Romano Guardini

Musíme se naučit, že Bůh je jiný než pouhá „nejvyšší bytost“, že je velmi „lidský“ – a naučit se, že člověk je víc než „pouhý člověk“, že se vrchol jeho bytosti spíše vzpíná do neznáma a že člověk své definitivní určení dostává teprve ve vzkříšení.
Romano Guardini

Bůh je ten, o němž platí, že čím mocněji se v člověku uplatňuje a čím silněji ho proniká, tím víc tento člověk dospívá ke svému vlastnímu já.
Romano Guardini

Směřuji k Bohu a Bůh je láska.
Maria Calasanz Ziesche

V myslícím člověku se stále znovu vynořuje něco, co přesahuje vše, co myslel.
Karl Jaspers

Teprve v pohledu na Boha člověk roste a neroztéká se nezadržovaně v nicotnosti pouhého dění života.
Karl Jaspers

Kdo by neměl žádné přesvědčení, ten jako by tu sám nebyl.
Karl Jaspers

Člověk je zásadně víc, než co o sobě může vědět.
Karl Jaspers

Bůh jedná skrze svobodná rozhodnutí jednotlivce.
Karl Jaspers

Existuje jenom jedno téma, totiž stesk, stesk po úplnosti, po splynutí, strašný stesk nad neúplností, rozpůleností, rozpolceností. Existuje jenom jedno téma, nářek nad tou poltící ranou. Je to téma nevývratné, absolutně nenapadnutelné. Je napadnutelné jen ještě jediným tématem, radostí. Avšak radost není téma.
Ivan Diviš

Nejhlubší podstata člověka spočívá v tom, že je podmíněný, konečný, pomíjivý, že však chce absolutní, nekonečné, věčné.
Romano Guardini

Jen drobné mince jsou z ryzího kovu v tomto slzavém údolí.
Egon Hostovský

O tom, jací opravdu jsme, nerozhodují naše schopnosti, ale naše volby.
Joanne Rowling